trikkeligaen

Fagermo fornøyd tross tap mot Brøndby etter kontroversielt rødt: – Gjør en utrolig god kamp

(Brøndby – Vålerenga 2-1) Osame Sahraoui ga VIF ledelsen med en lekkerbisken før hvilen, men da Brage Skaret ble utvist etter 20 sekunder på banen ble den andre omgangen langt tøffere for et Vålerenga-lag som tilslutt tapte.

ALGARVE (Dagsavisen): Vegar Eggen Hedenstad, Christian Borchgrevink og Vidar Örn Kjartansson så på fra tribunen da Vålerenga åpnet sin Atlantic Cup-deltakelse med kamp mot danske Brøndby fredag. Det betød at nykommer Petter Strand fra Brann kom inn på høyreback, og Seedy Jatta startet ute til venstre med Taofeek Ismaheel ventet å slutte seg til Vålerenga i løpet av helgen.

Brøndby på sin side startet med både tidligere Kjelsås-spiller Sigurd Rosted og tidligere Viking-stopper Henrik Heggheim i midtforsvaret. Joe Bell, en annen kjenning fra Eliteserien og Viking, startet på benken for danskene.

Kaptein for anledningen var Henrik Bjørdal, og han kom til kampens første skuddmulighet etter fem minutters tid, men avslutningen ble blokkert. Det var ellers ikke mye å skrive hjem om fra åpningskvarteret, da både Vålerenga og Brøndby var for unøyaktige i oppspillene i starten av kampen. På sin kant fikk Seedy Jatta ballen et par ganger, men valgene hans satt ikke helt, og det endte i stedet med et gult kort da et feiltouch gjorde at han stemplet en Brøndby-spiller.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Sahraoui sendte VIF i ledelsen

En halvtime ut i kampen hadde det ikke skjedd stort, men da tok Odin Thiago Holm tak i ballen fra bak i banen og viste hva som gjør at han er så interessant for klubber i utlanet og hvorfor VIF-trener Fagermo ønsker å teste han i ankerrollen. Med sine klyv og gode driv med ballen fosset han gjennom Brøndbys midtbaneledd og kom mot danskenes 16-meter, før han ble kontant lagt i bakken. Det påfølgende frisparket sendte Leonard Zuta rett i muren.

Ti minutter før pause kom Osame Sahraoui på et brukbart raid på kanten sin, men innlegget ble for dårlig og rett i klypene på Brøndby-keeper Mads Hermansen. Tre minutter før pause tok Vålerenga ledelsen etter et fint brudd av Henrik Bjørdal på midtbanen, som spilte Sahraoui på løp. Heggheim strakk seg så lang han var, men ballen snek seg akkurat forbi skotuppene hans.

Osame Sahraoui og Henrik Bjørdal feirer mål for Vålerenga mot Brøndby i Atlantic Cup, på Estádio Municipal Bela Vista.

VIF-juvelen kom seg dermed inn i 16-meteren, og brukte en Brøndby-forsvarer som skjerm da han plasserte ballen ned i hjørnet. Mønsterkontring og eksemplarisk utnyttet overgang fra Vålerengas side, i det som var kampens første store sjanse. På overtid fikk Brøndby frispark, og selv om VIF fikk headet unna i første omgang, holdt Brøndby trykket oppe. Ballen endte opp hos stopper Andreas Maxsø, og gjestene kaptein skrudde ballen i en fin bue rundt Kjetil Haug, men traff stolpen.

Utligning og rødt kort

Vålerenga gjorde ingen bytter i pausen, mens Brøndby tok av tidligere Kjelsås-stopper Rosted. Fem-seks minutter ut i den andre omgangen prøvde Thiago Holm seg på en voldsom frekkis fra midt på Brøndbys banehalvdel, da han prøvde å chippe keeper etter nok et utsøkt raid der han ok med seg ballen fra egen 16-meter og drev med den fram gjennom midtbaneleddet.

Ti minutter etter pause var det først et skuddforsøk fra Petter Strand, som gikk via et Brøndby-bein og inn til keeper. På det påfølgende angrepet utlignet Brøndby, på noe som virket å være unngåelig fra Vålerengas standpunkt. Ivan Näsberg tapte en duell der ballen ble slått i bakrom, og Brøndbys Kevin Mensah rundet Kjetil Haug og satte ballen i det åpne nettet.

Like før timen spilt gjorde Vålerenga et kvadruppelbytte med Seedy Jatta, Ivan Näsberg, Odin Thiago Holm og Petter Strand ut og Jacob Dicko Eng, Brage Skaret, Magnus Bech Riisnæs og Fredrik Oldrup Jensen. Det ble med 20 sekunder på banen for Skaret, som ble utvist for å ha felt Brøndbys Marko Divkovic på vei igjennom. Så veldig strengt ut, men Vålerenga måtte altså spille den siste halvtimen med en mann mindre. Oldrup Jensen tok plass i midtforsvaret for Skaret.

– Jeg må se den situasjonen om igjen. Det er umulig for meg å vurdere det nå, sier Fagermo til Dagsavisen like etter kampslutt om situasjonen som førte til Brage Skarets røde kort.

Brøndby styrte inn til seier

Tjue minutter før slutt var Vålerenga en skotupp unna å ta ledelsen, da Henrik Udahl ble spilt igjennom på høyrekanten. Spissen la ballen inn igjen i midten der innbytter Dicko Eng hadde løpt seg fri, men pasningen var noen centimeter for lang til at Dicko Eng klarte å løpe den i mål.

Med litt under kvarteret igjen å spille snudde Brøndby kampen. Et godt pådrag fra Simon Hedlund som gikk på VIF-forsvaret og slapp den til Andreas Bruus som kom alene med Kjetil Haug. VIF-keeperen gjorde kardinalsynden med å la hjørnet sitt være åpent, og dermed kunne kantspilleren smette ballen mellom Haug og stolpen til 2-1-ledelse for Brøndby.

Vålerengas Ivan Näsberg og Henrik Bjørdal i aksjon mot Brøndby i Atlantic Cup.

Brøndby styrte ikke overraskende mesteparten av spillet den siste halvdelen av den andre omgangen, og skapte flere gode skuddmuligheter som ble blokkert av VIF-spillere. Simon Hedlund fikk stå nokså alene på rundt straffemerket ti minutter før slutt, men satte avslutningen rett på Kjetil Haug.

Vålerenga best før hvilen, og Brøndby best etter, men utvisningen gjorde sitt for å snu oppgjøret.

– Vi gjør en utrolig god kamp. Fram til det røde kortet er vi det beste laget. Dette er kanskje noe av det bedre vi har gjort siden jeg kom til Vålerenga, og det mot et lag som nærmer seg seriestart og som kom fra seks strake seire i Superligaen mens vi bare er i starten av sesongoppkjøringen. Det var veldig gledelig å se, sier Fagermo til Dagsavisen.

Vålerenga-duoen Tobias Christensen og Henrik Udahl i Atlantic Cup-kampen mot Brøndby.