Nyheter

Derfor gir Hernes seg som Høyres gruppeleder

– For å holde andres motivasjon oppe må man slippe dem til.

I ni år har John Peter Hernes (60) vært Høyres gruppeleder. Onsdag var det slutt. Hernes gir fra seg vervet til nestleder i gruppen, Sissel Knutsen Hegdal (54).

Hernes orienterte bystyregruppen til partiet onsdag kveld. Det var Stavanger Aftenblad som omtalte saken først.

RA snakket med Hernes etter gruppemøtet.

– Ja, det var noen i gruppen som var overrasket. Men dette er ingen revolusjon, sier Hernes.

– Naturlig skifte

Den mangeårige politikeren mente det var naturlig med et skifte fra høsten av.

– For å holde motivasjonen til andre i gruppen oppe, må du slippe dem til, sier han til RA.

– Merket du at folk ville forbi deg?

– Nei, jeg merket ikke det. Men det kan være greit å bytte rundt på ting. Bytte roller av og til, svarer Hernes som har hatt gruppeldervervet i ni år.

LES OGSÅ: Skyhøy politikerlønn i Stavanger, foreslår lønnstak

I tenkeboksen etter valget

Hernes ble løftet fram som Høyres ordførerkandidat i Stavanger før kommunevalget i fjor høst. Høyre tapte, og etter 24 år med Høyre i førersetet mistet partiet makten.

– Hvor lenge har du tenkt på å gi deg som gruppeleder?

– Etter valget tenkte jeg på om det var et poeng i å sitte og gjøre de samme tingene. Jeg har vært gruppeleder i ni år - og det har vært et privilegium å gjøre det - men når en har sittet som nestleder lenge så har man kanskje noen tanker om hva man kan gjøre bedre. Det er positivt å endre på rollene, svarer Hernes.

LES OGSÅ: Slik skal de styre Nye Stavanger

– Ingen nedtrapping

60-åringen poengterer at dette ikke er et signal om at han trapper ned som politiker.

– Dette er ingen nedtrapping. Ikke i det hele tatt. Det er fortsatt mye jeg vil gjøre som politiker. Kanskje er det bedre å ikke være gruppeleder. Da kan man være mer frimodig og stå for utspill for egen regning, sier Hernes.

Høyre-veteranen forteller at det ikke er en annen jobb som lokker.

– Jeg har ingen tilbud om andre ting. Dette er egentlig for å fornye oss i bystyregruppen, sier Hernes, som fortsatt skal jobbe fulltid med politikk.

Stiller gjerne opp igjen

Hernes er ikke avvisende dersom Høyre og en nominasjonskomité vil løfte ham fram som ordførerkandidat ved et senere tidspunkt.

– Det som er greit med politikken er at å være leder er ikke noe du velger selv. Det er noe du får lov til. Jeg har ingen sperrer om å stille opp for partiet dersom partiet vil det. Jeg sier ikke blankt nei til det, men jeg har heller ikke skarpe albuer for å rydde unna konkurrenter, sier Hernes.

– Høyre skal være en talentfabrikk. Vi skal få fram nye folk som skal få profilere seg og bygge erfaring, legger Hernes til.

Mer fra Dagsavisen