Trikkeligaen

Forrige gang VIF vant en seriekamp på Lerkendal var Odin 2,5 år: – Nå er det på tide

Ikke siden gullsesongen i 2005 har Vålerenga vunnet en seriekamp på Lerkendal. For å ta medalje i årets sesong hadde en seier vært særdeles velkommen, og både Odin Thiago Holm og Dag-Eilev Fagermo mener tiden nå er inne.

18. januar 2003 ble Odin Thiago Holm født, og trønderen som vraket Rosenborg til fordel for Vålerenga, ble født på en tid da Vålerenga vant to strake borteseiere på Lerkendal i 2004 og 2005. Med unntak av seieren i cupen i 2017, har ikke VIF vunnet siden Morten Berre scoret to mål da Vålerenga slo Rosenborg på Lerkendal 27. juni 2005. Da var Odin Thiago Holm 2,5 år.

– Det var vel i gullsesongen 2005 det, så jeg husker ikke veldig mye av det nei. Så det er på tide å endre på det denne gangen, forteller Holm til Dagsavisen med et smil på lur.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

– Veldig revansjelysten

Vålerenga har i det hele tatt slitt veldig mye med Rosenborg de siste årene, med kun én seier totalt på de siste elleve kampene. Tidligere i år måtte Thiago Holm ut med skade etter bare 20 minutter, da Rosenborg tapte 4–0 på hjemmebane.

– Det er fortsatt veldig spesielt å møte Rosenborg, både borte og hjemme. Denne gang er jeg også ekstra revansjelysten, siden jeg måtte gå av med skade etter bare 20 minutter forrige gang vi møtte dem og vi tapte 4–0. Så jeg har en del å ta igjen for, sier midtbaneeleganten.

Nå mener han at tiden er moden for å ta en etterlengtet seier mot RBK.

– Vi er i vårt livs form om dagen, og tar med oss mye selvtillit inn i hver kamp. Rosenborg er et sterkt hjemmelag, men de har tydelige svakheter. Jeg vet ikke om jeg bør utlevere hele kampplanen i avisen, men vi må utnytte de svakhetene vi har identifisert og bare spille slik vi har gjort de siste 12 kampene. Da har vi gode muligheter, mener Thiago Holm.

Dette taler for VIF-seier mot RBK

Der Vålerenga i vårsesongen slet med å finne ut av det, egentlig både defensivt og offensivt, har laget prestert langt bedre gjennom sommeren og på høstparten. Det faller sammen med at Thiago Holm har spilt seg tilbake igjen i form etter skaden.

– Jeg tror ikke jeg skal ta all heder og ære for at laget har kommet i bedre form. Vi spilte en veldig god kamp hjemme mot Kristiansund i juli, som starta det hele. Da fikk vi selvtillit inn i laget igjen, og vi vet alle hva som bor i laget. Jeg tror ikke jeg skal ta æren for det, men jeg tror og håper selvsagt at jeg bidrar positivt til laget, sier midtbanejuvelen og fortsetter:

– For min egen del har det vært litt opp og ned. Det har variert litt mer prestasjonsmessig enn det jeg setter pris på selv, men det er noen høye topper og det nivået ønsker jeg å prestere enda oftere på, legger Holm til.

Sjefen sjøl, Dag-Eilev Fagermo, sier at statistikkene mot Rosenborg ikke er noe de bruker mye tid på.

– Vi velger å se på det sånn at statistikken er i vår favør, siden vi på ett eller annet tidspunkt er nødt til å vinne, sier VIF-treneren til Dagsavisen og gliser før han fortsetter:

– Det som tilsier at Vålerenga skal vinne denne gangen er at vi er i veldig god form. Vi er ordentlig gode nå, og troppen er sterkere enn på lenge med både Henrik (Bjørdal) ordentlig tilbake og Osame tilbake i full trening. Kanskje har vi også med oss Stefan, så vi har gode kort på hånden. Vi vet at RBK er gode hjemme, og at det blir en tøff kamp, men det skal også bli en tøff kamp for dem å møte Vålerenga, lover Fagermo.

Gode nyheter på skadefronten

På den noe amputerte VIF-treningen torsdag, grunnet rekruttlagets viktige bunnoppgjør mot Bærum senere på dagen, trente Osame Sahraoui for fullt. Fagermo friskmelder VIF-juvelen, men sier at Strandberg er mer usikker.

– Osame er helt fin, og trener for fullt. Stefan henger fortsatt litt igjen, så han må vi se an inn mot søndag. Hadde det vært en cupfinale eller siste serierunde, kunne vi kanskje tatt en sjanse, men siden det er såpass mange kamper igjen å spille etter RBK-kampen kommer vi ikke til å ta noen sjanser med Stefan, opplyser Fagermo.

Makkeren på stopperplass, Jonatan Tollås Nation, sier at laget reiser opp til Lerkendal som underdogs, men at det er noe de trives godt med.

– Vi er i kjempeform, og går selvsagt for seier i alle kamper vi spiller, selv om vi vet at det blir vanskelig. De har mange gode spillere, og har vært veldig solide hjemme, men samtidig har de ikke vært så tette bakover at det ikke er mulig å score på dem, sier Tollås og fortsetter:

– De har gode offensive spillere som kan straffe deg, hvis vi spiller for åpent mot dem. Hvis vi angriper for naivt, og uten balanse er det fort gjort å bli kontret på. Så vi kommer nok til å la RBK ha ballen en del, og la dem angripe mer mot etablert forsvar, som de ikke er like komfortable med som når de kan kontre, forteller Tollås.

Åpner for å bli værende om VIF når Europa

Han trekker spesielt RBKs nye danske spiss Casper Tengstedt, som veldig direkte og god i bakrom, og som de har snakket en del om hvordan de skal stoppe.

– For oss i forsvarsleddet ville det vært tjenesteforsømmelse om vi ikke analyserte de spissene vi spiller mot. Personlig går jeg gjennom alle offensive spillerne på motstanderlaget før hver kamp, og da spesielt spissene deres for å finne ut hvordan vi kan stoppe dem. Vi finner ut hva som er deres styrker og svakheter, og prater litt i garderoben i dagene før kamp om hvilke spillere vi møter og hvordan man skal håndtere dem, forteller Tollås Nation.

I medaljekampen blir oppgjøret mot RBK og neste helgs kamp mot Bodø/Glimt helt avgjørende, og Thiago Holm gleder seg til å spille to så avgjørende kamper. Både for årets sesong, men også for hans videre karriere i Vålerenga.

– Det er få som trodde vi kunne klare sølv med seks kamper igjen, og nå er alt opp til oss selv for å sikre medalje og en plass i Europa. Planen, som jeg har sagt i tidligere intervjuer også, er at vi sikter oss inn på at jeg blir solgt i januar, men jeg ønsker å prestere såpass over tid at riktig klubb melder seg. Det er absolutt mulig at jeg blir værende til neste sommer om Vålerenga kvalifiserer seg til spill i Europa, så hvordan vi gjør det til slutt vil ha en innvirkning på det, sier VIF-trønderen som vil gjøre slutt på Rosenborgs lange rekke uten tap for Vålerenga.

Nyeste fra Dagsavisen.no: