Trikkeligaen

Savner ikke VIF-livet: – Det var riktig å tre til side

Jørgen Ingebrigtsen angrer ikke på noe fra tiden i Vålerenga. Nå stortrives den tidligere VIF-sportssjefen i ny bransje.

1. april tok Joacim Jonsson over rollen som sportssjef i Vålerenga etter Jørgen Ingebrigtsen. Senere på våren ble det klart at harstadværingen skulle gå over i rollen som Head of Sports i Solution, agentselskapet til Jim Solbakken.

– Jeg begynte formelt sett 14. august, men innfasingsperioden startet egentlig allerede i månedsskiftet juli/august. Det har vært såpass mye å gjøre, og jeg var tilgjengelig. Selskapet har hatt fem overganger i Serie A, en i Portugal, en i Sverige, en i Danmark og en i Norge. Og det er enda et par spillere som kommer til å flytte på seg. Så det har vært et veldig hektisk vindu, sier Ingebrigtsen til Dagsavisen.

Han forteller om en arbeidsdag som foreløpig har lignet en god del på den han hadde på Valle.

– I den perioden som har vært nå, er faktisk veldig mye likt jobben som sportssjef. På denne tiden av året, både som sportssjef og i agentbransjen, er det jo overgangsmarkedet man konsentrerer seg mest om. Både med tanke på samtaler og konkrete forhandlinger. I så måte har det vært mye det samme. Men nå er det annerledes rundt kampdager, kamptropper og sånne ting. Nå følger vi jo veldig med på våre enkeltspillere, sier Ingebrigtsen.

Jørgen Ingebrigtsen slapper av i VIF-foajeen i en uvant rolle som avtroppende sportssjef.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Forsvarer bransjen og Solbakken

Han legger ikke skjul på at det kommer til å bli en del reisedøgn i den nye jobben.

– Ja, spesielt når overgangsvinduene er åpne. Det ville vært en del av det i sportssjefrollen i VIF også, men reise-delen ble i stor grad ødelagt av pandemien de siste årene. Men nå blir det å få folk på plass i forbindelse med klubbskifter, for eksempel. Det er spennende. Jeg bruker tid på å treffe klubber, treffe nye folk. Se nye klubber, nye ligaer. Det gleder jeg meg veldig til. Nå skal jeg for eksempel en tur til Lillestrøm og treffe folk der, og i tillegg har jeg en avtale med folk i U-avdelingen i VIF. En del av jobben er å holde kontakten med klubbmiljøet, følge opp ting der, sier han.

– Jim Solbakken er en omstridt agent i en omstridt bransje. Hva tenker du om det, og hvilke vurderinger gjorde du før du tok jobben?

– Hele bransjen har et omstridt omdømme. Men fra innsiden, for eksempel sett fra sportssjef-siden, tenker jeg at det er litt ufortjent. I Vålerenga opplevde jeg i all hovedsak at vi som klubb samarbeidet godt med mer eller mindre alle agenter og selskaper. Som klubb i Norge er du avhengig av et godt forhold til agenter når du skal knytte til deg både yngre og mer erfarne spillere. Jeg tror ikke noen er verre eller bedre i bransjen. Det er ikke noe jeg har vært redd for.

– Måtte du tenke deg om en ekstra gang – ta noen ekstra runder – før du sa ja til å gå inn hos Solbakken og agentbransjen?

– Nei. Jeg har sett hvordan fotballen fungerer fra innsiden, og vet at det (agentbransjen) er en viktig del av fotballmiljøet. Det er redelige folk. Jeg har aldri opplevd «snusk», «unnaluring» eller sånne ting. Jeg ser kun positive ting med å jobbe med dette, forsikrer Ingebrigtsen.

Fotballagent Jim Solbakken granskes nå av FIFA.

VIF i bakspeilet

Harstadværingen følger fortsatt Vålerenga tett, og har reflektert mye over tiden på Valle.

– De siste månedene har jeg hatt mulighet til å se tilbake på det. Jeg er veldig glad for å ha fått den muligheten. Det var enormt artig og spennende å stå i jobben som sportssjef i Vålerenga. Jeg har fått tilbakemeldinger etter at jeg sluttet som jeg har satt stor pris på. Men det er noe jeg har tenkt på, og som jeg vil være bedre på selv også – det å i enda større grad gi en «high five» til folk mens man jobber et sted. Det er ofte for seint å gjøre det etterpå, sier han.

Harstadværingen fikk med seg søndagens store VIF-opptur fra tribuneplass på Intility Arena.

– Jeg var på Vålerenga-Lillestrøm søndag, og det ga et godt bilde på det vi har gjort. Det var artig å se gutter på banen som vi tok inn fra Skeid, Lyn, Hauketo og så videre. Spillere som har kommet opp på A-laget gjennom U-avdelingen, og som nå preger Vålerenga. Også Odin (Thiago Holm), som vi hentet fra Trondheim. Det er gutter som nå preger både A-laget og Eliteserien. Spiller man kortene riktig i Vålerenga de neste årene, får man gode spillere, et godt lag og gode inntektsmuligheter for salg. Det gjør meg glad, sier han.

Det var fullsatt på tribunene under rivaloppgjøret mellom Vålerenga og Lillestrøm søndag. Foto: Annika Byrde / NTB

– Angrer du på noe fra din tid i Vålerenga? Og savner du VIF-livet?

– Det går ikke an å angre på noe. Jeg savner ikke så mye heller, det kan jeg ikke si. Men jeg savner jo folkene litt. Nå har jeg hatt en slags «mellomfase» mellom VIF og min nye jobb, der jeg har tatt vare på meg selv og løftet blikket. Så ja, jeg savner folkene, men samtidig var det riktig tidspunkt å gi stafettpinnen videre på. Man må kjøre med gassen i bånn hvis man skal kjøre den bilen der. Det var riktig av meg å tre til side.

– Gode signeringer av Joacim Jonsson

– Ser du for deg å vende tilbake til en lignende rolle en gang i framtiden?

– Det er vanskelig å utelukke noe, men det blir ikke i nærmeste framtid. Jeg fikk være med på en viktig rolle i Vålerenga. Vi måtte snu en økonomi og en stall gjennom tøffe år. Det er veldig krevende, både arbeidsmessig og tidsmessig. Tøffe valg, tøffe diskusjoner. Så det å sitte på denne siden, jobbe med enkeltspillere og se hvordan enda større klubber enn VIF jobber – det er noe jeg har gledet meg veldig til å gjøre, svarer han.

– Hvordan vurderer du Joacim Jonssons jobb så langt?

– Jeg har ikke fulgt så nøye med på alt som har vært gjort etter jeg dro, annet enn de mest profilerte overgangene. Klart, det ser ut til at Joacim Jonsson har fått løftet listen litt på hvilken økonomi man kan bruke på kjøp av spillere. Det er resultatet av god drift over tid, samt sikkert også et resultat av at det går bedre for eieren (Tor Olav Trøim, journ.anm.) enn under pandemien, svarer Ingebrigtsen og fortsetter:

– Med den økonomien som synes å være der nå, virker det som om VIF har gjort fornuftige signeringer. Torgeir Børven er jo åpenbart en god Fagermo-signering. De to er en bra match, og Børven jobbet vi jo med allerede noen måneder før Jonsson kom inn. Så fikk de landet ham til slutt. Det var gøy å se at han scoret mot Lillestrøm. Stefan Strandberg er en spiller alle lag i Norge kan ønske seg. Han er en ledertype med erfaring. Jeg hører fra innsiden at han har satt standarden, og at han er krevende på en positiv måte. Det har nok både trenerkontoret og garderoben godt av, at han har kommet inn med referanser fra høyt nivå. Så det virker bra så langt. Signeringene virker veldig gode, konkluderer han.

Sportssjef Joacim Jonsson på Vålerenga-trening onsdag.

Ikke overrasket over Vålerengas snuoperasjon

Harstadværingen gleder seg over at Vålerenga har snudd den vonde resultatrekken fra tidligere i sesongen.

– Det snur utrolig fort i fotballen, så det har ikke vært overraskende i så måte. Jeg har ikke sett på de underliggende tallene, men det er ikke så lenge siden jeg snakket med Dag-Eilev og et par andre i trenerteamet – de fortalte at tallene hadde vært veldig gode også i den dårlige perioden. Det var bare forløsningen på siste tredel som manglet. Selv tror jeg selvtillit er en undervurdert variabel i så måte. Lagets selvtillit samlet sett også. VIF var kanskje litt heldige med motstanderne da de snudde det, men etterpå har det sett veldig bra ut.

– Hvor viktig var seieren mot LSK for VIF, med fullt hus?

– Det var viktig, for å få alle tilbake på stadion. Men der må man også gi rett mann ekstra ros – markedssjef Mehran (Amundsen-Ansari). Han legger ned et fantastisk stykke arbeid, både med sponsorer, publikum og med tanke på nærhet til den nærmeste fansen. En stor blomst til han for det, avslutter Ingebrigtsen.

Les alt om Vålerenga her!


Mer fra Dagsavisen