Trikkeligaen

Vålerenga-kapteinens to klubbvalg: – Det blir enten eller

Jonatan Tollås Nation (32) har utgående kontrakt med Vålerenga. Stopperveteranen er nå i dialog med ledelsen om veien videre.

VALLE (Dagsavisen): Tollås og lagkameratene har vist kjempeform den siste tiden, og søndag ble Tollås’ gamleklubb Aalesund smadret med 4-0 på Intility Arena. VIF står nå med fem strake trepoengere.

– Det var fantastisk. Det er det uansett hvem vi møter når vi får tre poeng. Nå er vi på et så bra sted som det er mulig å være på, i hvert fall mentalt. Tabellmessig kunne vi vært enda høyere hvis vi hadde våknet litt tidligere, men det er i hvert fall en deilig følelse nå.

Les alt om Vålerenga her!

Flere faktorer i snuoperasjonen

– Hvorfor har det snudd?

– Det er mange årsaker til det. Vi fikk et par nye spillere inn for fem uker siden. Vi fikk også en mental trener inn for fem uker siden, og vi begynte å gjøre litt mer sosiale ting utenfor banen for fem uker siden. Så jeg vet ikke om jeg skal peke på én ting. Det er sikkert en blanding av alle, forklarer VIF-kapteinen og fortsetter:

– Vi hadde et internt oppgjør tidligere, i spillergruppen. Det var en erkjennelse av at det kanskje hadde vært litt «slack» på trening. At det var blitt litt akseptert at enkelte av og til bare holdt 90 prosent på trening, i stedet for hundre prosent hver dag. Det har vi satt standarden på nå. Hundre prosent. hver dag. Både på banen, og at man i tillegg skal gi av seg selv utenfor banen for å bringe energi til gruppa.

Midtstopperen understreker imidlertid at det ikke har vært snakk om noen mirakelkur.

– Men fotballen er jo spesiell. Vi var jo gode spillere for fem uker siden også, ikke sant. Så det handler om små ting, små knapper å trykke på. Og når det først snur, så er det som et tankskip. Det tar litt tid, men når det først snur så er det masse energi i riktig retning, sier Tollås.

Vålerenga-framtiden og Aalesund-ros

Tollås’ framtid i Vålerenga er foreløpig uavklart, med en kontrakt som løper ut etter inneværende sesong. Dagsavisen spurte Aalesund-trener Lars Arne Nilsen om hvorvidt «tangotrøyene» ønsker å hente sunnmøringen Tollås tilbake til sin gamle klubb.

– Det kan jeg ikke svare på, egentlig. Jeg har ingen kommentar til det. Vi får se, sier Nilsen.

– Vålerenga har uttalt at klubben alltid følger med på sine gamle spillere. Gjelder ikke det også for AaFK?

– Jo. Det er klart. Vi har god kontakt med alle sunnmøringer som spiller rundt om i Norge og utlandet, erkjenner Nilsen.

– Hva kan du si om Tollås’ kvaliteter?

– Det er en god spiller. Det er jo det. Han begynner å bli en rutinert mann. En veldig god stopper, sier Nilsen.

Tollås kommenterer følgende om en eventuell retur til Sunnmøre:

– Jeg vil ikke si noe om det, egentlig. Vi må finne ut på hjemmebane om vi har lyst til å bo i Oslo videre, eller om vi vil flytte hjem og bli Ålesund-borgere. Før den tid, vet jeg egentlig ikke hvor karrieren går videre. Men jeg trives veldig godt i Vålerenga. Det er selvfølgelig mye deiligere å være VIF-spiller nå enn for fem uker siden. Men det er alltid deilig å være VIF-spiller. Du kjenner at du lever her, enten det går bra eller dårlig. Jeg tror ikke det er mange andre klubber der du kjenner på det samme presset. Det trives jeg veldig godt med. Så det er vanskelig å ikke skulle bli her videre.

I samtaler med VIF-ledelsen

– Har dere diskutert en eventuell retur på hjemmebane – altså å enten dra til Sunnmøre mens du fortsatt spiller eller etter karrieren?

– Ja, planen har egentlig vært å dra hjem. Men ting forandrer seg. Og klimaet blir jo ikke bedre på Vestlandet, sier Tollås humrende.

Klimaet i hovedstaden er altså også en faktor i regnestykket.

– Livsgnisten min når det er regn kontra sol, den er det stor forskjell på. Så vi får se. Planen har vært å flytte hjem på et tidspunkt, men ingenting er skrevet i stein i hvert fall.

– Har du snakket med Vålerenga om din framtid her?

– Ja, vi har snakket litt om det.

– Når var forrige samtale?

– For to uker siden. Da ble vi enige om at jeg skulle ta praten hjemme, om hva vi har lyst til videre. Så blir det en ny prat med klubben etter det, svarer Tollås.

– Nå har vi fått barn også, så det er litt flere hensyn å ta. Men samboeren min elsker Oslo like mye som meg. Hvis vi får et tilbud som er bra herfra, tror jeg det er vanskelig å si nei, innrømmer han.

Fornøyd med Strandberg-avtalen

– Hva med AaFK-fansen som eventuelt ønsker deg hjem?

– Jeg setter jo pris på det. Men jeg er VIF-spiller. Og inntil jeg eventuelt er noe annet, kommer jeg ikke til å bruke energi på så mye annet.

– Stefan Strandberg har kommet inn portene på Intility. Har det noe å si for hvordan du tenker på egen VIF-framtid?

– En skulle jo tro at det gir meg enda mer lyst til å være her. Når klubben henter sånne spillere, da vet du at ambisjonene er der for å kjempe om edelt metall. Det gjør lysten sterkere på å bli her videre.

– Jeg og Stefan har spilt med hverandre før på landslaget, så vi kjenner hverandre godt, tilføyer Tollås.

– Når må du ta en avgjørelse?

– Det tar jeg og klubben med ro. Vi skal diskutere det hjemme. Men det blir litt sånn at enten flytter vi hjem og blir der, eller så bestemmer vi oss for å bli i Oslo. Det er enten eller. Men det er jo en litt stor avgjørelse.

– Så det blir garantert Oslo eller Ålesund?

– Ja. Med mindre det skulle dukke opp et eventyr i utlandet. Men det er ikke aktuelt med andre norske klubber, fastslår 32-åringen.

Tollås og VIF gjester HamKam i serien søndag.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!


Mer fra Dagsavisen