Nyheter

Slik blir årets Gladmat: – Vi fortjener en god feiring

Denne uken er det igjen klart for Gladmat, og for første gang på tre år kan daglig leder Maren Skjelde invitere til festival i fullskala.

– Jeg minner meg selv på, til tross for at det er hektisk, at vi ikke trenger å forholde oss til smittetall. Det er skikkelig kjekt, sier Gladmat-sjef Maren Skjelde til RA.

– Nå synes jeg vi fortjener en god feiring.

Og, årets Gladmat-tema er nettopp «Feiring». For etter noen tunge år med pandemi, synes Gladmat-gjengen at det er på tide å feire alt som er godt.

Skjelde forteller at de følger med på utstillere og matleverandører som allerede er i gang med forberedelsene til festivalen.

– Det er sinnssvakt kjekt, sier hun.

Hun vil ikke si noe om hvor mange besøkende de ønsker i løpet av langhelgen, men den daglige lederen håper at utstillerne skal ha god trafikk.

– Jeg håper at de får vist seg og sine produkter fram til så mange som absolutt mulig, sier hun.

Gladmats daglige leder Maren Skjelde gleder seg til festivalstart.

Det nye Kokepunktet

– Her skal vi ha bar, sofakrok med live-podkast, produsentsamtaler, kokkekonkurranser og Kjøkkenfesten, sier Skjelde og peker inn i teltet bak Skur 6 – i det såkalte Kokepunktet.

– Tidligere har vi hatt en stor scene på Torget, men det er flyttet inn her nå i stedet, legger hun til.

– Hvorfor har dere gjort om på det?

– For det første har vi lyst til å skape et samlingspunkt hvor publikum vet at det er en plass hvor de kan sitte, og så har vi lyst til å ha en arena hvor vi kan vise fram gode råvarer og fagfolk i sving, sier Skjelde før hun fortsetter:

– Vi har samlet det her for å forhåpentligvis gi et kjekt tilbud.

For første gang på tre år er det igjen mulig å bevege seg fritt – uten strenge restriksjoner, og det vil være utstillere i Vågen, Ledaalparken og Pedersgata. Skjelde lover nye utstillere og nye arrangementer hos restaurantene, og kan fortelle at det er god bredde blant dem.

– Mange av restaurantene som rigger seg til i Vågen er allerede etablert i Stavanger. I tillegg kommer det tilreisende både fra Kautokeino, Østlandet og andre steder, sier Gladmat-sjefen.

– Alt i alt synes jeg at det er et enormt variert og stort program.

– Er det noe for alle?

– Definitivt.

Det blir blant annet kokkekurs og kjøkkenteater for barn, Gladmat-løyper, kokkekonkurranser, morgentur med yoga og gladmatlunsj på Gramstad, DJ i Pedersgata og Malt & Humle, og sanketur etter ville, spiselige vekster på Tungenes fyr.

– Har man ikke lyst til å gå midt i Vågen, men vil ut på tur, så er det en kjekk sykkeltur fra Bryne via tre restauranter på Jæren, sier den daglige lederen og legger til at det finnes turer med Turistforeningen og at det arrangeres besøk til en kjøkkenhage på Hundvåg også.

Hun tror det kan fungere godt at noen av arrangementene foregår utenfor sentrumskjernen i Stavanger.

– Gladmat arrangeres for 24. gang i år, og vi må alltid fornye oss med nye innslag og utvikle tilbudet, sier Skjelde.

Gleder seg

I Ledaalparken – på Malt & Humle – skal det være håndverksbryggeri og sju siderprodusenter. Fire av dem fra Ryfylke og tre fra Hardanger, og de skal få muligheten til å vise seg fram.

– Blant dem har vi kun hatt med et par stykker tidligere, så det sier noe om hvordan den typen produksjon vokser, sier Skjelde.

For fjerde gang skal deler av Gladmatfestivalen holde til på Nytorget, og tolv aktører fra Pedersgata skal delta. Den daglige lederen forteller at en DJ skal spille sommerlige toner begge stedene hver ettermiddag.

– Alt ligger til rette for at folk skal ha mye kjekt å være med på, sier hun.

– Er det noe du vil anbefale folk å være med på?

– Jeg har lyst til å si Kjøkkenfesten. Det blir et kjekt to timers-arrangement som går hver dag fra klokken fem til sju i Kokepunktet. Sigurd Sollien skal være konferansier, og han skal invitere med kokker som lager smaksprøver. Det blir selvfølgelig snakket om maten og hvordan den tilberedes, og så får publikum smake tre gode smaksprøver hver, sier Skjelde og legger til at et par glass med drikke er inkludert i billettprisen.

– Hvorfor skal man ta turen til årets Gladmat?

– Det er for å oppleve Stavanger by på sitt absolutt beste. Det er tilreisende som gleder seg og bruker tid på å rigge seg til og produsere enormt mye god mat, så det å kunne få kjenne på stemningen og de gode smakene er grunn nok i seg selv, sier Skjelde til RA før hun fortsetter:

– Jeg gleder meg skikkelig.

Åpningstidene i Kokepunktet er fra 11.00 til 21.00, mens Malt & Humle og Pedersgata er åpent fra 12.00 til 22.00. Det aller meste av arrangementene er åpne for alle, med unntak av Kjøkkenfesten hvor man må kjøpe billett i forkant for å delta på.


Mer fra Dagsavisen