Rogalands Avis

Gratis buss: - Tror det er mulig

Tirsdag formiddag hadde Stavanger kommune, Rogaland fylkeskommune og Kolumbus et nytt møte for å finne ut hvordan ordningen med gratis kollektivtransport for innbyggerne i Stavanger skal gjennomføres.

– Konklusjonen fra i dag er at det faktisk er mulig å finne en løsning som er håndterbar innenfor de rammene som fylkeskommunen vil sette, sier Leidulf Skjørestad, direktør for Miljø og utbygging i Stavanger kommune til RA, liker etter møtet er over.

Fra 1. juli skal alle innbyggere i Stavanger få gratis kollektivtransport. Tirsdag skal administrasjonen avlegge sin innstilling.

– Foreløpig tror vi det er mulig, men det er risiko og det vil være faktiske barrierer.

Skjørestad roser partenes samarbeidsevner.

– Alle parter har jobbet godt og ser at det kan være mulig å få til. Det visste vi ikke for en uke siden, sier Skjørestad.

– Kolumbus og fylkeskommunen har snudd seg rundt og har virkelig jobbet med dette for å finne ut hvordan det er mulig å få det gjennomført et slik vedtak innenfor en slik tidsramme.

Flertallspartiene i Stavanger med Ap i spissen vil gjøre kollektivtransport gratis fra 1. juli. Ordningen skal gjelder passasjerer som bor i Stavanger kommune, ikke nabokommunene. Ordningen skal koste 200 millioner kroner årlig. Flertallet mener gratis kollektivtransport er bra for klimamålene og innbyggernes lommebok. Høyre kaller ordningen uansvarlig og er bekymret for pengebruken.

Prislapp og «håndterbare» løsninger for billett

Skjørestad understreker at det fortsatt er barrierer som må løses.

– Vi vet ikke hvor mange som vil ta dette i bruk og derfor vet vi ikke hvor mye dette vil koste og hvordan vi skal avgrense det. Det er ikke lett å si hvilken effekt dette vil ha.

Han fortsetter:

– Når det gjelder økonomisk risiko må vi må nå se på hvilke billettyper som skal gjelde og hvordan dette skal håndteres, sier Skjørestad.

Det er også en utfordring at billettløsningen skal fungere for alle.

– Vi har satt IT-folk håndterbare løsninger for våre alle innbyggere. Vi må nå se på hvordan vi kan gøre det enklest mulig for våre innbyggere da løsningene vil ha noen barrierer ved bruk.

Saken oppdateres!

Nyeste fra Dagsavisen.no: