Trikkeligaen

VIF vil prioritere rekruttlaget i innspurten: – Det å berge plassen er så viktig

Når VIF 2 møter Bærum til en livsviktig kamp i bunnstriden torsdag kveld, vil Vålerenga sende utpå det sterkeste laget de kan. A-lagstrener Dag-Eilev Fagermo er helt klar på at det er urettferdig, men sier at plassen i divisjonen betyr mye for dem.

Med fire kamper igjen å spille av sesongen har Vålerengas rekruttlag i 2. divisjon rotet seg inn i nedrykksstriden, der de også var til en viss grad forrige sesong. Den gang berget laget plassen ganske greit, men i år har det gått enda tråere for VIFs nest beste. Det gjør at det nå tas grep foran de resterende kampene av sesongen.

– At andrelaget berger plassen er så viktig for oss at vi velger å prioritere det. Det ser du på treningen i dag, siden vi er så få her da mange er opptatt med kveldens kamp. Vi tok poeng i Tromsdalen som var viktig, selv om vi burde ha vunnet den kampen hvis dommeren fra Oppsal hadde blåst på det soleklare straffesparket til Seedy. Det blir viktig å få med seg poeng i dag, og igjen mot Alta, så vi kommer til å stille med maksimalt lag i alle kampene, forteller A-lagstrener Dag-Eilev Fagermo til Dagsavisen.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Fordeler og bakdeler med satsingen

Vålerenga-troppen var kraftig redusert på torsdagens trening, da mange av de yngste spillerne i A-stallen pluss et par overårige som Vålerenga kan velge å stille med ikke var med fordi de ladet opp til kveldens kamp mot Bærum. Fagermo teller plusser og minuser.

– Det er viktig med en utviklingsarena i 2.divisjon for våre unge spillere. Selv om vi bruker mange av våre største talenter i hver kamp, ser du at divisjonen er såpass tøff at vi likevel sliter i bunn. Vi har bare lov til å bruke tre spillere over 21 år, og da blir det et veldig ungt lag. Det igjen fører til at vi detter igjennom på fysikk, og taper mange kamper, men det er likevel en veldig flott kamparena for de spillerne som er på vei fram til A-laget, sier Fagermo og fortsetter:

– Det er bedre å ha den utviklingsarenaen i 2. divisjon enn det er i 3. divisjon, men samtidig ser du at lag som Rosenborg, Glimt og Molde fullstendig driter i sine andrelag. Fordelen med det er at du får bedre treningsuker, og du slipper den situasjonen vi hadde på trening i dag med at halve laget er borte fordi de skal spille kamp. I morra (fredag) kan de heller ikke trene for fullt, så det er bakdeler med det å ha rekruttlag som du satser på også, forteller Fagermo.

Med seier i kveldens utsatte kamp mot Bærum, vil VIF-rekruttene gå forbi Bærum på tabellen og innta 10. plassen. Med Askers tøffe kampprogram, der de møter Ull/Kisa, Gjøvik-Lyn og Kjelsås, har sjefen stor tro på at det skal være mulig å berge plassen.

– Det er kanskje ikke så mørkt som det kan se ut som på tabellen, og tar vi fire poeng nå mot Bærum og Alta så vil det hjelpe fælt siden Asker har såpass vanskelige kamper igjen. Det er litt synd at vi har noen skader, slik at vi kunne ha stilt et enda sterkere lag, men stiller vi med det sterkeste laget vi har skal vi klare å vinne nok kamper og ta nok poeng til å berge plassen, sier A-lagstreneren og legger til:

– Det er økonomisk ganske tøft å spille i 2. divisjon, og det er dyrt for klubben, men vi har valgt å satse på det i et spillerutviklingsperspektiv. Det vil ikke være fullstendig krise om vi rykker ned, for da må vi bare rykke opp igjen. Sesongen i år viser at de yngste spillerne i A-stallen vår ikke er gode nok når det blir for mange av dem samtidig i 2. divisjon. Derfor taper vi så mange kamper som vi har gjort, sier han.

Mener forbundet må legge bedre til rette

Diskusjonen rundt andrelagene har pågått lenge, og Fagermo er helt klar på at det å ha andrelagene i divisjonssystemet er urettferdig. Samtidig mener han at NFF heller ikke gjør situasjonen noe bedre.

– I landslagspausene må vi fortsatt spille kamper, selv om vi har opp til 12 spillere bortreist på landslagsoppdrag slik vi hadde sist. Da må vi stille med rene juniorlag, slik at de lagene som møter oss i landslagspausene har store fordeler av det. Hvis Bærum rykker ned fordi vi nå topper laget i kveldens kamp, kan du si at de fikk tre poeng da vi møtte dem tidligere i år. Da måtte vi stille et rent juniorlag, så akkurat den vil ikke være urettferdig. Men hadde vi møtt dem med toppa lag begge gangene, og spilt mot Asker med rent juniorlag begge ganene som berger plassen på grunn av det, er det klart at det er urettferdig, sier Fagermo.

Han peker også på at rekruttlagets siste serierunde, der de møter Frigg, er lagt til nøyaktig samme tidspunkt som A-laget møter Odd i Skien.

– Skal jeg da reise til Skien uten innbytterbenk for å berge plassen til rekruttlaget mens vi er innblandet i det som kan være en medaljestrid. Det kan jeg jo ikke, så derfor blir det juniorlag også i den kampen. Samtidig har vi også seks mann som er borte med landslag, så forbundet legger heller ikke så godt til rette for at det blir rettferdig, sier Fagermo og fortsetter:

– Hadde Frigg vært involvert i en opprykkskamp eller hatt mulighet til å berge plassen, hadde det vært veldig urettferdig ovenfor de andre lagene siden vi må stille såpass redusert som vi må. Det kan gjøres mer rettferdig med å la andrelagene spille dagen etter A-laget, og at vi ikke spille kamper i landslagspausen.

Avspark for Vålerenga 2 mot Bærum er 18.00 på Intility.

Nyeste fra Dagsavisen.no: