Trikkeligaen

Flere lokale jenter til EM-finale: – Nesten uoppnåelig

Både Vålerenga-treneren og Lyn-treneren lar seg imponere av Norge U19 som onsdag ble klare for EM-finale. Fem av spillerne i troppen er fra VIF, Lyn og Røa.

Cathinka Tandberg slo innlegget som førte til selvmål da Norge slo ut Frankrike i gårsdagens semifinale i U19-EM i Tsjekkia. Med det kan Norge og trener Hege Riise ta sitt første gull i mesterskapet, hvor de har vært finalist tre ganger tidligere.

Nåværende Vålerenga-trener Nils Lexerød trente U19-landslaget fra 2015 til 2019, og tok jentene til semifinale i 2018. Der ble Norge slått ut av Tyskland, og VIF-treneren er imponert over hvordan U19-laget har prestert så langt i EM.

– Det er en sterk prestasjon av hele laget. De fem årene hvor jeg var trener der så jeg på å komme til finalen som nesten uoppnåelig. At de har klart det nå, er enormt godt gjort, forteller Lexerød til Dagsavisen dagen etter bragden.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Prestisje

Lexerød forteller om et skyhøyt nivå i U19-EM. Mange av spillerne som er i seniortroppene til EM denne sommeren har markert seg i junior-EM for få år siden.

– Når jeg ser på senior-EM nå, ser jeg flere av spillerne vi møtte med juniorlandslaget som nå dominerer på sine A-landslag. Senest i går med England-kapteinen Leah Williamson.

Nils Lexerød trente U-19-landslaget fra 2015 til 2019. Her fra tidligere i år som VIF-trener.

Fire av de engelske spillerne som startet i EM-åpningskampen i går møtte Norge og Lexerød i tidligere U19-mesterskap.

– De store nasjonene legger veldig mye prestisje i de mesterskapene, og de legger mye ressurser i det. Det gjør de fordi de vet hvor viktig dette mesterskapet er for utdannelsen av spillerne, forklarer den tidligere U19-landslagstreneren.

Mange Oslo-spillere

Fra start mot Frankrike var Maria Fink, Julie Jorde og Cathinka Tandberg fra Lyn. Stine Brekken fra Vålerenga kom inn på tampen, mens Emma Iversen, på utlån til Røa fra VIF, satt på benken. De unge Lyn-jentene har spesielt markert seg i Tsjekkia.

– Det er tre store talenter. Så er det kjempeartig for dem å få de referansene i EM. Det beviser jo også at de på sett og vis gjør mye rett, og det er kjempestas. Jeg har sendt gratulasjoner til alle tre i tillegg til Hege Riise, som jeg synes får mye ut av laget.

Lyns trener Tom Stenvoll på Kringsjå kunstgress.

I Toppserien har Lyn et svært ungt lag. Å se Fink, Jorde og Tandberg prestere i Europamesterskapet gjør trener Tom Stenvoll stolt.

– Det betyr mye for oss i Lyn. De tre kan nå komme tilbake hit igjen og vise vei for nye og yngre talenter, for vi er opptatte av spillerutvikling. Det at vi gir de unge sjansen er ikke tilfeldig, for de er gode nok for Toppserien.

Vålerengas Brekken har startet to av fire kamper, og trener Lexerød er fornøyd med det han har sett av 17-åringen så langt.

– Jeg synes Stine har gjort det bra. Når laget går såpass langt kan man ikke forvente at hun starter alle kampene. De må rotere noe. Så Stine har vært en viktig bidragsyter, og hadde blant annet en helt avgjørende involvering mot Tyskland, sier VIF-treneren og legger til:

– Hun er nok godt fornøyd selv også.

Tror på historisk gull

Både Lexerød og Stenvoll har store forventninger til finalen.

– Jeg tror de kan vinne, for nå virker laget så solid. De har mange av de viktige ingrediensene for å kunne nå langt i et mesterskap. De har et godt forsvarsspill, de har en god keeper, de har ikke sluppet inn mål på de to siste kampene og de har en skadefri tropp. Så ja, de kan ta gullet, slår Lexerød fast.

Lyns Stenvoll mener også det er gode sjanser for gull mot spanjolene.

– Det er gode sjanser for det når man har kommet seg til EM-finale. Det er én kamp, liksom. Men jeg tør ikke spå hvordan Norge er sammenlignet med Spania, for det har jeg ikke begreper om. Det blir nok en kjempetøff kamp, men jeg forventer at Norge gjør det vanskelig for dem.

Finalen spilles lørdag 15.00 i Tsjekkia.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen