Nyheter

Dagens lønnsnivå på Stortinget er 928.000 kroner: – Jeg synes det med fordel kunne vært justert noe

Høyres Michael Tetzschner tror vi går glipp av gode folkevalgte fra næringslivet.

Høyres Michael Tetzschner vil ha høyere lønn på Stortinget.

– Samtidig ser jeg ulempen ved at vi diskuterer dette temaet akkurat nå som kompetent, påpasselig og samvittighetsfull omgang med folks innbetalte skatter og avgifter ikke preger nyhetene, sier Høyres Michael Tetzschner.

Om ikke noe spesielt skjer, vil godtgjørelsen til en stortingsrepresentant passere én million kroner i løpet av denne stortingsperioden. Hvor mye bør de øverste folkevalgte tjene, mener du?

– Om du ser hele lønnspakken under ett og tar pensjonsforholdene med i betraktningen, så tjener en stortingsrepresentant i reelle faste kroner i dag mye mindre enn for 10, 20 og 30 år siden. Så ser jeg ikke bort fra at stortingslønnen kan være romslig for noen med kort yrkeserfaring, med lite spesialisering eller arbeidslivserfaring. De vil ofte synes at det å komme på Stortinget er en liten lønnsfest. Det er valgt et system hvor en ser bort fra arbeidslivserfaring, ledererfaring, eller spesiell kompetanse. Det kan være rimelig at en gjør det, men da skal en samtidig være klar over at når en har en enhetslønn til alle stortingsrepresentantene, så vil den være høy for noen og lav for andre. I tillegg har man ikke mulighet til et sprang mellom lønnstrinn. Man er på sett og vis låst til samme lønnstrinn i fire år, bare med den generelle justeringen. Ellers i arbeidslivet kan det være en karrierestige som gjør at man klatrer opp på lønnsstigen også. Jeg sier ikke dette for å beklage meg. Men for å gjøre oppmerksom på at systemet er rigid, det er en gjennomsnittslønn som er romslig for noen og for lav for andre.

Så svaret på spørsmålet om hvor mye de folkevalgte bør tjene, er at det kommer an på de folkevalgte?

– Ja, ideelt sett, men ulempen da er at man ville få et millimetersystem som gjør at en må ansette ti personer til på lønnskontoret for å holde rede på kriteriene for individuell lønn. Så kan en si at de som har valgt å stille til Stortinget, de vet omtrent hva de får. Så det er ikke noe synd på oss. Men så kan en også tenke: Er det noen utrolig dyktige, livserfarne spesialister eller ledere vi går glipp av?

Les også: Kriserådgiver Jarle Aabø lar tårene strømme av tenåringsidol (DA+)

Finnes det eksempler på folk som har takket nei til sikker plass på en nominasjonsliste til Stortinget, helt eller delvis med begrunnelse i at godtgjørelsen ikke er god nok?

– Ja, det er jeg ganske sikker på. Også fordi jeg ser at noen av de vi har hatt fra næringslivet har kommet etter at de er blitt pensjonister, for de har sagt at tidligere har de ikke hatt råd avstå fra de andre karrieremulighetene.

Har du noen konkrete eksempler?

– Uttalelser fra personer som avslutter yrkesløpet og som sier at de tidligere ikke kunne forsvare over for seg selv og familien å ikke bruke sitt lønnspotensial i næringslivet. Men så er det heller ikke sånn at det er kutyme for å en grunngi sitt eventuelle, kledelige nei til en listeplass med at: «Nei, jeg synes det er for dårlig betalt.»

Er det da mer en antakelse fra din side at det er slik?

– Jo, men vi ser jo hva som rekrutterer folk oppover i bedrifter og konsern. Vi har et rikt organisasjonsliv også der de tjener mer enn stortingsrepresentanter.

Les også: «Tarmlegen» Berit Nordstrand: – Jeg kunne snubla inn i rusmisbruk jeg òg (DA+)

Er dagens lønnsnivå, på om lag 928.000 kroner, på det nivået det bør være, mener du?

– Nei, jeg synes det med fordel kunne vært justert noe. Gjerne etter en langsom opptrapping over flere år, så folk forstår at det ikke er vi som møter nå, jeg har i tankene. Samtidig ser jeg ulempen ved at vi diskuterer dette temaet akkurat nå som kompetent, påpasselig og samvittighetsfull omgang med folks innbetalte skatter og avgifter ikke preger nyhetene.

Hva er dine beste argumenter for at stortingsrepresentanter, og regjeringsmedlemmer, skal avlønnes minst på det nivået de gjør i dag?

– Jeg tror vi rett og slett går glipp å få tilgang på personer med næringslivs- eller fagfolk som gjerne kunne tenke seg være med i politikken, og som aksepterer å gå litt ned i lønn, men hvor det er grense for hvor mye av sin nåværende levestandard de vil oppgi. Med interesse ser jeg at enkelte av våre opposisjonspartier har rådgivere som ligger over, ja inntil 35 prosent over, representantenes lønn.

Mer fra Dagsavisen