Trikkeligaen

Førstemann som gikk fra VIF til LSK: - Vi måtte jo hjælpe r’em

Man går ikke fra Vålerenga til Lillestrøm ustraffet. Det fikk Rune Hansen merke.

– Jeg tror jeg har snakket om dette hvert eneste år siden 1976, det forfølger meg, gliser Rune Hansen når han ankommer Dagsavisens podkast-studio for å snakke om hvordan den sterke rivaliseringen mellom Vålerenga og Lillestrøm begynte.

Du skal ikke google mye før du finner svaret. Og svaret er Rune Hansen.

Det kunne også vært Ivar Hoff. Han var nok medskyldig. Vi inviterte han også, men han befinner seg i Spania.

Rune Hansen er i dag styreleder og fungerende markedssjef i Vålerenga Fotball, som har ansvaret for elite kvinnelaget og breddeavdelingen.

For dette var tida da Lillestrøm og Ivar Hoff og hans kamerater fant på noe helt nytt i norsk fotball. Klarer vi ikke å skape et godt nok lag sjøl, kjøper vi spillere fra konkurrentene.

Trikkeligaen er en podkast fra Dagsavisen om oslofotball. Den kan høres på Apple Podcasts her, på Spotify her, eller der du vanligvis finner podkaster. I tillegg kan du høre den i spilleren under:

Fra VIF og Skeid

Vålerengas daværende høyreback var en av de første de pekte på. Hansen kom. Det gjorde også lagkameraten Terje Olsen. Og fra Skeid hentet de kanskje landets beste midtstopper Jan Birkelund, venstrebacken Georg Hammer og landslagskapteinen Tor Egil Johansen.

Selv hadde de Tom Lund. Og treneren Joe Hooley. Og ble Norges suverent beste lag.

Og Rune Hansen vedgår at Lillestrøm hadde noe sjøl også der de hadde klatret opp i divisjonene på tidlig 70-tall. Men alt var bygget rundt Tom Lund, 70-tallets beste norske fotballspiller.

– Tommy er den beste spilleren jeg har spilt med noen gang. Du får ikke meg til å si noe negativt om han, sier Rune Hansen også i 2023.

I podkasten forteller Hansen også om hvordan han ble hentet til Vålerenga fra Rosenhoff som 17-åring, da klubblegenden Helmuth Steffens ringte på døra i leiligheten på Sinsen i 1968. Og inviterte familien til karbonadesmørbrød og bløtkake på Grand kafé. Slik ble han VIF-spiller og en del av Bohemene.

VIF rykket ned, LSK kom opp

Men her handler det om VIF og LSK, lagene som møtes til såkalt høyrisikokamp 1. mai. For første gang i historien spilles kampen på denne datoen.

Vålerenga hadde rykket ned fra øverste nivå i 1975 samtidig som Lillestrøm rykket opp. Veivalget ble så tydelig.

Vålerenga anno 1975:
Bak fra v.: Trener Øivind Johannesen, Reidar Søvik, Ole Bjørn Edner, Finn Haglund, Terje Olsen, Kjell Eriksen, Leif Syversen. 
Foran fra v.: Harry Karlsen, Arild Kristiansen, Rune Hansen, Ivar Andersen, Arild Blomfeldt, Jan Willy Bjørke, Kjell Jørgensen og Yngve Andersen.

– Hva skjedde?

– Jeg ble kontaktet av den såkalte LSK-mafiaen. Det var det de kalte seg, lederne Ivar Hoff, Odd-Iver Pellfoch og Svein Skoglunn, fantastiske gutter. De gikk rundt i beige dresser og så ut som dem kom fra Jehovas vitner, hele gjengen.

– De lokket med cash?

– Vi ble kompensert for lønnstap og vi fikk kjøregodtgjørelse. Det var det som var lov den gangen. Attraksjonen var nye lagkamerater og nye omgivelser og et spennende prosjekt. Men dette var første fase av det vi ser nå av profesjonell fotball. Vi spilte mot Leeds United 17. mai i 1977 på Åråsen. Det var smekkfullt. Folk sto utenfor stadion og lytta, forteller han.

LSK ble ekskludert

Lillestrøms framgangsmåte var så omstridt at de ble ekskludert fra den såkalte Serieforeningen, forløperen til dagens Norsk Toppfotball. Men i kjølvannet av dette ble det innført et såkalt nonamatør regelverk i norsk fotball.

Og Ivar Hoff avanserte til visepresident i NFF.

– Hvorfor ble folk så sure på deg?

– Jeg var jo Vålengagutt og følte meg som en sønn av klubben. Hele familien min var jo Vålenga. Omgivelsene kunne ikke tenke seg at jeg kunne gå til noen annen klubb i det hele tatt.

– Jeg forklarte det slik at vi måtte dra litt ut i distriks-Norge for å hjelpe til litt. De ville ha noen gode fotballspillere. Det fikk dem. Også tok vi tre mesterskap også reiste vi hjem igjen. Vi skulle hjelpe bønda.

– Broren din slutta med å prate med deg?

– Jada, en kort periode. Det var ganske ille, sier Rune Hansen, som også kjente på følelsene da han måtte forklare seg for VIF-ledelsen.

– Tore Skaug var oppmann for Vålerenga. Jeg måtte hjem til han og forklare meg. Hvorfor har du tatt denne beslutningen? Det var ingen vennlig tone. Jeg fikk kjeft. Det var trist, det var jævla trist. Han bodde i blokkene ved siden av Vallefeltet. Jeg husker veien hjem den kvelden var lang og trist. Jeg var usikker på om jeg hadde gjort det riktige.

– Tok Terje Olsen det på samme måte?

– Nei, ikke han. Han var vel ikke så emosjonell. Men han var jo ekte VIF-gutt, hadde spilt i flere aldersgrupper og faren hans var jo frivillig i Vålerenga i mange tiår.

Serieåpning på Bislett

VIF og LSK møttes ikke i 1976 ettersom VIF var i 1. divisjon. Men VIF rykket rett opp igjen og da ble Vålerenga – Lillestrøm satt opp som serieåpning på Bislett i 1977. Så det ble første kampen Rune Hansen måtte spille mot sine egne.

Lillestrøms seriemestere i 1977: Bak fra venstre: Per Brogeland, Tor Egil Johansen, Tom Lund, Leif Hansen, Terje Olsen, Frank Tømmervåg, Erik Karlsen, Georg Hammer og Arne Amundsen. Foran fra venstre: Joe Hooley (trener), Frank Grønlund, Rune Hansen, Gunnar Lønstad, Jan Birkelund og Tore Kordahl.

Odd Iversen scoret et tidlig mål for VIF, men det ble annullert og Lillestrøm vant kampen 4–0. Det svir også i VIF-historien.

– Jeg husker Klanen på Store Stå. Jeg fikk huden full. De pepra meg med skjellsord. Så slo jeg tunnel på en VIF-spiller, så slo jeg tunnel tilbake på samme mann. Det skulle jeg ikke gjort. Jeg kunne jo vært litt ydmyk. Jeg burde ha bedt om unnskyldning.

– Jeg kunne ikke gå i VIF-miljøene. Jeg hører det jo fortsatt. Jeg bodde på Lambertseter, som også da var VIF-land, men hadde gul og svart sponsorbil (Honda) fra Lillestrøm med navnet mitt på sida. Slik var det jo den gangen. Jeg fikk høre det når jeg skulle levere unga i barnehagen, sier Hansen.

– Kytern (Vålerengas husdikter) skrev dikt om meg. Judas Iskariot. Han døde dessverre før jeg kom tilbake til Vålerenga.

Stoppet LSKs tredje seriegull

Joe Hooley var LSK-trener. Briten som hadde suksess i norsk fotball, men ingen andre steder.

– Han fikk oss til å tro av vi kunne gå på vannet. Han var fantastisk. Husk, vi slapp inn elleve mål i 77-sesongen. Elleve mål.

Foran 78-sesongen hadde Rune Hansen returnert til Vålerenga. Oppdraget var utført.

– Jeg hadde jo hele tida sagt at jeg skulle hjem igjen, sier han.

I siste serierunde i 1978 kunne Lillestrøm ta sitt tredje seriegull på rad. Men de møtte Vålerenga og Rune Hansen på Åråsen. VIF vant 3–1 slik at Start stakk av med seriegullet.

– Vi ble invitert ned til Kristiansand på seiersfest. Vi bodde på Caledonien. Jeg husker at vi dro, men jeg husker ikke at vi kom hjem.

Trenger en Bohinen

Rune Hansen telles som nummer en av spillerne som har spilt både for VIF og LSK.

Siden har det kommet 28 til. Men de direkte overgangene har stoppet opp. Vi resonnerer oss fram til at Fredrik Stoor er den siste som gikk direkte mellom klubbene (på utlån fra VIF i 2011), mens Mohamed Ofkir er den siste som har spilt for begge klubbene.

– Av alle dem som har spilt for både VIF og LSK, hvem ville du hatt i Vålerenga i dag?

– Lars Bohinen. Han var fantastisk til å balansere lag. Det er det Våleernga mangler i dag. Jeg er litt bekymra. Men det snur på mandag!

– Hvem var din beste medspiller?

– Tom Lund er den beste spilleren jeg har spilt med. Han ville fått en stor karriere hvis han hadde reist ut i Europa. Så kommer Odd Iversen. Men han trente ikke i regnvær.

I dag er Rune Hansen styreleder i Vålerenga Fotball. Den delen av klubben som handler om alt annet enn A-laget og rekruttlaget for menn.

Men det er inkludert A-laget for damer som igjen skal bli Norges beste. Akkurat nå jakter han ny hovedsponsor.

For det er ekte VIF-gutt han er. Også i dag.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

---

FAKTA

Navn: Rune Hansen

Født: 8. oktober 1949 (73 år)

Klubber: Vålerenga (1968-75), Lillestrøm (1976-77), Vålerenga (1978-89), Bækkelaget (1980-81), Manglerud Star (1982)

I dag: Styreleder i Vålerenga Fotball (elitelaget damer og bredden gutter og jenter). Også vikarierende markedssjef.

A-landskamper: 1 (1977)

Meritter: Seriegull med LSK i 1976 og 1977, cupgull 1977.

Aktuell: Første spiller som ble kjøpt av Lillestrøm fra Vålerenga. 1. mai møtes lagene på et utsolgt Intility.

---

Mer fra Dagsavisen