Trikkeligaen

Vålerengas Europa-jakt: Rosenborg er rivalen for begge lag

Vålerengas damelag er i posisjon til å spille kvalifisering til Mesterligaen. VIFs menn har Europaspill innen rekkevidde. Rosenborg er deres felles rival.

Etter at Vålerengas damer slo Rosenborg 2–0 på Intility søndag, rykket de opp til andreplassen i sluttspillet bak Brann. Men det er bare målforskjell som skiller til Rosenborg. I neste runde, om to uker, møtes de igjen, da på Koteng arena i Trondheim.

Europa har vært VIF-trener Nils Lexerøds store mål siden han overtok laget. Han mener Rosenborg har hevet seg på grunn av deltakelse i den mesterligaen de nylig ble slått ut av etter to kamper mot Real Madrid.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Større tempo i laget

– Vi må innrømme at Rosenborg tempomessig kjørte over oss i starten av søndagens kamp. Jeg tror det har med deres spill i Europa å gjøre. De har tilpasset seg et større tempo, mens vi bare har trent her hjemme, sier Nils Lexerød til Dagsavisen.

To klassekontringer av VIF med to mål signert Elise Thorsnes, som dermed nådde sitt mål nummer 200 i Toppserien, gjorde at Vålerenga vant oppgjøret til Rosenborg-trener Steinar Leins store frustrasjon.

– Det er bare vi som spiller fotball der ute, vi var klart best, sa han til NRK etter kampen før han fortsatte med å kritisere NFF for kampoppsettet.

– Rosenborg kan klage på kampprogrammet, men jeg skulle gjerne byttet posisjon med dem. Vi trenger spill i Europa for å heve oss, svarer Lexerød.

200-streken var en passering

Også Elise Thorsnes peker på viktigheten av å erobre 2.-plassen. Brann ser ut til å styre mot et klart mesterskap.

– Min scoring nummer 200 var en lettelse å få, men i det store bildet er det viktigere at vi blir topp to, sier Thorsnes til Dagsavisen.

Men den kampen kan bli tøff for VIF. De to siste kampene mot Rosenborg og Brann spilles begge på bortebane. Først Rosenborg om snaue to uker (etter landslagspausen), deretter Stabæk hjemme og Brann borte. Men foran den siste kampen på Stemmemyren kunstgress kan Brann allerede være mestere.

VIFs seier over Rosenborg var lagets første seier over et av topplagene i år.

– Vi er blitt mye bedre til å stå imot når motstander kjører oss. Men vi vil høyere i banen. Også har vi spisskompetanse i angrep. Det var det som avgjorde kampen mot Rosenborg, sier Nils Lexerød.

Rosenborg på Lerkendal

Også Dag-Eilev Fagermos menn har Rosenborg som neste motstander, i Trondheim kommende søndag.

Etter Vålerengas knallsterke høstsesong ser det ut som Klanen fyller bortefeltet på Lerkendal.

Vålerenga ligger på 5. plass, men er bare to poeng bak Lillestrøm og Rosenborg på plassene foran. Bodø/Glimt på sølvplass er tre poeng foran.

Sannsynligvis vil de fire beste lagene gå inn i Europa-kvalifisering neste år. Men bare serievinneren (sannsynligvis Molde) får sjansen i Mesterligaen.

– På sitt beste kan vi slå alle, det har vi vist, sier Dag-Eilev Fagermo til Dagsavisen. Nå gjenstår det å gjøre det i de avgjørende kampene.

Søndag fikk han se hvordan Rosenborg endte opp med fire baklengs i den elleville 4-4-kampen mot Kristiansund.

Etter Rosenborg på Lerkendal kommer Bodø/Glimt til Intility. Det ligger veldig mye i potten for et av høstens store formlag i norsk fotball.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen