trikkeligaen

Slik skal Vålerenga heve seg til sesongens store mål

Det vært en litt skuffende sesong for Vålerenga etter seriegullet i fjor, og kampen mot Avaldsnes viste at det er stykke igjen til toppnivået VIF må finne for å ta seg videre fra denne ukens mini-turnering i Champions League.

Uavhengig av ligaprestasjonene er det Vålerengas store mål for sesongen å kvalifisere seg til gruppespillet i den reformerte Champions League-turneringen for kvinner. Både for å få målt seg sportslig mot enda bedre lag, men selvsagt også på grunn av pengepremiene som ligger inne i det nye formatet.

– Denne ukens to kamper er kanonviktig for oss. Det store målet er naturligvis å vinne miniturneringen og ta seg til gruppespillet i årets Champions League, og for å gjøre det må vi prestere bedre enn vi gjorde i helgen mot Avaldsnes. Det jobber vi for å få til, og klarer vi det bør vi ha gode muligheter til å vinne begge kampene, forteller sportssjef Eli Landsem til Dagsavisen.

Skal bruke forrige sesongs europaerfaring

Vålerenga landet i går formiddag i Hellas, og gjennomførte en trening i Thessaloniki før de møter Mitrovica i den første av to kamper i miniturneringen i første runde av Champions League-kvalifiseringen. Slår de Mitrovica onsdag kveld er det vinneren av PAOK og SS Anenii Noi som venter i finalen på lørdag. Vinner de den kampen gjenstår det et dobbeltoppgjør i runde to, før vinneren der er klar for gruppespillet.

– Det er veldig kjekt å være her, og det er en fin måte å starte Champions League-kvalifiseringen mot Mitrovica. Vi har selvsagt respekt for alle motstanderne som har kommet seg til dette stadiet, men det er ingen tvil om at vi går på banen med stor tro på at vi kan vinne i kveld, sa trener Jack Majgaard Jensen på tirsdagens pressekonferanse.

VIFs danske trener har sett det lille som er av bilder før lagene møtes, før de skal bruke ukens kamper til å finsikte en eventuell motstander inn mot lørdagens finale. Han tror at lagets erfaring fra forrige sesongs europaeventyr kan hjelpe Vålerenga.

– I fjor ble det jo en litt mer kaotisk kvalifisering, og det oppsettet vi har i år med denne miniturneringen og en utslagskamp til slutt er et mer normalt oppsett. I begge disse to første kampene er det vinn eller forsvinn, som gjør noe med inngangen til kampen. Begge må vinne, og det skal vi prøve å bruke til vår fordel med den erfaringen vi har med oss fra i fjor da vi også vant flere kamper i Europa, forteller VIF-treneren.

Kunne fått spilt hjemme i Oslo

På pressekonferansen fikk Majgaard Jensen spørsmål om hvordan hans VIF-jenter vil takle det varmere klimaet i Hellas, da det er spådd rundt 30 grader ved kampstart onsdag.

– Det tror jeg ikke kommer til å få så mye å si. Vi plages ikke så mye av det, unntatt når vi er i bilen. Når vi kommer oss ut på banen blir ikke det noe stort problem. Vi liker å spille fotball og kontrollere ballen, men det kan hende vi gjør enkelte justeringer for å være sikre på at vi holder hele kampen, sier han.

Stemningen er på topp i VIF-leiren, som har flyttet seg til varmere strøk i Hellas.

Som det høyeste seedede laget i miniturneringa skulle Vålerenga egentlig arrangere kampene hjemme på Intility, men på grunn av herrenes mulige involvering i Conference League var banen da booket. Dermed var avgjørelsen om å spille i Hellas allerede tatt da herrelaget røk ut mot Gent.

– Det hadde uansett ikke holdt med en bane, da vi måtte hatt to for å arrangere den andre kampen i turneringa. Der brukte vi 25.000 kroner i fjor for å se om vi kunne få godkjent Ull/Kisas bane, da vi egentlig også skulle arrangere miniturnering i fjor. Det fikk vi ikke, så det er ikke bare enkelt å arrangere en sånn turnering, selv om det sportslig sett selvsagt hadde vært bedre om vi hadde spilt hjemme.

Økonomisk gullgruve

Det gjør også at det ikke er like lukrativt som det kunne vært for VIF å delta i årets CL-kvalifisering. Vinner de miniturneringa tjener de 2,2 millioner kroner, og hvis de tar seg til gruppespillet venter det ytterligere fire millioner. I gruppespillet er det også bonuser for seier og uavgjort, og avansement til cuprunden. Til sammenligning fikk Vålerenga rundt en million kroner for å vinne ligaen forrige sesong.

– Det er ikke tvil om at det er økonomisk veldig viktig for oss å gjøre det bra i disse kampene, men det er også sinnssykt med utgifter forbundet med oppholdet. Det er ikke bare bare å chartre et eget fly til Hellas, så det ryker fort en million der. Derfor er det ikke så lukrativt som det høres ut som, men det er helt klart at det er i Champions League pengene vil ligge i fremtiden, sier Landsem.

Før sesongen snakket VIF-treneren om viljen til å ofre resultater for å ruste laget for langsiktig suksess, og med mange nye spillere inn i laget og en langt fra optimal oppladning har det sett ut som et lag som ikke helt har funnet seg selv igjen etter fjorårets suksessesong. Det medgir også sportssjef Landsem.

– Vi har nok ikke fått satt en skikkelig ellever i år, da det har vært litt mye rotasjoner og mange nye spillere. Det gjør at vi sliter litt med relasjonene, og jeg føler det er det skoen trykker aller mest for oss i årets sesong. Det gjelder egentlig både på og utenfor banen, da det ikke har vært så lett for de nye spillerne å komme inn i gjengen når du ikke får lov til å være sammen, sier Landsem og fortsetter:

– Vi var veldig klar over at vi kom til å tape både Sherida (Spitse) og Ajara (Njoya). Men den vi mista som kanskje har hatt mest betydning for oss er nok Sigrid (Heien Hansen). Det gjelder både på og utenfor banen, da vi ikke lenger har de spillerne som kanskje setter presset og som drar de andre i gang gjennom kampene.

Nesten helt nytt lag

Der det i fjor var Sherida Spitse, Dejana Stefanovic, Sigrid Heien Hansen på midten og Synne Jensen, Ajara Njoya og Celin Bizet på topp er det nå bare Stefanovic og Jensen igjen, og det gjør at nesten hele midtbane og angrepet er nytt fra forrige sesong.

– Alt det tar tid å spille inn, men vi har et veldig stort potensial der. Nå får vi reist ned som en gruppe, vært sammen i nesten en uke og trent godt og spilt kamper sammen. Jeg tror det oppholdet i Hellas vil gjøre underverker for akkurat det med å få de nye spillerne til å bli bedre kjent med klubben og medspillerne sine. Både hva de fjor på banen, men også hvordan de er utenfor banen, og det gjør det mye enklere å prestere, sier Landsem.

Sportssjefen opplyser at Vålerenga har med seg ekstra folk i det medisinske apparatet, ekstra fysio, mental trener og et hemmelig våpen i Sigrid Heien Hansen og at de prøver å gjøre oppholdet så proft som mulig.

– Hvis vi ser på harde fakta har vi ikke prestert så mye dårligere i år, det er bare det at de andre lagene har prestert enda bedre enn de gjorde i fjor. I tillegg har vi hatt stang ut i de innbyrdes oppgjørene mot topplagene der vi i fjor hadde stang inn, så forskjellen på det vi har prestert i år kontra i fjor er ikke så stor som alle skal ha det til. Klarer vi å få ut det vi er gode for, skal vi være gode nok til å vinne begge kampene, sier en spent sportssjef Landsem som har trua på seier.

Mer fra Dagsavisen