trikkeligaen

Vålerenga om VAR: Ikke noe ja eller nei ennå

Norsk fotball skal bestemme seg for innføring av VAR eller ikke i Eliteserien. Vålerenga sier verken ja eller nei, men har kommet med mange innspill i diskusjonen.

Styret i Norsk Toppfotball (NTF) vil gå inn for å innføre VAR (videodømming) i Eliteserien fra 2023. Organisasjonen har bedt klubbene komme med innspill.

– Vi har kommet med en rekke innspill, men vi har ikke svart ja eller nei på om det bør innføres, sier sportssjef i VIF, Jørgen Ingebrigtsen til Dagsavisen.

Danske erfaringer

VIF har analysert situasjonen i Danmark der VAR er innført, og de har anført en rekke merknader både til bruk av teknologi, antall kameraer og fordelingene av kostnadene.

– Vi har sett på erfaringene fra Danmark. I løpet av de 66 første kampene var det 13 endrede beslutninger. Men vi vil ha større fokus på utdannelse av dommere og hvordan videodømming praktiseres. Vi er også kritiske til kostnadene, men etter vårt innspill ble sendt har jeg skjønt at NFF og rettighetshaver TV2 vil ta mer av kostnadene, sier Ingebrigtsen.

– Er dette et betinget ja?

– Det har jeg ikke sagt. Men vi har levert en rekke innspill om hva som er utfordringene rundt dette.

Brann sier også vet ikke

Vålerengas styreleder Tuva Ørbeck Sørheim henviser til sport og Jørgen Ingebrigtsen om klubbens syn på dette.

Norsk Supporterallianse (NSA) sier nei. Det gjør også Klanens talsmann, Erling Rostvåg

Og supporterne mener deres stemme bør høres. Det er de som skaper atmosfære på stadion.

NTFs styreleder Cato Haug sier til Bergensavisen at et flertall av klubbene er for.

Men Brann sier som VIF, verken ja eller nei.

Fagermo: – Ingen har spurt meg

Det er styret i Norges Fotballforbund (NFF) som tar den endelige avgjørelsen, saken trenger ikke behandles på et fotballting ettersom det bare gjelder øverste liga.

Saken kan komme opp på NFFs neste styremøte i slutten av måneden.

VIF-trener Dag-Eilev Fagermo har også vært kritisk til VAR, men har landet på et ja.

– For å si det slik: “Hengern’” speller ikke lenger. Internasjonalt er VAR kommet for å bli, teknologien vil bli bedre og da må vi henge med i utviklingen. Men det har vært mange innkjøringsproblemer, jeg er også kritisk til mye av dagens praksis der det ofte er altfor lang ventetid. Men dette vil ikke bli reversert ute og da må vi være med, sier han til Dagsavisen.

– Hva går Våleernga som klubb inn for?

– Det vet jeg ikke, ingen har spurt meg, sier han.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

FAKTA

VAR (Video Assistance Referee)

VAR, eller videodømming, er et støttesystem for å unngå feilaktige dommeravgjørelser i fotballkamper. VAR blir utført av videodommere som vanligvis sitter i et bakrom på stadion og vurderer avgjørende episoder i kamper via fjernsynsoverføring og eventuelt gjentatte repriser fra flere vinkler. Videodommerne vurderer hendelsene og gir tilbakemelding til hoveddommeren via headset.

VAR ble første gang brukt i et internasjonalt mesterskap i VM for menn i 2018, men utprøvd første gang i den øverste divisjonen i Nederland i 2012–2013-sesongen.


Nyeste fra Dagsavisen.no: