Thorium-naivitet

LEDER: Problemene med radioaktivt avfall er store allerede i dag, og verden trenger ikke flere miljøproblemer enn de vi sliter med, skriver Bjørn G. Sæbø.

Fylkeslagene i Høyre samordner seg i åpenbare forsøk på å få utredet kjernekraftutbygging i Norge, der thorium skal være råstoffet. Ifølge Aftenbladet er Høyre-fylkeslagene i Rogaland, Vestland og Trøndelag opptatt av å heise opp thorium som «ufarlig» kjernekraft som kan gi store mengder energi uten å slippe ut klimagasser. Ikke nok med det; Norge har verdens tredje største forekomst av thorium og kan – påpeker entusiastene – gi nasjonen inntekter på 1,5 billiarder kroner.


Når thoriumreaktorene heller ikke er egnet til å produsere atomvåpen, er det vel bare å starte byggingen? Dessverre er Høyre-forslaget et strålende utslag av blåøyd naivitet. Partiet har for så vidt en fin tro på at thorium kan bli «den nye oljå» i miljøvennlig utgave, men utredninger kan føre til at forskningsressurser og oppmerksomhet brukes på feil måte. I sin tid som Bellona-ansatt avviste atomfysikeren Nils Bøhmer thorium-tankene, som også Frp har slått et slag for. Bøhmer har pekt på en hel serie av ufordelaktige årsaker til at thorium-reaktorer ikke er blitt bygd – ei heller av dagens atommakter.

Thorium er blant annet langt dyrere enn uran å utvinne, samt at en energieffektiv bruk at en thorium-reaktor vil gi like store mengder radioaktivt avfall som et uranbasert kraftverk. Problemene med radioaktivt avfall er store allerede i dag, og verden trenger ikke flere miljøproblemer enn de vi sliter med. At thorium ikke kan brukes i våpenøyemed er også en tvilsom påstand.

LES OGSÅ: Bru sier nei til lokalpolitikeres ønsker om å utrede kjernekraft

Ifølge Bøhmer – som nå er fag- og utviklingssjef ved Norsk Nukleær Dekommisjonering – kan også reaktoren brukes til å utvikle atomvåpen. Og i de siste årene har Nord-Korea vist hvordan atommateriale i en gal manns hender kan påvirke verdensstabiliteten.


Høyres vilje til å gjøre noe med klimaproblemene er prisverdig, men thorium er ikke kvikk fiks-løsningen som gir både miljø- og pengegevinster.