Trikkeligaen

Han kan bli VIF-kapteinens erstatter: – Enorm i det defensive

Brøndby-stopperen Sigurd Rosted (28) står på ønskelisten på Valle. Han er en kandidat til å erstatte Jonatan Tollås Nation, som legger opp.

Saken er utvidet

VALLE (Dagsavisen): Dagsavisen vet at VIF har fulgt med på Rosted i lang tid, og siden Jonatan Tollås Nation legger opp kan det ligge til rette for en Rosted-retur til Oslo – såframt økonomien tillater det. Den tidligere Kjelsås-, Sarpsborg- og Gent-spilleren er for tiden ikke fast i Brøndby. Andreas Maxsø og Kevin Tshiembe har utgjort stopperparet hos danskene den siste tiden.

– Sigurd Rosted er selvfølgelig på listen vår, det ville vært tjenesteforsømmelse hvis ikke. Det sier seg selv. Per nå er det ikke økonomi til å gjøre noe, men vi ønsker en etablert stopper inn. Om det er 23-åring eller 28-åring, er en annen sak. Det får vi se på. Men Rosted er selvfølgelig på listen. Men det er han sikkert hos mange, sier Joacim Jonsson til Dagsavisen.

Les alt om Vålerenga her!

Får Jonsson-ros

– Hva kan Rosted tilføre hvis han skulle bli aktuell?

– Han er enorm i det defensive. Trygg og god med ballen. Enorm duellkraft, og god på dødball begge veier. Han vil kunne tilføre robusthet og fysikk i et VIF som kanskje har sviktet litt der til tider, svarer VIF-sportssjefen.

– Er det enklere å hente ham når han er litt ute i kulden hos Brøndby?

– Det vet jeg ikke. Det er mye som skal klaffe, for det er nok flere interesserte. Og i fotballen kan man være i kulden den ene dagen, men i varmen den neste, minner Jonsson om.

Joachim Jonsson på onsdagens Vålerenga-trening.

Grorud-talentet Omar Bully Drammeh står også på VIFs liste. Tirsdag erfarte Nettavisen at Vålerenga har lagt inn et konkret bud.

– Klart, vi ønsker å favne de beste spillerne i Oslo. Vi ønsker ikke at de skal gå andre steder. Bully er også på listen. Han har slitt en del med skader de siste årene, som jo er et usikkerhetsmoment. Men han er god på det som er vanskelig i fotball – ting som nesten ikke går an å lære. Så har han dessuten forbedringspotensial på de tingene som går an å lære. Det gjør ham interessant. Men kroppen må spille på lag. Og vi må i så fall komme til enighet med både ham og Grorud.

Omar Bully, sliten etter timen spilt. Han spilte en meget god kamp.

Venter på 2023-regnestykket

– Stemmer det at dere har lagt inn et konkret bud til Grorud?

– Han er på listen. Vi har diskutert ham. Derfra til at vi kommer i mål, det får vi se på. Men det er naturligvis en interessant spiller, svarer Jonsson.

– Du nevnte at de økonomiske rammene spiller inn her – når får man svar på hva man har å rutte med før 2023?

– Vi er i budsjettprosess akkurat nå. Det blir vel snart. Så er jo denne verden dynamisk. Noen kan forsvinne ut, og det vil frigjøre midler.

– Det skiller en million på femteplass og sjuendeplass når det gjelder såkalte plasseringspenger i Eliteserien. Hvordan spiller det eventuelt inn?

– Det er en million, da. Så det er veldig bra å bli nummer fem i så måte. Så er vi ikke fornøyd med femteplass heller, men det er definitivt bedre enn å bli nummer sju, en plassering man har «abonnert på» i denne klubben tidligere. Vi skal kjempe for å ende så høyt som mulig. Blir vi nummer fem i år, vil vi klatre mer neste år, sier Jonsson.

Fagermo vil forsterke

Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo sier følgende om å tette tomrommet etter Jonatan Tollås Nation:

– Hvordan erstatter man spilleren og lederen Tollås?

– I garderoben har vi Stefan Strandberg som leder og kaptein. Det er ingen problem. Men så må vi sørge for at vi har flere. Det er veldig mye ungt i VIF nå, vi har for få spillere i alderen 25-32 år. Det har noe å si når man snakker om ledertyper. Vi har en leder i Christian Dahle Borchgrevink også, som er borte lenge. Så det er et godt spørsmål. Det blir viktig å se på at vi har litt flere som står opp.

– Hvor mye vil du forsterke før neste sesong, gitt at de økonomiske forutsetningene blir slik du ønsker?

– Det som har vært med Vålerenga i år, er at nå skulle vi greie å ha kontinuitet. Det greide vi ikke. Vi har spilt med tre keepere, åtte midtforsvar, fire-fem sentrale midtbaner, fire-fem spisser ... Vi har ikke noe kontinuitet. Da er vi ikke noe topplag, og blir det ikke heller.

Førstelagstrener Dag-Eilev Fagermo i Vålerenga sier at de vil prioritere rekruttlaget i innspurten, for å hjelpe dem til å berge plassen i 2. divisjon.

– 34 spillere er forsvunnet siden jeg kom. Så det viktigste er å beholde det meste av det som her, og å utvikle det videre. Det er mange unge som blir, og noen av dem vil ta store steg. Får vi ressurser, er stopper en naturlig posisjon å se på. Ivan Näsberg er borte, Tollås blir borte. Fredrik Oldrup Jensen er ingen stopper, selv om han kan spille litt der. Så vi er tynne der, selv om Alexander Hammer Kjelsen er på vei opp. Stopper er den mest sårbare posisjonen. Med en ung keeper og en ung midtbane, er vi nødt å ha inn erfaring. Det er sentrallinjen som er utfordringen. Vi må ha sterkere kontinuitet og sterkere spillere, legger Fagermo til.

– Vil ikke kontinuiteten svekkes ytterligere hvis Osame Sahraoui eller Odin Thiago Holm selges?

– Jo da. Men det er slik det er i VIF, her må man selge. Men det er lettere å selge i en posisjon der du har interne løsninger. Selger vi Osame, har vi Jacob Dicko Eng og en Jones El-Abdellaoui der. Men jeg vil beholde de fleste. Og hvis vi kan, er sentrallinja viktigst å styrke.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!


Mer fra Dagsavisen