Trikkeligaen

Leder ett av Eliteseriens beste og mest rutinerte forsvar: – Fornøyd med utviklingen

VIF scorer i snitt nesten to mål mer per kamp og slipper inn ett mål mindre de siste 12 kampene enn årets 12 første. Noe av grunnen er en bevisst satsing på erfaring og rutine kombinert med bedre defensiv jobbing av de som scorer målene.

Hvis Brynjar Bjarnasson fjernes fra oversikten, har Vålerenga den klart eldste bakre fireren i snittalder med 30,6 år. Jonatan Tollås Nation har vært der en årrekke, men ved sin side har han nå fått inn mer rutine og erfaring i Stefan Strandberg (32), Vegar Eggen Hedenstad (31) og Leonard Zuta (30). Det gjør at Simen Juklerød som er den av de fem faste i forsvar er ungfolen med sine 28 år.

– Akkurat i år er det litt spesielt siden Christian Borchgrevink er skada, så han hadde nok dratt snittet ned. Du har plass til litt yngre spillere i forsvarsleddet også, men det bør ikke bli for mange av dem. Jeg tror det er viktig å ha noen erfarne karer bak der som kan dirigere og holde styr på unggutta, men så kan det ikke bare være en gjeng med 35-åringer bak der heller. Du trenger noen litt sprekere hester som kan løpe litt også, sier Jonatan Tollås Nation og ler.

Slipper inn færre og scorer klart mer

VIF-kapteinen mener laget har funnet en god miks med rutine og erfaring i den bakre fireren nå.

– Inntoget av (Simen) Juklerød og Vegar (Eggen Hedenstad) som begge har masse erfaring og spilt i Europa, pluss Stefan (Strandberg) som også har masse rutine har bragt inn en god balanse med Magnus (Sjøeng) bakerst i mål. I tillegg har Fredrik Oldrup Jensen løst stopperrollen med bravur, så vi har vært veldig solide defensivt de siste 10-12 kampene nå. Jeg er veldig fornøyd med den utviklingen vi har hatt, og at vi har kommet tilbake etter en litt svak start på sesongen da vi slapp inn litt mange mål, forteller forsvarssjefen.

Også i år er Vålerenga blant lagene som har sluppet inn færrest mål, da kun Molde (21), Lillestrøm (28) og Bodø/Glimt (31) har sluppet inn færre mål enn VIFs 32. 22 av de 32 målene ble sluppet inn i sesongens første 12 kamper, som viser at VIF bare har sluppet inn ti mål på de siste 12, som gir et snitt på under ett baklengs per kamp. VIF har gått fra å slippe inn 1,83 til 0,83 mål per kamp.

Når snittet for antallet scorede mål også har gått opp fra 1 til 2,75 per kamp, gir det selvfølgelig muligheter for en stor poengfangst. På de første 12 kampene scoret Vålerenga nemlig 12 mål, mens VIF på de siste 12 kampene har scoret hele 33 mål.

– Offensivt har vi mange gode og kreative spillere, som er kapable til å score mål, men det at de også gjør jobben defensivt er helt avgjørende for at vi som lag fungerer. Hvis du vet at du har en spiller som kommer til å score i hver kamp, kan du gjerne jukse med én spiller og ta den risikoen fordi du er sikker på å få gevinst ut av det. Er man usikker på det er man helt avhengig av at alle ti på banen pluss keeper gjør jobben defensivt, sier Tollås Nation og legger til:

– Foreløpig har vi ingen på nivå med Messi eller Ronaldo som kan få den luksusen, men vi har mange store talenter og jeg ser noe i emning i våre yngre rekker, sier VIF-kapteinen og ler.

Vålerengas bevisste strategi

Trener Dag-Eilev Fagermo sier at det både er litt tilfeldig at akkurat den bakre fireren har blitt eldre det siste året, men at det hele er en del av en bevist strategi som klubben har lagt.

– Når det kommer til akkurat den bakre fireren er det litt mer tilfeldig, da vi hadde Sam Adegkugbe her som jo var omtrent like gammel som Simen. Nå har jo Christian vært skada hele år, hvis ikke hadde han også fått mye spilletid, så med tanke på den statistikken er det nok litt tilfeldig, men det har vært en bevist strategi å få inn litt eldre spillere når vi har en så ung keeper i Magnus, bekrefter Fagermo til Dagsavisen.

Den strategien gjelder riktignok ikke bare for forsvaret, men har også sett at klubben har gått for å hente inn spillere i et bevist alderssegment for å finne en bedre balanse i troppen.

– Det er riktig at vi har gått for å få inn mer erfaring og rutine i det bakre leddet fordi vi har en ung keeperduo, men så er det også sånn at vi ser på sammensetningen av hele troppen samlet under ett og ikke bare isolert for backfireren. Når vi henta Vegar og Petter (Strand), og i sommer Simen, Torgeir (Børven) og Stefan var det fordi vi har veldig få spillere i alderen mellom 25 og 32 år. Det er den alderen spillerne som regel presterer best i, og skal vi være med på tabellen og kjempe kan vi ikke bare ha unge spillere som Osame (Sahraoui), Odin (Thiago Holm), Sjøeng, Jacob Dicko Eng og Magnus Bech Riisnæs, sier Fagermo og fortsetter:

– Vi skal ha de også, for yngre og egenutviklede spilelre er en del av Vålerengas filosofi. De er både gode spillere nå, og vil bli enda bedre, og er klubbens største salgsobjekter som er viktig for klubbens fremtid. Likevel må noen få dem fram, og skal vi levere gode og stabile prestasjoner må vi ha flere spillere i aldersgruppen 25-32 år. I dag har vi 12 juniorer i stallen, og da er det viktig at vi har mange i den aldersguppa som kan hjelpe de yngre spillerne, legger Fagermo til.

Har jobbet med de offensive spillerne

VIF-kaptein Tollås Nation forteller at den rutinen og erfaringen som har hjulpet i forsvaret, også henger sammen med at resten av troppen har blitt bedre til å forsvare seg som en enhet.

– Vi har gjort en jobb med de offensive spillernes defensive kvaliteter, da den jobben de gjør for oss defensivt er superviktig for laget. Hvis de offensive spillerne gjør jobben sin defensivt, blir det mye enklere for oss bakerst også å forsvare oss, og når vi bakerst forsvarer oss godt blir det enklere for de offensive spillerne å prestere som de har gjort de siste månedene. Vi har en mye bedre trygghet i laget nå enn tidligere i sesongen, og det gjør også at vi oftere vinner ballen i litt mer gunstige posisjoner, sier stopperen.

I motsatt ende av alderstabellen finner vi Rosenborg, som til tross for Markus Henriksen har det nest yngste forsvaret i Eliteserien. Hjemme på Lerkendal har de også bare sluppet inn ti mål på elleve kamper, har vunnet sju på rad og innehar den beste hjemmestatistikken i Eliteserien. Det gjør søndagens test til en veldig tøff, og veldig viktig kamp i medaljestriden.

– Jeg tenker ikke så mye på viktigheten av kampene egentlig. Vi har vedig god selvtillit og stemning i gruppa nå, og selv om vi selvsagt anlyserer motstanderen og forbereder oss på hva vi møter, er vi såpass gode nå at vi ikke tenker for mye på motstanderen. Er vi gode nok ender vi opp på medalje, og hvis vi ikke havner vi utenfor medaljeplassene. Jeg ser veldig pragmatisk på det, avslutter VIF-kapteinen.

---

Snittalder for klubbenes forsvar i Eliteserien 2022:

1) Odd 29,5 år

2) Sarpsborg 29,2 år

3) Vålerenga 29,16 år

4) Aalesund 29 år

5) Molde 28,16 år

6) Strømsgodset 27,83 år

7) Kristiansund 27 år

8) Lillestrøm 25,66 år

9) Bodø/Glimt 25,6 år

10) Sandefjord 25,4 år

11) HamKam 25,37 år

12) Jerv 25,14 år

13) FK Haugesund 25 år

14) Viking 24,8 år

15) Rosenborg 24,4 år

16) Tromsø 24, 33 år

Snittalder beregnet ut fra de som har spilt mest for sine respektive klubber.

Kilde: Altomfotball.no

---

Mer fra Dagsavisen