Trikkeligaen

Kapteinen setter Kåffa-punktum: – Det blir rart

Jørgen Hammer (31) er ferdig med KFUM Oslo og livet som toppidrettsutøver. Nå er det ikke lenger fotballdommerens bok, men lovboken, som gjelder for midtstopperen.

31-åringens kontrakt med «Kåffa» utløper ved årsskiftet, og det blir ikke mer spill på Ekeberg for den tidligere Hosle-, Stabæk- og Start-spilleren.

– Kåffa ønsket å ha meg med videre, men jeg fikk et veldig bra jobbtilbud fra et av de større advokatfirmaene i landet. Det har jeg nå sagt ja til, sier Hammer til Dagsavisen, og legger til at han blir advokatfullmektig hos Simonsen Vogt Wiig.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Krevende beslutning

Hammer har brukt lang tid på avgjørelsen.

– Jeg må være ærlig og si at dette er et veldig tøft valg. Dette er ikke en beslutning jeg har tatt på en uke. Man kan se det fra to sider: Det kan føles litt rart å gi seg når man fortsatt føler at man er i bra fotballform. Men på en annen side: Jeg er mer glad for å kunne gi meg på denne måten, enn at jeg tvinges til å gi meg på grunn av skader, sier 31-åringen.

Han synes det er vanskelig å peke på bare ett høydepunkt gjennom en lang karriere.

– Men ett av dem er selvfølgelig A-lagsdebuten min (i Stabæk) i september 2010, som 19-åring. Det er en vill historie også, innleder han.

En ung Jørgen Hammer avbildet i pressesonen etter eliteseriedebuten for Stabæk mot Lillestrøm i 2010. Kampen er en av karrierens høydepunkter for stopperen.

– Jeg var sisteårs junior, og skulle trene med A-laget resten av sesongen. Det er «vanlig prosedyre». Jeg trente med A-laget fredag, og så var det kamp hjemme søndag, mot Lillestrøm. På treningen fredag ble først én midtstopper skadet. Så måtte plutselig en annen stopper også ut. Jeg tenkte ikke stort over det, men fikk beskjed av sportssjefen om å stille på kontoret hans etter økta. Jeg tenkte fremdeles ikke så mye. Jeg kom dit og satte meg ned. Sportssjefen dyttet et stykke papir over bordet: «Her er en halvårskontrakt, du skal starte mot LSK på søndag». «Oh shit», tenkte jeg da, sier Hammer og ler.

– Så jeg startet matchen. Det var en følelse jeg aldri vil glemme. Det gikk veldig bra. Jeg ble banens beste, tilføyer han.

«Hvor kom denne fyren fra?»

Også i neste kamp, mot Vålerenga, dukket det opp uforutsette skadeproblemer. Dermed fikk Hammer spille igjen – og overbeviste.

– Folk spurte «Hvor kom denne fyren fra?». Det gikk så bra at jeg fikk treårskontrakt. Så det var mitt inntog i toppidretten. Det var mye læring i det. Man må alltid være klar til å gripe sjansen når den kommer. Det gjorde jeg, sier Kåffa-kapteinen, som også trekker fram opprykk med Stabæk og KFUM som øvrige høydepunkter.

– Livet i toppfotballen går mot slutten, men er det aktuelt å spille i lavere divisjoner i oslofotballen?

– Jeg utelukker aldri noe som helst. Men det yrket og miljøet jeg skal inn i, er krevende i seg selv. Og som person er jeg glad i å gå hundre prosent inn i det jeg takker ja til. Så jeg klarer ikke å gi noe konkret svar på det nå. Det er hypotetisk også. Så jeg får ta det når det eventuelt kommer, forklarer midtstopperveteranen.

Mange fotballspillere peker på savnet av garderobekulturen etter endt karriere. Hammer peker selv på en annen faktor.

– Klart, garderobekulturen er noe man mest sannsynlig aldri vil oppleve på samme måte igjen. Men for min del – og dette er sikkert litt uortodokst – er treningene det jeg vil savne mest. Kulturen er vel og bra, men jeg syns treningene med gutta, det få til ting på treningsbanen i et samarbeid, er enda viktigere. Det vil bli rart å ikke skulle ta på seg fotballskoene og trene på å bli en bedre spiller hver dag, sier 31-åringen, som beskriver seg selv som «treningsnerd».

Fremtiden for KFUM

Viljen til å bli bedre, konkurranseinstinktet og vinnermentaliteten fra fotballbanen håper han å ta med seg inn i sin nye bransje.

– Dessuten liker jeg å holde meg i bra fysisk form, og vil fortsette med det. Jeg drev jo med både langrenn og skiskyting da jeg var yngre. Du skal ikke se bort fra at jeg for eksempel kommer til å satse litt mot Birken etter hvert, røper Hammer.

– Hvis du angrer deg etter et halvt år og lengter tilbake til toppfotballen, kan et Kåffa-comeback være aktuelt?

– He-he. Man skal aldri si aldri. Jeg tror at det å brenne bruer i livet, er uklokt. Men det er hypotetisk. Jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven som venter i min nye jobb. Jeg er glad for sjansen de gir meg, svarer Hammer, som legger til at et eventuelt KFUM-opprykk til Eliteserien trolig ikke ville ha endret på avgjørelsen hans.

Mellom fotballøktene i Kåffa tilbringer mastergradsstudent Jørgen Hammer mye tid med jusstudiene som han skal fullføre til sommeren.

– Jeg har jo spilt de kampene, og på de store arenaene i Eliteserien, tidligere i karrieren. Men et opprykk ville selvfølgelig ha vært stort i seg selv.

Hammer vil følge med på gamle lagkamerater i 2023. Hvor langt kan Kåffa nå neste sesong, etter kvalik-exiten i år?

– Man må se hva som skjer i overgangsvinduet. Oppkjøringen er lang, så akkurat nå er det vanskelig å si hvordan ting vil se ut. Men beholder Kåffa mye av den samme troppen, og den blir litt mer moden og forbedrer seg, er det ingen grunn til at man ikke skal kunne kjempe igjen, avslutter Jørgen Hammer.

Nyeste fra Dagsavisen.no: