trikkeligaen

Dette mener Oldrup Jensen er den store forskjellen fra forrige sesong

Nok en gang leverte Vålerenga en prestasjon som er et stykke unna der de ønsker å være, slik at flere poeng ble droppet. Midtbanestrateg Fredrik Oldrup Jensen sier at han har merket én klar forskjell fra forrige sesong.

Etter det første tapet på eget gress siden 2019, fulgte Vålerenga opp med å gi fra seg to nye poeng borte mot Mjøndalen. Både Kristiansund og Mjøndalen er lag Vålerenga forventer å slå for å nå opp til målsettingene de har satt seg selv i år.

– Vi er bak det gullskjemaet dere i pressen skriver at vi skal følge. Det er det ingen tvil om, men nå følger ikke vi innad i klubben noe gullskjema, men tar hver kamp som den kommer og kjemper om å ta tre poeng. Vi har mange kamper igjen å spille, men vi har en jobb å gjøre hvis vi vil være med helt i toppen, forteller Fredrik Oldrup Jensen til Dagsavisen.

Mannsmarkering gjør arbeidsforholdene vanskeligere

Vålerengas midtbanesjef slet voldsomt med å kontrollere kampen i den første omgangen, der Mjøndalen rett og slett spilte litt rundt med Vålerenga til tider. Gjestene fra hovedstaden var heldige som ikke lå under med både ett og to mål, og spesielt etter at Mjøndalen bommet på et straffespark. VIF-trener Dag-Eilev Fagermo sa at det var det verste han hadde sett i sin tid i klubben, og det er Oldrup Jensen langt på veg enig i.

– I den første halvtimen der henger vi rett og slett ikke med. Vi bruker gode 30 minutter av kampen til å gjøre noe som helst fornuftig, og gjør masse feil og er ikke på Mjøndalen-spillerne på den måten vi skal være. Det er veldig dårlig av oss, og når de mannsmarkerer oss på midtbanen som i dag må vi bli flinkere til å utnytte de rommene som åpner seg opp andre steder på banen. Det klarer vi heller ikke å gjøre i dag, så vi er selvsagt skuffet over det vi presterer, sier han.

Oldrup Jensen synes i det hele tatt at det har vært en trang start på sesongen. Bokstavelig talt.

– Smittevernreglene har ikke vært fulgt av noen av våre motstandere ute på banen, da jeg føler at jeg har blitt mannsmarkert gjennom alle de fire første kampene. Det gjør det vanskeligere å komme ordentlig inn i kampene, og sånn kommer det nok til å være i flere kamper i år, så vi må lære oss å utnytte de rommene den mannsmarkeringen skaper for oss og det overtaket vi kan skape andre steder på banen bedre enn vi har gjort til nå i årets sesong, forteller midtbanemannen.

– Tydelig at motstanderne har gjort hjemmeleksa

Tidligere Vålerenga-spiller og nå Mjøndalen-stopper Markus Nakkim sier at det var en bevisst strategi fra deres side.

– Vålerenga har et godt lag, med spillere som har høy kvalitet og som kan gjøre ting på egen hånd, men jeg tror nok at flere lag har funnet litt mer ut av måten de spiller på og hva de skal gjøre for å stoppe det. Jeg synes vi gjør en god jobb med det i dag, og kjører til tider over dem i perioder, og er skuffet over at vi ikke klarer å utnytte de periodene bedre og ta seieren vi hadde fortjent, forteller Nakkim til Dagsavisen.

Tidligere Vålerenga-spiller Markus Nakkim leverte nok en stødig prestasjon i hjertet av Mjøndalen-forsvaret, og var litt skuffet over at bruntrøyene ikke holdt helt ut og fikk med seg alle tre poengene mandag.

Om Oldrup Jensen ikke nødvendigvis er helt enig i det, er han i hvert fall klar på at motstanderne så langt i år har hatt en plan om å ta han og midtbanekollegene ut av kampene i større grad enn forrige sesong.

– Det er klart at motstanderne har sett hva vi holder på med, og prøver å ta ut spillere og det vi er gode på. I forrige kamp mot KBK tror jeg ikke han (Amidou) Diop som var satt til å mannsmarkere meg var mer enn én meter unna hele kampen, og mot Mjøndalen føler jeg at jeg ikke kommer med i kampen sånn ordentlig før et stykke ut i den andre omgangen da de begynner å bli litt slappere i den mannsmarkeringen sin, sier Oldrup Jensen og fortsetter:

– Det er veldig tydelig at motstanderne har gjort hjemmeleksa si, og at de legger en mann på hver av oss på midtbanen, slik at vi ikke kommer ordentlig i gang. Det har vært kamper nå der motstanderne har vært veldig opptatt av å løpe etter meg og ta meg ut av kampen, men når lag tar oss ut på den måten, blir det rom for andre. Da må vi være flinke nok til å se hvor det blir rom som kan utnyttes bedre enn det vi har gjort til nå i sesongen, sier Oldrup Jensen.

Fagermo ikke enig i treg start

Trener Dag-Eilev Fagermo er ikke enig i at laget hans ikke har prestert godt nok denne sesongen, men etterlyser flere mål.

– Jeg er ikke enig i at Vålerenga ikke har kommet ordentlig i gir. Vi er gode mot Rosenborg, selv om vi bare får med oss ett poeng og slår Brann 3–0 i Bergen og kjører over Kristiansund. Også mot Mjøndalen leverer vi bra nok på en tøff bortebane mot et fysisk sterkt nok lag til å vinne, men problemet er at vi ikke scorer nok mål. Ser du bak resultatene har vi ikke spilt dårlig, men vi må jobbe på siste tredjedel for å score flere mål, sier Fagermo til Dagsavisen.

Han var naturlig nok ikke fornøyd med den første halvtimen mot Mjøndalen, men synes ikke resten har vært like dårlig.

– Det er litt den samme tendensen her som i kampen mot Kristiansund, og for så vidt også mot Rosenborg. I alle de kampene har vi vært gode i banespillet, selv om vi skaper for få sjanser. Vi har et offensivt arsenal med potensial for å skape og score mer enn det vi gjør nå, og da er det skuffende at vi ikke klarer å utnytte det potensialet. Det gjør at vi bare står med de fem poengene vi har plukket opp til nå, sier Fagermo.

Ny tøff test for VIF venter mot Molde

Fagermo forteller at han egentlig ikke ønsket å bruke Osame Sahraoui mot Mjøndalen, på grunn av smellen han fikk mot Kristiansund, og fikk nå også Ivan Näsberg skadet. Allerede torsdag er det ny kamp mot gullrival Molde.

– Nå må vi først restituere oss godt, også må vi ta en opptelling etter hvert. Osame var egentlig ikke disponibel til dagens kamp, men jeg måtte kaste han inn for å jage en utligning. Han fikk seg en kraftig trøkk mot Kristiansund, så vi må se om han blir klar igjen til Molde. Ivan fikk seg også en trøkk i dag, så vi må finne ut av hvordan det går med han, også må vi bruke tirsdagen til å evaluere hvorfor vi ikke klarer å skape flere sjanser i dag. Gjør vi det og klarer å få folk på beina skal vi være klare mot Molde, forteller Fagermo.

Et Molde-lag som mandag kveld snudde til seier borte mot Rosenborg, og som vel bare har forsterket favorittstempelet til å vinne Eliteserien i sesongstarten. Dermed får VIF nok en tøff test om de skal henge med i gullkampen fra start av.

– Vålerenga har jo snakket om at de skal kunne være med helt der oppe, men vi får nå se på det. Mot oss leverte de ikke som noen gullkandidater, men vi viste også at vi har blitt et mye bedre lag enn i fjor. Sesongen er fortsatt ung, og jeg er sikker på at Vålerenga kommer til å ta mye poeng de, som jeg også er sikker på at vi kommer til å skape problemer for langt flere lag enn Vålerenga i år. Spesielt her på Consto Arena, avslutter Nakkim.

Mer fra Dagsavisen