Fra dette splitter nye toalettet har du utsikt rett ut i Skjervfossen i Hardanger. Det er nettopp åpnet et flott anlegg med utsiktsplattformer og gangstier. Arkitekt: Fortunen/Nils Johan Mannsåker.

Veldassignet norgesreklame

Noen av Norges tøffeste turistmagneter er ganske bedritne. Vi har verdens flotteste turisttoaletter!

Nei, jeg snakker ikke om Vigelandskioskens Danteshelvetesaktige turisttoalett, der du betaler ti kroner for å holde pusten, mens resten av deg omfavnes av en klam, våt, pisslunka ullsokk.

Jeg snakker om toalettet på Akkarvikodden i Lofoten, der du går inn i en liten toalettkatedral av saltkysset rust, som hermer etter Lofotens læstadianske fiskersjel og de svarte, bratte bergenes kirketårnkonkurrerende former.

Et toalett du nesten lister deg inn i, med ærefrykt, og nesten glemmer at du må på do. Et toalett som makter å gjøre den dramatiske naturen rundt seg enda mer dramatisk, samtidig som den gjør arkitekturen enda mer arkitektonisk.

Så vanskelig. Så toalett.

Fyrtårn

Så neste gang du er tissetrengt – sett kursen for en av Norges mange fantastiske turistveger! Og disse dassene er det dessuten lettere å få øye på.

– Toalettene er fyrtårnene våre og en svært viktig del av turistvegsatsingen, sier Per Ritzler, presseansvarlig for de hittil 18 Norske Turistvegene.

– Når du kommer til det nye utsiktsanlegget ved Skjervfossen i Hardanger, er det det dramatiske toalettet på toppen her som glinser og tar oppmerksomheten din! Det gir det en flott stoppeffekt, som gjør at du sannsynligvis ønsker å utforske resten av det nyåpnede flotte anlegget, med stier og gangbruer ved fossen, påpeker Ritzler.

Toalettet – en opplevelse

Glinser gjør også toalettanlegget på kaikanten i Jektvik på Helgelandskysten, som ser ut som et selvlysende Minimunch-Lambda – og ikke minst den famøse «gulldassen» på Senja.

Ritzler, og de norske arkitektene som står bak den nyskapende arkitekturen som er unik for hvert prosjekt, ser nemlig ingen grunn til å gjemme bort stedet vi trenger aller mest når nøden er størst.

– De skal være en opplevelse de også! Toalettet ved det nye anlegget på Skjervfossen er blitt spesielt fint. Det balanserer på kanten av fossefallet, og er laget av rå, kraftige skiferplater fra Hardanger utenpå, med varm bruk av tre inni. I veggen er det skåret ut et vertikalt vindu, så du kan se rett ned på fossen når du setter deg, forteller han.

Har du ikke vært tissetrengt før, er det med andre ord hjelp å få.

Les Christine Baglos kommentar: Det er ikke for ingenting at symbolet på toalett pleide å være et hjerte

Dramatisk dobbelteffekt

Hele ideen bak turistvegsatsingen er å vise fram spektakulær norsk arkitektur i storslått natur. Naturen er et utstillingsvindu for norske arkitekter, og norske arkitekter løfter fram norsk natur. Et vinn-vinn-prosjekt som det ikke finnes maken til på kloden. Derfor har satsingen – og de unike toalettene – fått svært stor oppmerksomhet i utlandet.

– I fjor ble toalettet på toppen av Stegastein kåret til verdens fineste offentlige toalett, av et anerkjent britisk designmagasin på nett Design Curial, 9. november, som er toalettenes dag. Og i 2014 kom toalettanlegget på Akkarvikodden på en 10. plass i samme kåring, forteller han.

Super-PR

Bilder av toalettene – og de spektakulære rasteplassene og utsiktsanleggene – har dessuten prydet sidene i en rekke aviser, magasiner og figurert på mange toneangivende nettsider verden rundt.

– Det gir enormt god PR både for norsk reiseliv og for norsk arkitektur og design, sier Ritzler.

Turistvegsatsingen er nylig blitt presentert gjennom tre store utstillinger i Russland.

– Det har skapt en stor interesse for hele prosjektet, og i sommer kommer det masse journalister for å skrive om oss, forteller han.

God design, god oppførsel

Den store utfordringen er at toalettene må driftes og vedlikeholdes.

– Det er veldig viktig at de skinner og fungerer perfekt, ellers blir folk skuffet, påpeker Ritzler.

Samtidig framholder han at folk behandler toalettene utrolig bra.

– Pen design fremmer kanskje penere oppførsel?

– Ja, jeg er faktisk litt overrasket over hvor lite problemer vi har hatt med tagging og hærverk. Jeg er veldig glad for at folk viser så stor respekt for disse kunstverkene, sier han.

– Når skal dere komme og lage pene toaletter i hovedstaden?

– Vel, det er jo ingen turistveg der, men om noen spør, har vi jo litt kompetanse på dette, ler Ritzler.

Består av 18 spesielt vakre veistrekninger rundt i hele landet som Statens vegvesen har tilrettelagt med rasteplasser, utsiktsplattformer og serviceanlegg av høy arkitektonisk kvalitet.

Veiene fungerer som et utstillingsvindu for norsk arkitektur og design, og har vakt mye oppmerksomhet ute i verden.

I år ferdigstilles flere nye anlegg, blant annet på Gaularfjell, ved Skjervfossen i Hardanger og første del av oppgraderingsprosjektet ved Vøringsfossen.

www.nasjonaleturistveger.now