Trikkeligaen

Vålerenga-kapteinen setter punktum: – Et kjipt, men riktig valg

Skadeproblemer gjør at VIFs Jonatan Tollås Nation gir seg med fotballen i en alder av 32 år.

Midtstopperen, som har vært på utgående kontrakt på Valle i år, har spilt 24 kamper for VIF i Eliteserien denne sesongen. Men 2022-sesongen blir altså 32-åringens siste på toppnivå. Kneet han tidligere har slitt med, har nå sagt klart ifra.

– Jeg har gått og tenkt på denne avgjørelsen i det siste, og nå har leger og spesialister anbefalt meg å sette punktum. Det har hjulpet på med valget. Samtidig er det selvfølgelig et både vanskelig og kjipt valg. Men jeg er sikker på at det er det riktige for meg, sier Vålerenga-kapteinen til Dagsavisen.

Les alt om Vålerenga her!

Et stort valg

Etter kampen mot Odd (1-2-tap) i oktober, har de gamle plagene i kneet meldt seg igjen. Det blir ikke flere kamper på 32-åringen.

– Jeg trente meg opp med en knespesialist etter operasjonen i 2019. En av tingene han sa til meg da jeg ble smertefri, var at hvis de samme smertene kom tilbake ville det være et signal om at kneet ikke tåler mer. Nå er smertene tilbake i samme område i kneet, så da er valget tatt. Jeg har brukt litt tid på det, for det er et stort valg for meg og familien.

Vålerengas kaptein Jonatan Tollås Nation måtte forlate banen etter 26 minutter.

Tollås kom til Vålerenga fra Aalesund etter 2014-sesongen. Han står med 192 kamper og ti mål for VIF, ifølge fotball.no. For AaFK ble det 159 kamper og fem mål.

– Jeg har hatt 16 fantastiske år i toppfotballen. Fram til nå har jeg aldri hatt tid til å «zoome ut» og se tilbake på det store bildet – det ligger litt i mentaliteten i toppidretten å kun tenke på neste kamp. Men nå kan jeg se tilbake, og er stolt over det jeg har opplevd. Det har vært en glede å spille for to så fine klubber som VIF og Aalesund, sier Tollås og fortsetter:

– Høydepunktene i karrieren er nok de to cupfinaletriumfene med AaFK. Spesielt i 2009 mot Molde, Aalesunds erkerival, på straffekonk. Og bronsen med Vålerenga i 2020. Så husker man mange enkeltkamper i tillegg, for eksempel da Bård Finne senket Lillestrøm på slutten i 2018, og vi feiret sammen med supporterne etter kampslutt. Sånne ting har brent seg fast i hukommelsen.

Midtstopperen tar med seg gode minner fra både på og utenfor banen.

– I tillegg til det rent fotballmessige, er høydepunktet spillerne jeg har spilt med, trenerne jeg har spilt under, og så videre. Jeg har fått så mange livslange vennskap gjennom fotballen. Det er jeg takknemlig for, sier VIF-kapteinen.

Skolegangen fullføres

– Hva med veien videre?

– Jeg har også tenkt på tiden etter fotballkarrieren. Nå får jeg se på kneet og hvordan det holder. Jeg håper at jeg har gitt meg tidlig nok til å kunne ha et aktivt og bra liv fra januar av. Men i første omgang skal jeg fullføre bachelorgraden i administrasjon og ledelse, slik at jeg er rustet for «det ekte livet».

En retur til fotballsirkuset som trener, ser det imidlertid dårlig ut for.

– Jeg har aldri hatt en trang eller lyst til å være fotballtrener. Blir jeg det, fortsetter rutinen med lite fleksibilitet og å aldri ha helgefri. Men på sikt utelukker jeg ikke å vende tilbake til fotballen i en annen type rolle. Det vil tiden vise, sier Tollås.

Han er klar på at den nye hverdagen blir ganske annerledes.

– Jeg er spent på det som venter, hvordan livet etter fotballen blir. Garderobekulturen og prestasjonskulturen kommer jeg nok til å savne. Før har jeg på en måte tenkt at det ville bli deilig den dagen jeg ga meg, med tanke på å slippe det jaget og det presset som følger med hver helg, der folk skal bedømme prestasjonen din. Samtidig kan det være dét som har gjort at jeg har vært lykkelig som spiller, det å kjenne på presset, for så å prestere i kampene, sier han.

Vålerenga-spiller Jonatan Tollås Nation jubler over 1-0-seieren mot Sarpsborg 08. Foto: Christoffer Andersen / NTB

– Det blir jo rart å forlate garderoben. Sjargongen der. Å rope på tvers av garderoben, spille musikk før trening, spille musikk etter man har kommet inn igjen. Jeg kommer nok aldri til å få oppleve den samme stemningen på en vanlig arbeidsplass. Det blir en overgang, men jeg tror og håper at jeg skal takle det ganske greit, tilføyer Tollås.

Han har ikke lagt skjul på at han også har fått interesse for en annen ballsport:

– Konkurranseinstinktet og adrenalinet håper jeg å kunne pleie litt i andre settinger. Jeg satser for eksempel på å kunne spille litt padel med kompiser, hvis kneet tillater det.

Utelukker spill i lavere divisjoner

– Hvordan er det å gi seg som følge av skade, og ikke fordi du utelukkende bestemmer det selv?

– Det er kjipt på én måte. Samtidig er det sikkert slik at jeg kunne ha presset meg et år til. Men da kunne jeg ikke ha prestert på samme nivå. Så det er en av de positive elementene ved å gi meg nå. Jeg føler at jeg gir meg etter å ha prestert til siste kamp. Jeg vil ikke bli husket som han seige, tunge som ikke holdt nivået mer.

– Enn hvis det er stopperkrise i vinter?

– He-he. Da får de ringe til Kjetil Wæhler. Han er vel klar, han?

For mer fotball, det blir det ikke. Ei heller på lavere nivå i oslofotballen.

– Å spille nede i divisjonene, det har jeg ikke motivasjon til. Det høres i teorien gøy ut å kose seg der, men å bruke helger på å reise rundt på dårlige kunstgressbaner er nok ikke noe for meg.

Men Tollås forsvinner ikke fra hovedstaden.

– Jeg og familien blir mest sannsynlig i Oslo noen år til. Det blir fint å oppleve byen uten restriksjonene som hører med som fotballspiller, med fleksibilitet i helgene. Jeg gleder meg veldig til det også.

Tror på Vålerenga-framtiden

– Dukker du opp på tribunen på Intility Arena neste sesong?

– Jeg kommer til å følge med på Vålerenga i fortsettelsen. Du skal ikke se bort fra at jeg hopper med Østblokka i noen av storkampene neste sesong.

Kapteinen er klar på at han tror på VIF-suksess i tiden som kommer.

– Jeg har supertro på det som skjer i Vålerenga. Det er mange unge spillere på vei opp nå. Vi har hatt en fin høst, selv om de siste kampene har vært litt skuffende. Men det er mye kvalitet i Vålerenga. De unge vil bli bedre gjennom vinteren, og det kommer jo til å bli hentet inn mer kvalitet i tillegg.

Oslo 20201222. 
Vålerenga j og Jonatan Tollås Nation jubler etter tredje plass i siste runde i eliteserien 2020 mellom Vålerenga og Start på Intility stadion
Foto: Terje Pedersen / NTB

– Har du en beskjed til Klanen og VIF-fansen for øvrig, nå som din tid i VIF går mot slutten?

– Jeg har lyst å takke Vålerenga-supporterne for all støtten jeg har fått gjennom alle år i klubben. Det har vært mange gode øyeblikk, og selvfølgelig også en del nedturer. Men uansett hvordan det har gått, så har de hatt ryggen vår hele veien. Jeg er utrolig takknemlig for det. Jeg husker for eksempel et spesielt øyeblikk i sommer, da vi hadde tapt hjemme mot Rosenborg. Vi sto og snakket med supporterne etter kampen, og jeg fikk øyekontakt med flere av dem. De ga klar beskjed om at vi hadde ryggen vår. Dette skulle vi snu sammen. Og det gjorde vi – med ti-tolv kamper uten tap. Sånne ting husker man for alltid. Og selv har jeg hatt et tett forhold til supporterne, både på gata og i sosiale medier. Det er unikt for VIF, at man kommer så tett på fansen. Det har jeg satt veldig pris på.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

---

Fakta om Jonatan Tollås Nation

Født: 1. juli 1990 (32 år)

Høyde: 189 cm

Klubb: Vålerenga

Posisjon: Midtstopper

Tidligere klubber: Aalesund, Blindheim

Aldersbestemte landskamper for G17, G18, G19, U21 og U23

Aktuell: Gir seg som fotballspiller og VIF-kaptein grunnet skade.

---


Nyeste fra Dagsavisen.no: