Uutholdelig varme busser

Facebook-siden til Ruter bobler over av klager fra kokende passasjerer.

– Vi har fått en del klager, og enkelte busser har problemer med klimaanleggene. Vi har vært i kontakt med operatørene våre i dag og bussene som sliter byttes ut fortløpende, sier kommunikasjonssjef hos Ruter, Sofie Bruun til Dagsavisen.

Over 35 grader

Temperaturen og luftsirkulasjonen har ikke vært optimal, spesielt på enkelte busser i Oslo. 

Denne uken ble det nok for flere reisende, og klagene rant inn på både Twitter og Ruters Facebook-side. Aftenposten målte mandag over 35 grader inne på en av bussene. Bruun sier det jobbes med problemet, som er en stor prioritet nå.

– Vi forsøker å reparere klimaanleggene på bussene det gjelder så raskt det lar seg gjøre, og våre operatører gjør så godt de kan. Vi har busser som er rundt sju år gamle, hvor klimaanlegget ikke reguleres like raskt, sier Bruun.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ikke nok busser

Ruter har fire ulike bussoperatører som eier bussene som kjøres for dem. En av dem er Unibuss, som jobber for fullt med utfordringene knyttet til at det er så varmt på Østlandet for tiden.

I mange av deres eldre busser er det krevende å holde temperaturen nede inne i bussen.

– Vi har mange busser som greier seg fint, men mange av våre eldre busser er krevende i denne varmen. Når vi blir klar over bussene det gjelder, tar vi de ut av trafikk. Vi har ikke nok busser til å erstatte alle de som ikke takler varmen så bra. Det er beklagelig, og vi har full forståelse for at det er utfordrende for de reisende på bussene.

Fastsatt temperatur

Unibuss påpeker også at det er fastsatte temperaturer som bussene skal holde, en sommertemperatur og en vintertemperatur som Ruter bestemmer.

Bussjåførene har ikke mulighet til å styre klimaanlegget.

– Vi håper de reisende har forståelse for at sjåførene, som jobber i det varme inneklimaet, ikke har mulighet til å kontrollere temperaturen, sier Østby.

Klager

Noen av klagene rettet mot Ruter på Twitter og Facebook lyder slik:

«Får ikke Ruter nok i tilskudd til å slå på aircondition i bussene? Det er jo sikkert 45 grader i bussen.»

«Hei, Ruter! Tar dere noe som helst ansvar for overoppheta voksne og barn (som kaster opp) på bussene deres fordi det er så inni helvetes varmt på dem.»

«Sikkert 45 grader her inne i 81-bussen nå. Varme på radiatorene!!!! Sjåfør får ikke regulert. Dette er krise»

Les også: Bysykkel-krise i Oslo