Herlig høstferie

Noen foreldre river seg i håret og tenker «her er den igjen, denne plutselige friuka, når hverdagen akkurat har begynt igjen». Men fortvil ikke. Det bugner av morsomme, spennende og aktive ting å finne på i umiddelbar nærhet.

 

Potetferie på Norsk Folkemuseum

Vi kan takke poteten for denne høstlige ferieuka. I gamle dager fikk barna skolefri for å hjelpe til med å ta opp poteter på gården. På Folkemuseet blir det arrangert ekte 50-talls potetferie på Trøndelagstunet med innhøsting av poteter, natursti om poteter, potettrykk og potetpuffing. Poteten kan som kjent brukes til alt.

Inngang: Barn kr 30, voksne kr 85, familie kr 170. Klippekort kan kjøpes til de ulike aktivitetene.

Tid: Fra søndag 29.9 til søndag 6.10. Åpent: 11-15 hverdager og 11-16 i helgen.

www.norskfolkemuseum.no

 

Hest er best på Heiås besøksgård

Ta en trivelig dagstur for å ri på hest, kose med lamaen og si hei til eslene. Og geitene, lammene, og katter og kaniner i det gamle småbruket. I Fet kommune, en halvtimes biltur fra Oslo, ligger Heiås aktivitets- og besøksgård. Barna kan også stelle og pusse sin egen ponni.

Tid: Besøksgården med runderidning er åpen alle dager unntatt lørdag, fra 11 til 14. Riding på bane og turridning er mulig alle dager etter avtale.

Bare ring tlf. 9308 1975.

www.heiaas.net

Det er også mange besøksgårder i Stor-Oslo, om Fet blir litt langt unna - Som for eksempel Bogstad Gård på Bogstad - som byr på en veldig fin høstutflukt.

På nettsiden www.oslosurf.com/Guider/Aktiviteter/Bes_ksg_rder/ finner du mange alternativer.

 

Høyt i lufta på Tryvann

Klatreparken i Oslo Sommerpark på Tryvann henger høyt. Her kan man svinge seg i trærne, suse over byen i en zip-liner, og utfordre høydeskrekken. De ni forskjellige løypene inkluderer muligheter for de fleste aldre og ferdigheter, og har over 150 elementer i trærne. Barn under 12 trenger følge med en voksen. Seler og hjelm kan leies.

Inngang: Under 110 cm kr 170, 110 til 140 cm kr 280, og de over 140 cm kr 330. alle priser er for dagskort.

Tid: Åpent hver dag i høstferien 10-18

http://www.oslosommerpark.no

 

Fartsmonster på Tusenfryd

Iling i magen og frydfulle hyl - det er Tusenfryd. Fornøyelsesparken holder åpent hele uka og kan gi deg de råeste sommerfugler i magen. Spin Spider snurrer heftigere enn noen annen karusell, og Speed Monster kjører faktisk fortere enn en Formel 1 bil. Thors Hammer er en helt ny dramatisk opplevelse i 4D. Kjør på - siste sjanse før vinteren.

Inngang: kr 299 for de under 120 cm på strømpelesten og kr 369 for de over 120 cm. De under 95 cm går gratis.

Tid: Åpent 10-17 hverdager, og 10.30 - 18 i helgene.

www.tusenfryd.no

 

Sultaner og såpebobler på Teknisk Museum

Hele uka er det eget program for høstferiefolket på Teknisk museum. Se såpebobleshow og den store utstillingen «Sultans of Science», en vitenskapshistorisk utstilling som vises for første gang i Europa. Her kan du bli kjent med en viktig vitenskapelig arv fra islamsk kultur. Fredag 4. oktober kommer Unni Eikseth fra NRKs Newton, og viser eksperimenter fra boka si. Og lørdag 5. oktober åpner LEGOfestival - så da er det bare fantastiske som setter begrensninger.

Inngang: Barn kr 50, voksne kr 100, familie (2 voksne + 4 barn) kr 250.

Tid: Aktivitetsprogram 30. september til 3. oktober. Åpent: 10-18 hverdager og 11-18 i helgen.

www.tekniskmuseum.no

 

FeriePop på Popsenteret

Prøv deg som artist, og finn ut om det faktisk finnes en grevling i taket. Popsenteret i Oslo er stedet. Egne morsomme omvisninger gjennom utstillingene, grevlingjakt og juba-jubel med høstens store utstilling om Knutsen og Ludvigsen, og deres elleville univers. Passer best for barn mellom seks og ti år, men mammaer og pappaer vil også fryde seg stort over barndommens helter. Søndag 6. oktober er det familiedag med HøstFeriePop kl. 13. Ingen påmelding, bare møt opp.

Inngang: Barn kr 50, voksen kr 90, familie (2+2) kr 240.

Tid: 1. til 4. oktober kl. 14 til 15.

www.popsenteret.no

 

Vannvittig på Inspiria i Sarpsborg

Vannet står høyt på vitenskapssenteret like sør for Oslo. Her er høstprogrammet fylt til randen med alt du ikke visste om vann. Kjenn på verdens sterkeste vann, se vannet vokse og danse på en høyttaler. Og det er bare begynnelsen. En tur i det populærvitenskapelige opplevelsessenteret gjør susen for en nysgjerrig pode.

Inngang: Barn under 2 går gratis, barn 3 til 16 år kr 95, og voksen kr 175. Familie (2+2) kr 450

Tid: Åpent 30.9 til 6.10 kl. 10 - 17

www.inspiria.no

Fotball fra innsiden på Fotballmuseet

Er det sant - brukte de faktisk blæra til grisen som fotball? Fotballen i Norge har en lang (og til dels ukjent) historie - og den finnes på Ullevål. Gjenopplev de store øyeblikkene, eller drøm deg bort som proff i Premier League. Omvisning på Ullevål stadion hvert 45. min.

Inngang: Barn kr 70, voksen kr 100, familie (2+2) kr 270. Barn under 4 går gratis.

Tid: Åpent i høstferien mandag til fredag 10 - 15.30 og lørdag kl 11 - 16

www.fotballmuseet.no

 

Kræsj, bom, bang på Forskerfabrikken

Går du med en liten forsker i magen er det duket for høstkurs på Forskerfabrikken. Tilbud til nysgjerrige og undrende elever fra 5. til 7. trinn. Utforsk fossiler, kjemiske reaksjoner og blodspor. Du får garantert nye kunnskaper i boks etter denne uka.

Pris: Kr 1795 per deltaker for hele uka

Tid: Ukesdagene fra 9-15

www.forskerfabrikken.no

 

Båtliv på fjorden

Supertøft for de minste høstferiebarna. I Oslofjorden er det et hav av ferjer. Særlig linje 93 fra Vippetangen kjører en fin rundtur innom Hovedøya, Gressholmen og flere andre småøyer. Det er også siste uka for Bygdøyferja, som går fra Rådhusbrygga til Dronningen. Kjempefin tur å kombinere med Kon-Tiki museet og Vikingskipene. Skal man se båt, så kjør båt.

Pris: Barn kr 40 og voksen kr 80 for 24-timersbillett

www.ruter.no

 

Varmt i vannet

Nå kan vi vel si at sommeren er over, selv om vi har vært bortskjemt denne høsten. Men bade kan vi lell. Bruk en dag i høstferien til å plaske og sprute - nå er det tid for svømmehall. Både Drammensbadet i Drammen, Østfoldbadet i Askim, Tøyenbadet og Risenga svømmehall i Asker har alle sklier og barnebasseng.

Dinosaurer og løver på Tøyen

Naturhistorisk museum huser de skumleste ting. Det er evig fascinerende med dinosaurer og skremmende dyr. Med plassering i den deilige Botaniske Hage er en utflukt til Tøyen alltid en suksess, både for små og store barn.

Inngang: Barn kr 25, voksne kr 50, familie (2+2) kr 100. Barn under 4 går gratis.

Tid: Åpent tirsdag til søndag 11-16

www.nhm.uio.no