Trikkeligaen

Foran byderbyet: – Skeid vil alltid ha en plass i hjertet mitt

Mandag kveld er det klart for byderby mellom KFUM Oslo og Skeid. Kåffa-trener Jørgen Isnes spilte i Skeid i syv år, og har gode minner fra Nordre Åsen. De omtaler hverandre som fotballnerder, men Skeids trener Gard Holme har i disse dager også et fokus utover fotball. Samboeren venter tvillinger i nær framtid.

KFUM Oslo mot Skeid pirrer kanskje ikke like mye som hvis Vålerenga hadde vært ett av lagene. Men når storebror i by’n ikke er involvert, er kanskje dette toppen av et Osloderby per nå.

Kåffa har vært nest best i Oslo i noen år, og Skeid med sine tradisjoner pirrer alle som er interessert i fotball i hovedstaden. Etter seks strake tap fikk Skeid en etterlengtet seier over Stjørdals-Blink sist mandag, men på himmelfartsdagen røyk de igjen med ett mål, 0–1 hjemme mot Sandnes Ulf på overtid.

– Alle forsto hvor viktig seieren mot Stjørdals-Blink var. Hadde de stått med sju strake tap etter sju serierunder, så hadde de hatt en utrolig vrien og lang vei til videre. Så det var en meget viktig seier, sier KFUM-trener Jørgen Isnes til Dagsavisen.

Han varmet opp til kveldens derby med tur til mesterligafinalen i Paris i helgen, der han ga sin rapport til Dagsavisen.

Isnes vokste opp på Vestli, og gikk gradene i lokalklubben. Som 17-åring tok han steget videre – til Skeid. Isnes kom til Nordre Åsen i 1996, og takket for seg i 2003. Han spilte 127 kamper for Torshov-klubben, 76 av dem obligatoriske.

– Men du står bokført med kun én scoring for klubben..?

– Hehe, jeg venta på den. Jeg spilte på absolutt alle plasser, unntatt keeperplassen, og mest i defensive roller, parerer Isnes.

Uforglemmelig debut

En klassisk Skeid-generasjon. Øverst fra venstre: Ivar Eriksen, Paal Fredheim, Ola Bagge Skar, Thomas Halvorsen , Alexander Rajkovic, Andreas Nordstrøm, Egil Næsvik, Yngve Sandøy, Daniel Fernande, Stig Atle Eriksen. Foran: Bent Erik Smaadal, Eirik Berg, Kim Rusek, Stian kristoffersen, Mouloud Zahouig, Morten Haakenstad, Anders Evjen, Rashid Kwarasey, Tom Erik Breive, Rolf Erik Hansen. Midterst fremoverlent; Joa Gundersen, Jørgen Isnes, Daniel Kanstad.

Isnes startet på rekruttlaget til Skeid, men sommeren i 1997 fikk han en telefon fra trener Bjarne Rønning, med beskjed om å komme seg til Molde og debutere i A-lagssammenheng.

– Jeg husker det veldig godt. Det var Jazzfestival i byen, jeg var ung, det pirret godt. Molde ledet tabellen, vi lå sist. Hjemmelaget ledet 3-0, så ble jeg sendt inn på banen, og det endte 3-3, gliser Isnes.

Jørgen Isnes i Skeid-drakt da laget berget plassen i en kamp mot Raufoss på Voldsløkka.

Molde stilte med kjente fotballprofiler som blant andre Dennis Schiller, Pål Lydersen, Trond Andersen, Petter Rudi og Daniel Berg Hestad. Åge Hareide satt på trenerbenken.

I 2003 ble Isnes leid ut til Oslo Øst, og gikk senere til Lørenskog, hvor han var i ti år. Dagens KFUM-trener spilte under kjente trenernavn i Skeid; nevnte Bjarne Rønning, Kjell Sverre Hansen Wold, Hallvar Thoresen, og Bengt Eriksen.

Hyller Buduson

– Skeid vil alltid ha en plass i hjertet mitt, som blir varmt hver gang jeg kommer til Nordre Åsen. Mange av gamlegutta i den såkalte dugnadsgjengen var der da jeg var der, og lenge før det. Og mange av dem er der også nå. Svein “Reven” Andersen, Rolf Erik Hansen, og flere. Folk med solide hjerter for klubben. Bærebjelker i Skeid.

Hva sier så Isnes om dagens motstander?

– Skeid har hatt mye stang-ut i kampene de har tapt. De har et sterkt trenerteam med ekstremt høyt fagnivå. Hovedtrener Gard Holme har nyttig ballast fra tida som spillerutvikler, og som trener for rekruttene i Vålerenga. Og fra jobber i TIL og Stabæk. Jeg er nok å regne for en fotball-nerd, men Gard er enda mer nerd.

– Han har med seg Igor Aase, de to jobbet sammen også i TIL og i VIF. Og de har med Morten Berre, som med sin lange karriere som toppspiller i bl.a. Skeid og VIF har masse å bidra med i jobben med unge spillere. Det jobbes godt på Nordre Åsen.

Avslutningsvis sier KFUM-treneren at han syns det var stas at Johnny Buduson scoret sitt 100. mål i Skeid-drakt i 3-1-seieren over Stjørdals-Blink.

Om Budusons reaksjon

Johnny Buduson (t.v) i dialog med Gard Holme etter at han ble byttet ut i forrige kamp.

– Hva sier så Skeids trener Gard Holme om skrytingen fra trenerkollegaen?

– At det stemmer at jeg er fotballnerd. Vet ikke om jeg er mer nerd enn Isnes, mitt inntrykk er at alle vi trenere på dette nivået er nerdete. Jeg lever og ånder for fotballen. Det er mer en livsstil enn en jobb, sier Skeid-treneren til Dagsavisen mens han er ute og kjører bil.

Ved hans side sitter hans høygravide samboer. De er på vei til en svangerskapskontroll. De har ei to år gammel jente, og venter nå tvillinger. Terminen er i juli, men som Holme sier;

– De kommer jo ofte tidligere når de er to, så her kan mye skje på kort varsel.

– Tilbake til utgangspunktet for samtalen, Gard; Fotball. Johnny Buduson likte dårlig å bli byttet ut i 0-1-tapet mot Sandnes Ulf sist. Er den ballen lagt død, for å si det slik?

-Ja. Han ble sur der og da, akkurat som jeg forventer at spillerne blir når de byttes ut. Jeg byttet ham ut av to grunner; vi har et tett kampprogram, og innbytter Gabriel Andersen er i dytten for tida. Han bidrar godt. Men for all del; Johnny har på ingen måter spilt seg ut, og starter høyst sannsynlig mot Kåffa. Buduson er en direkte fyr, som sier ting som de er. Ingen dramatikk i dette.

Fokus på samhold

– Etter seks strake tap, fikk dere en etterlengtet og høyst nødvendig seier mot Stjørdals-Blink, så ble det 0–1 mot Sandnes Ulf. Går det utover moralen i laget?

– Dette preger oss, det er ikke til å legge skjul på. Motgang kan føre til usikkerhet, man kan begynne å tenke tanker om å finne nye løsninger. Vi fokuserer mye på viktigheten av å stå samlet. Og vi er alle enige om å fortsette i det sporet vi har vært i lenge. Det er ikke snakk om å endre spillestil eller formasjoner. Vi skal være offensive, angripe, og gå for seier i matchene.

– Kan du beskrive litt av stemningen innad i laget nå?

– Som sagt har vi samhold. Vi vet også at om vi hadde spilt uavgjort i to av kampene vi har tapt, så hadde vi stått med fem poeng, og sånn sett vært i rute. Tapet for Sandnes Ulf var ekstra bittert fordi vi hadde fortjent poeng. I noen av de andre tapte matchene var motstanderen bedre. Det er lettere å takle tap da.

Holme sier at spillergruppa er vant til å vinne kamper, vant til å ligge i toppen, slik det var da de rykket opp forrige sesong. Omstillingen til å kjempe i bunnen av tabellen, og å tape mange kamper, er ny for mange av spillerne.

– Tydelig fotballfilosofi

– Kåffa er i siget nå, slo Fredrikstad sist. Hva venter dere?

– Et meget godt lag. Trener Jørgen Isnes skrøt av vårt trenerteam, og han får ditto tilbake. Alle vi kjenner hverandre etter å ha jobbet i Oslofotballen i mange år. KFUM har en klar og tydelig fotballfilosofi. De har etablert seg som et topplag i OBOS-ligaen. Isnes har vært flink til å skape en god kultur oppe på Ekeberg. Vi møter et sterkt lag.

– Som du var inne på, dere forandrer ikke opplegget, og hva hadde vel smakt bedre enn å snu trenden mot nettopp Kåffa?

– Helt riktig. Det hadde jo smakt. Vi tar turen for å vinne tre poeng, det skal ingen lure på, avslutter Skeids trener Gard Holme.

Kampen spilles på KFUM Arena på Ekeberg og har avspark klokka 18.00.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

FAKTA

Mandagens oppgjør KFUM Oslo – Skeid er årets andre byderby i OBOS-ligaen.

Det første endte 2–2 mellom KFUM Oslo og Grorud.

OBOS har satt opp en pengepremie for det laget som vinner den interne Oslo-tabellen, kun basert på de interne oppgjørene.

---






Mer fra Dagsavisen