Høyres rollebytter

LEDER: Ap tok sitt generasjonsskifte og har fått inn en ordfører som nylig fylte 34 år. Hva vil Høyre svare med? spør Bjørn G. Sæbø.

Etter 24 år med ordførermakt i Stavanger ble Høyre den store taperen i forrige valg. Onsdag varslet John Peter Hernes at han og Sissel Knutsen Hegdal bytter roller i kommunestyregruppen. Hegdal overtar som gruppeleder, Hernes går inn som nestleder. Ikke alle skifter av posisjoner trenger å være et utslag av maktkamper – og Hernes ut og Hegdal inn er neppe en slik. Snarere er det nok et utslag av at Stavanger Høyre fremdeles strever med å finne seg selv. LES OGSÅ: Derfor gir Hernes seg som Høyres gruppeleder


Rollen som gruppeleder gir makt, men den gir også et ansvar som kan være hemmende i opposisjon. Å være den som holder gruppen samlet, holder kontakten med andre gruppeledere og gjerne prøver å vinne en liten seier her eller der, kan komme i konflikt med opposisjonspolitikken. Sånn sett er Høyres tankegang forståelig. Hegdal er en saklig og jordnær politiker som gjerne kan framstå som den ansvarlige, mens Hernes er på sitt beste når han er i angrepsposisjon og får bruke sine retoriske egenskaper. Rollebyttet i Høyre dreier seg om mer enn selvrealisering, men er trolig også et signal om at det tradisjonelle styringspartiet vil bli et tøffere opposisjonsparti. Det er i strid med Høyres natur å opptre som løse kanoner i opposisjon, men når partiets fremste profileringssak etter valget har vært treplanting, går det fint an å tøffe seg opp litt.


Rollebyttet mellom to middelaldrende politikere bør for Høyres del ikke komme i veien for talentrekruttering og satsing på den nesten ordførerkandidaten. På dét området har Høyre sviktet. Som ordfører drev Leif Johan Sevland talentfabrikk med Christine Sagen Helgø (senere ordfører), Ole Ueland (senere ordfører i Sola) og Erlend Jordal (nå statssekretær) i stallen, mens det per nå er vanskelig å se hvem som kommer etter Hegdal (54) og Hernes (60). Ap tok sitt generasjonsskifte og har fått inn en ordfører som nylig fylte 34 år. Hva vil Høyre svare med?