Trikkeligaen

Mankowitz tilbake der det startet: – Jeg har savnet fotballen

Preben Mankowitz (32) var ferdig i Grorud i fjor. Nå vender han tilbake til Årvoll, der han fikk sin A-lagsdebut som 14-åring.

Mandag kunngjorde Årvoll Fotball at Mankowitz er tilbake. Klubben håper å nyte godt av spillerens rutine.

«Etter en lang reise i Groruddalen BK, Skeid og Grorud er Preben Mankowitz tilbake i Årvoll! Preben debuterte som 14-åring på A-laget, og hovmesteren fra Veitvet vender nå tilbake for å spre både pasninger og kunnskap til en ung og sulten tropp!», skrev klubben i sosiale medier.

– Det blir spennende, det. Jeg får en litt annen rolle enn tidligere i karrieren, for nå skal jeg både være spiller og litt spillerutvikler. Jeg får ansvaret for noen av de unge spillerne på A-laget, og skal følge dem litt opp, sier Mankowitz til Dagsavisen.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Hoppet over juniorfotballen

Det begynner å bli en del år siden A-lagsdebuten for Årvoll.

– Det er litt spesielt å være tilbake, ja. Jeg var ti år i Grorud, og plutselig er jeg tilbake i Årvoll-drakt.

Han husker tiden i Årvoll som en bra erfaring. Det ble fire-fem kamper på A-laget, med det Mankowitz kaller «en voksen gjeng». Deretter gikk ferden til GBK – Groruddalen Ballklubb, så via Skeid til Grorud.

– Jeg hoppet rett fra guttefotball til A-lagsfotball, kan du si. Det var ganske tøft. På den tiden var det mer «voksne» lag enn det er i dag – nå får spillere sjansen tidligere. Men det var en god erfaring, og det er noe jeg kan hjelpe de unge spillerne i Årvoll med.

Preben Mankowitz spilte sin 250. kamp for Grorud, hjemme mot Sandnes Ulf torsdag.

– Er det trenerambisjoner å spore?

– Nå skal jeg prøve det ut litt med dette her. Så får vi se om det gir mersmak, svarer 32-åringen.

Han peker på at spillerutviklerbiten trigget ham til Årvoll-comeback. I tillegg hjalp det at tidligere Grorud-kjenninger som Rune Vøien og Pål Gabrielsen også er i Årvoll.

Padel og futsal siden Grorud-exiten

32-åringen røper at selve fotballformen må finpusses før Årvoll-comebacket.

– Formmessig er jeg ikke i nærheten ennå. Jeg har ikke rørt meg på en vanlig fotballbane siden siste seriekamp med Grorud. Det har kun blitt litt padel og futsal siden da, innrømmer Mankowitz, som likevel tror formen er der den bør være om få uker.

Den tidligere Grorud-kapteinen gleder seg til å være tilbake i manesjen igjen. I hvert fall i kampsammenheng.

– Treningene er vel ikke det jeg har savnet mest, humrer han.

– Men jeg har savnet kampene. Det er jo det kuleste, den følelsen av å gå ut til en kamp. Og garderobekulturen. I perioder har det vært litt digg uten fotballen, for eksempel med påskeferie og sånne ting. Men jeg har savnet fotballen, legger Mankowitz til.

Kunne endt opp i Ull/Kisa

Det var ikke gitt at det skulle bli Årvoll-retur. Veteranen hadde nemlig et interessant tilbud fra 2. divisjon på bordet tidligere i år, røper han.

– Jeg var nesten på vei til Ullensaker/Kisa, og fikk et ganske bra tilbud derfra. Men det gikk ikke helt opp med hverdagen min, kan du si. De trener jo på formiddagene. Det ville tatt mye av dagen. Og med bil og leilighet, så må man ha jobb ved siden av, sier Mankowitz.

Ull/Kisa har imidlertid vært det eneste som har fristet ham før Årvoll-avtalen.

– Det har vært et par andre klubber på banen, men ikke noe kjempeinteressant.

Mankowitz følger fortsatt litt med på gamleklubben Grorud, men innrømmer at måten avskjeden skjedde på fortsatt sitter litt i.

– Det er vel det samme nå som jeg sa da det skjedde. Jeg følte at jeg ble behandlet litt dårlig, etter ti år der. Men jeg tenker ikke så mye på det nå. Jeg er ikke bitter eller noe sånt, det er viktig å få fram. Men det var en litt kjip avskjed.

PS! Årvoll møter FC Oslo i 4. divisjon, avdeling 2 tirsdag kveld. Men den matchen kommer for tidlig for Mankowitz.


Mer fra Dagsavisen