Kritisk dårlig krisepakke

LEDER: Det er bare å håpe at Stortinget gir Abid Raja den hjelpen han åpenbart trenger til å lage en krisepakke som er mindre kritikkverdig, skriver Bjørn G. Sæbø.

Regjeringen og Stortinget skal ha ros for en del av krisepakkene som er lagt fram til et næringsliv som er i knestående på grunn av koronarestriksjoner. Kontantstøtten til bedrifter som sliter med å håndtere løpende kostnader, har vært en oppvisning i rask saksbehandling. I går kom det fram at også krisepakken til idrettslagene har vært en oppvisning, men denne gangen i elendig treffsikkerhet. LES OGSÅ: Så mye har idrettslagene og frivilligheten søkt om

Av en pakke på 700 millioner kroner har idretten bare søkt om å få kompensert 264 millioner. Ikke fordi idretten ikke har problemer eller fordi klubblederne er beskjedne, men fordi krisepakken bommer så grovt. Når idretten omsetter for 1,5 milliarder i måneden sier søknaden om 264 millioner hvor elendig krisepakken er satt sammen. Inntektstap som dugnad, lokale sponsorinntekter, kiosksalg og inntekter fra parkering, blir ikke dekket av krisepakken. Og dette er de inntektene breddeklubbene i det store og det hele henter pengene sine fra.


Idrett er mer enn store toppidrettsorganisasjoner som Viking, Oilers og Sandnes Ulf. Underskogen består av klubber som Madla OL, Brodd, Vidar, Riska, Lura IL og Stavanger Svømmeklubb – som ukentlig holder tusenvis av barn og unge i aktivitet og i tillegg sysselsetter trenere og ansatte i fritidsordninger. Ved siden av å være en stor ressurs innenfor frivilligheten, er breddeidretten også en betydelig sysselsetter. Dét ser kultur- og idrettsminister Abid Raja ikke ut til å ha fått med seg.


Som Stavangers største fotballklubb illustrerer Madla IL mange av problemene breddeidretten sliter med. Etter at koronapandemien satte Norge ut av spill i mars, har klubben bare fått inn 35 prosent av kontingentpengene. En klubb som Sola fortviler også fordi de ikke har fått refundert deltakeravgift på fotballfritidsordningen FFO. Det er bare å håpe at Stortinget gir Abid Raja den hjelpen han åpenbart trenger til å lage en krisepakke som er mindre kritikkverdig.