Demonstrasjon og smitte

LEDER: For folk som fremdeles er underlagt restriksjoner kan en demonstrasjon være provoserende, skriver Bjørn G. Sæbø.

Antirasistiske markeringer i Stavanger og Oslo med henholdsvis 1400 og 15.000 deltakere har skapt voldsomt engasjement – spesielt blant politikere og andre som ellers ikke befatter seg med antirasistisk arbeid.

Politidrapet på George Floyd i Minneapolis for to uker siden har satt søkelyset på institusjonalisert rasisme ikke bare i USA, men også i Norge, Sverige, Tyskland og Storbritannia.

USAs problemer er hinsides våre, men uansett hvor blind og døv tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) er, må det tas kontinuerlige oppgjør med rasisme på norsk. Det antirasistiske engasjementet i Byparken og foran Stortinget skal ikke fordømmes.

Se bildene fra demonstrasjonen i Byparken.

Hva så med smittevernet blant de mange demonstrantene som sto tettere enn én meter? Erna Solberg har med rette fått kritikk for sine uklare uttalelser etter Floyd-drapet, men i et intervju med NTB på søndag viser statsministeren klokskap.

Hun skjønner at folk er engasjert, men at de burde fulgt smittevernsreglene. Erna ber i hvert fall de som demonstrerte være forsiktige etterpå. Forståelse og likevel en formaning – og det motsatte av Frps innvandringspolitiker Jon Helgheim, som benytter også denne anledningen til å score de billigste politiske poengene.

Les også: Helsearbeidere settes i karantene etter å ha deltatt i demonstrasjon i Stavanger

Beredskapsledelsen i Stavanger kommune har også lagt seg på et dempet nivå. Helsearbeidere som deltok har fått karantene til 16. juni, og i Aftenbladet understreker helse- og velferdsdirektør Eli Karin Fosse at kommunen tillot demonstrasjonen og heller ikke advarte mot den.

Les også: Nakstad: Ikke nødvendig med karantene etter demonstrasjonsdeltagelse

For folk som fremdeles er underlagt restriksjoner kan en demonstrasjon være provoserende. Det er likevel nyanser her – spesielt når smittenivået er så lavt som i Stavanger.

Som flere eksperter har understreket er det ikke hjemmel i smittevernloven for å stanse en demonstrasjon som den i helgen, og terskelen for å gripe inn mot grunnlovsfestede ytringer skal være høyere enn i dette tilfellet.

Det som gjenstår er å oppfordre de demonstrerende om å følge nøye med på symptomer de neste ukene.

Debatt: Me robe «Black lives matter» for deg og!