Trikkeligaen

Lyn-treneren etter vårsesongen: - Det har vært fantastisk

Lyn-trener Tom Stenvoll ser tilbake på en vårsesong som startet trått, men som etterhvert har lagt grunnlaget i en historisk bra sesong for Lyn damer. Forsvarsspiller Emilie Bølviken mener vi ser resultatet av flere års utvikling av et potensial som endelig blomstrer.

Denne våren har Lyn nådd nye høyder. I en sesong der seriespillet ble lagt om, så mange for seg en lang transportetappe denne våren. Men Lyn har aldri blitt hektet av i kampen om en sluttspillplass, og sånn sett har sesongen lignet på de tidligere, med poeng å spille for i hver runde. Ingen forventet at Lyn ville være der de er nå, nemlig ett poeng fra 4.-plassen, som sikrer et høstsluttspill blant de fire beste lagene i Norge. Og de har en kamp mindre spilt enn Stabæk, som nå har 4.-plassen.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Nå er det pause i seriespillet helt til august på grunn av sommerens EM-sluttspill i England.

Tenker ikke på tabellsituasjonen

Det har vært langt, intensiv og tight sesong, men først og fremst helt fantastisk. Vi har prestert meget bra, spesielt i mai. Spillet vårt flyttet seg høyere på banen, det har vært veldig gøy å se, sier Tom Stenvoll om sesongen så langt, i et lengre intervju med Lyn-TV. Han liker ikke å snakke om tabellsituasjonen, men det er jo uunngåelig.

– Jeg tenker ikke på tabellsituasjonen i det hele tatt, påstår han.

– Ingen forventer at vi skal være der, men for oss er det bare en bonus. Det har blitt sånn fordi vi har jobbet knallhardt og rettet fokus på de rette tingene. Og det er andre lag som har prestert under forventning, fortsetter Stenvoll.

Kanskje prøver han å ta presset bort fra jentene. Det understrekes at i Lyn driver man med utvikling i fokus, ikke resultater.

– Det er nok ingen stor fordel for oss å tenke så mye på tabellen. Vi må heller tenke prestasjon og erkjenne ovenfor oss selv at vi er gode. Dersom vi fortsetter å prestere og utvikle oss så fortjener vi å ende der vi ender uansett, sier han.

– Relasjonene modnes

Lyns trener Tom Stenvoll på Kringsjå kunstgress.


Emilie Bølviken har vært i Lyn siden 2016 og har over 100 kamper for klubben, med A- og B-lagskamper. Hun synes det er fantastisk kult å se den sportslige blomstringen i år.

– Det har vært en kjempesesong hittil. Vi lykkes endelig med det vi har øvd på i to-tre år nå. Det har buttet imot lenge, men i år er et slags gjennombrudd. Det er som vi endelig får ut det potensial som er i troppen vår. Det er spisskompetanse i alle posisjoner, sier hun engasjert til Dagsavisen.

Sammen med Kirvil Odden Sundsfjord, Iselin Sandnes Olsen, Selma Hernes, Emilie Closs og Anna Palm danner hun en slags stamme i en ellers ung tropp. Bølviken er selv bare 22 år, men er blant de mest erfarne i laget.

– Det er som at relasjonene modnes etter at vi har kjent hverandre i noen år. Det er veldig gøy å spille på et lag som har god kjemi. Det bærer frukter, som vi nå plukker av, sier Bølviken.

I tillegg til de rutinerte jentene har nye skudd som Anna Aahjem, Maria Fink, Julie Jorde og Cathinka Tandberg tatt steget opp fra ungdomsfotballen og blitt viktige spillere i sentrallinja. Mens Korsvoll-jenta Kamilla Melgård har kommet som en komet. Etter borteoppgjøret mot Avaldsnes har hun blitt fast inventar på høyrekanten.

– Hun er en fantastisk spiller å jobbe med. Det hun driver med er enestående, har Tom Stenvoll tidligere sagt til Dagsavisen om 16-åringen.

Det bølget i starten

Det startet veldig bra med borteseier over Arna-Bjørnar, før det Stenvoll kaller årsverste «hjemme» mot Vålerenga. På grunn av trøbbel med kunstgresset på Kringsjå måtte Lyn låne Grorud kunstgress for sine to første hjemmekamper, mot Vålerenga og LSK. I kampen mot sistnevnte var Lyn langt bedre, men endte opp uten poeng. Deretter ble det poengdeling på Karmøy, før et overraskende knepent tap i første hjemmekamp på Kringsjå, mot suverene Brann.

Men så kom 1. mai og denne måneden ble en eneste lang opptur.

– Seieren over Rosenborg satte standarden for den gode perioden i mai. Da begynte vi å dominere kamper, sier Stenvoll. Faktisk holdt Lyn nullen i fire kamper på rad, henholdsvis mot Rosenborg, Røa, Ull/Kisa (cup), og LSK, alle på bortebane. Det ble seier i tre av fire. Etter uavgjort i LSK-hallen ble Avaldsnes, Kolbotn og Røa slått. Særlig seieren over Kolbotn var en nøkkel.

– Den kampen på Sofiemyr var en batalje. Det var en vanskelig matte å spille på, det inviterte til duellspill og kamp om andreballer. Men vi kom unna med det med tre poeng, sier Stenvoll.

Sterk mentalitet i gruppa

Emilie Closs med blomster før kampen - 100 kamper for Lyn.

Forrige helg kom Stabæk på besøk til Kringsjå. Lyn hadde sjansen til å parkere naboene i vest i kampen om 4.-plassen, men det skulle bli gjestenes dag.

– Det tette programmet med midtukekamper har vi merket de siste ukene. Vi hadde et lavere energinivå som fikk konsekvenser særlig mot Stabæk. Men jeg syns det var et steg opp igjen mot Kolbotn, sier Bølviken.

– Vi merket tidlig i uka før Stabæk-kampen at det var noe energiløst. Jentene virket tunge både i hode og kropp. Det gjenspeilet seg i den kampen. Stabæk var gode og fikk et litt heldig mål i starten av andreomgang. Selv om vi utlignet det første målet klarte vi ikke å snu kampbildet i andreomgang, erkjenner Stenvoll. Det var det første tapet siden Brann 27. april, seks og en halv uke siden.

Lyn-treneren har tidligere denne sesongen trukket fram mentaliteten som noe av det sterkeste i denne gjengen. Han var spent på hvordan jentene ville reagere etter tapet for Stabæk. Det gjorde det enda tettere på tabellen.

– Måten de reagerte på er det som imponerer meg mest. Det er lett å tenke usunne, negative tanker om tabellsituasjonen etter et slikt tap, men jentene var mest opptatt av å revansjere seg så raskt som mulig. De ønsket å heve seg og vise at de kan mye bedre. Derfor var det en solid motivert gjeng som dro opp til Tromsø og cupkamp der, sier Stenvoll.

Der kom Lyn tilbake på vinnersporet. De havnet under i første omgang, men snudde til seier med tre scoringer. Dermed avanserer Lyn til kvartfinale i cupen, også det er en milepæl.

– Vi ønsker å unngå en bortekamp mot de beste lagene. En hjemmekamp på Kringsjå hadde vært fint, sier Stenvoll om den kommende kvartfinaletrekningen.

– Hva er egentlig ferie?

Emilie Bølviken forteller om en stor opptur med Lyn.

Etter uavgjort mot Kolbotn, en kamp Lyn burde ha vunnet, er omsider en lang vårsesong ferdig. Til høsten venter de gjenstående fire kampene i grunnserien, før et sluttspill om enten topplassering eller nedrykk. Det er jo noe merkelig over at Lyn muligens må spille nedrykkskvalifisering etter en historisk god sesong der de har vist seg som alt annet enn et nedrykkslag.

Alle lagene bak topp fire skal inn i en ny serie der de beste lagene fra 1. divisjon inngår. Poengene nullstilles.

– Det gir ingen mening. Vi må kjempe for at denne gode sesongen ikke blir forgjeves, sier Bølviken som ikke kan tenke seg å måtte spille nedrykkskvalifisering til høsten.

Men før det skal avgjøres, venter en sommerferie, i hvert fall for A-laget. Rekruttlaget har fortsatt tre gjenstående kamper på programmet.

– Jentene gleder seg til litt fri og forhåpentligvis får de bygget ny energi. Vi skal være sterke og klare når det fortsetter på sensommeren. Men hva er egentlig ferie? Vi kan ikke ta fullstendig ferie som normalt. Det kan man aldri i fotball. Jeg vil kalle det fri fra hverandre, sier Stenvoll.

Bølviken må le litt når hun får høre det.

– Det er også en måte å si det på, smiler hun. – Men jeg er enig. Det blir godt å se noen andre i en periode. Også er det noen som skal spille internasjonal fotball, de er noen helter. Vi andre skal samle energi til høsten, sier forsvareren.

Det kan trengs, for i de fire gjenstående kampene skal de møte de tre topplagene Brann, Rosenborg og Vålerenga.

Avslutningsvis kommer det en liten bønn fra Tom Stenvoll.

– Vi ønsker oss litt mer stemning på stadion. At flere tar seg tid til å komme og se på laget. Det er ikke mye som skal til, og kanskje bidrar støtten til å vippe kamper i vår favør. Det gir jentene et løft, sier Stenvoll og avslutter intervjuet fra toppen av TV-bua på Kringsjå. Så får vi se om det er mulig å bli enda brunere i huden i løpet av de neste ukene.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

FAKTA

Lyns kamper i vårsesongen:

TOPPSERIEN:

Arna-Bjørnar 2–1 (b)

Vålerenga 1–3 (h, Grorud)

Stabæk 1–1 (b)

LSK Kvinner 1–3 (h, Grorud)

Avaldsnes 2–2 (b)

Brann 0–2 (h)

Rosenborg 1–0 (b)

Røa 2–0 (h)

LSK Kvinner 0–0 (b)

Avaldsnes 3–2 (h)

Kolbotn 1–0 (b)

Røa 3–1 (h)

Stabæk 1–2 (h)

Kolbotn 1–1 (h)

Gjenstående kamper i grunnserien:

7. august: Brann – Lyn

14. august: Lyn – Arna-Bjørnar

20. august: Vålerenga – Lyn

28. august: Lyn – Rosenborg


CUPEN:

Ull/Kisa 4–0 (b)

TIL 2020 3–1 (b)







Mer fra Dagsavisen