Sport

Heming: Tretten ut, tolv inn

Mye har skjedd med Hemings A-lag i fotball siden slutten av forrige sesong. Tidligere spillere reagerer på hvordan klubben nå driver, i sin kamp for å rykke opp.

Heming er nok mest kjent for å ha oppfostret Tyskland-proff Morten Thorsby, samt å være en anerkjent skiklubb. Nå er det fotballaget i 4. divisjon som gjør at fotball-Norge har øynene rettet på Oslo-klubben.

26. oktober 2021: Heming har akkurat avsluttet 4. divisjonssesongen med å spille 1–1 borte mot Rilindja. De ender på 2. plass i avdeling 2 i Oslo, fem poeng bak Kjelsås 2, som rykker opp til 3. divisjon.

Da mønstret Heming følgende 11er:

Christian Hafstad, Daniel Hagen, Even Asplin, Mads Lyngen, Vetle Vågen, Mathias Ebbesen, Jakob Schei, Agashan Puththisigamany, Emil Skåksrud, Simon Flatland, Jan Fjelltun.

16. august 2022: Heming møter Ullern 2 til toppoppgjør i 4. divisjon. I forkant av oppgjøret ligger Heming på tredjeplass, poenget bak serieleder Årvoll. Mot Ullern 2 kom Heming med følgende 11er:

Borger Thomas, Kamran Iqbal, Mads Lyngen, Ferdinand Clarke, Rasmus Haugsvær, Shariff Cham, Endre Nash, Hallvard Håskjold, Benjamin Sunde, Eivind Tøråsen, Emil Andreas Sjo Nilsen.

Med andre ord er det bare Mads Lyngen, som nå er kaptein, som både spilte siste serierunde i fjor og den første kampen denne høsten.

13 (!) spillere har sluttet

Av de som spilte mot Rilindja har – hold deg fast – Hafstad, Asplin, Hagen, Skåksrud, Schei, Fjelltun, Ebbesen, Vågen og Flatland sluttet. I tillegg er Jan Aubert, Anders Engebretsen, Andreas Larsson, Ola Scheele Moe og Tor Haakon Sveen ferdige i klubben.

Med andre ord har 13 spillere sluttet, og det er 13 spillere som har vært en del av en kompisgjeng og som har båret dette Heming-laget opp og fram i divisjonssystemet.

Skrur vi tiden fram til august ser vi at det er en rekke kjente navn på Heming-laget som fikk stryk av Ullern 2 med 2–4.

Og det er flere navn enn de som spilte mot Ullern som har blitt hentet i det siste. Bare i løpet av de siste dagene har klubben hentet følgende spillere:

 • Shariff Cham fra Frigg (2. div.) – spilt over 100 kamper i PostNord-ligaen for Frigg, Arendal, Fram Larvik, Skeid og Grorud. Startet 13 av 15 kamper for Frigg denne sesongen og spilte senest søndag 35 minutter mot Hødd.
 • Vital Kaba fra Frigg (2. div.) – nærmere 50 kamper i PostNord-ligaen for Frigg, Skeid og Arendal. Notert seg for fem scoringer denne sesongen for Frigg og scoret senest i slutten av juli mot Kjelsås. Startet 12 av 14 kamper og spilte søndag 35 minutter mot Hødd.
 • Cornelius Bencsik fra Ullern (2. div.) – over 60 kamper i PostNord-ligaen for Ullern og Asker. Fikk to fulle kamper for Ullern mot Sotra og Vard Haugesund i sommer. Gått på Harvard University og spilt fotball der de siste årene. Fem A-kamper for Stabæk, tre cupkamper og to Eliteserie-kamper
 • Hallvard Håskjold – spilt over 130 kamper i PostNord-ligaen for Asker, Bærum, Notodden, Mjøndalen 2 og Strømsgodset 2. Kom inn siste kvarteret for Mjøndalen i cupen mot Rosenborg i august 2015.
 • Ferdinand Clarke fra Frigg (2. div.) – spilt over 120 kamper i Norsk Tipping-ligaen for Frigg, Junkeren og Lyn. Spilte 21 minutter i sesongens andre kamp for Frigg mot Ull/Kisa i 2. divisjon
 • Rasmus Haugsvær fra Bjarg – rundt 70 kamper i Norsk Tipping-ligaen for Bjarg, Fana og Follo, senest 13. juli for Bjarg
 • Gabriel Sandbukt fra Fløya – spilt 10 kamper i Norsk Tipping-ligaen denne sesongen for Fløya, senest 31. juli
 • Endre Borch Nash fra Tromsø – spilt 50 kamper i NT-ligaen for Tromsø 2
 • Emil Andreas Sjo Nilsen fra Kråkerøy – spilte halve sesongen for Kråkerøy i fjor i NT-ligaen

Hentet inn tidligere Eliteserie-keeper

Tidligere i sommer, da Øygarden gikk konkurs, ble også Borger Thomas hentet inn som førstekeeper. Han har tidligere to Eliteserie-kamper for Stabæk, samt over 50 kamper i OBOS-ligaen for Åsane og Øygarden og over 50 kamper i PostNord-ligaen for Øygarden og Sotra.

I tillegg har de hentet inn Pedro Henrique og Malqui Kaila fra to utenlandske klubber som er vanskelig å finne noe info om ved et kjapt Google-søk.

Og flere store navn kom til klubben foran årets sesong:

 • Benjamin Sunde fra Ullern – 23 kamper for Asker i PostNord-ligaen, samt 100 kamper i NT-ligaen for Spjelkavik, Ullern og Fyllingsdalen. Han har scoret 14 mål på 13 kamper denne sesongen for Heming
 • Ali Iqbal fra Grorud – spilt ti kamper i Eliteserien for Vålerenga, sju kamper i OBOS-ligaen for Nest-Sotra og over 100 kamper i PostNord-ligaen for VIF 2, Grorud, Lørenskog og Bærum.
 • Eivind Holte Tøråsen fra Elverum – spilt fem OBOS-ligakamper for Nybergsund Trysil, samt 200 kamper i PostNord-ligaen for Elverum og NT.

Oppsummeringen forteller det aller meste. Og mange spør seg hvordan de har fått til alt dette.

– Sett fra utsiden er det en voldsomt satsing. Det er liten tvil om at det må sies å være skuffende om ikke Heming rykker opp når de henter spillere av det kaliberet de gjør nå, sier Jørgen Tjærnås.

Få kjenner breddefotballen bedre enn Tjærnås.

– De hentet flere gode i vinter også, så helt ut av det blå er ikke satsingen. Men når det hentes flere spillere rett fra gode prestasjoner i 2. divisjon er det ett nivå opp. Pengebruken er en snakkis for andre klubber og fotballfans som merker seg at så gode spillere havner der, fortsetter han.

Wegard Bakkehaug kjenner også breddefotballen godt. Han har bitt seg merke i de voldsomme signeringene fra Heming.

– På 4. divisjonsnivå ser de ut til å ha gjort noen solide kupp de siste ukene. Flere her både har gjort og kunne også framover levert solid både ett og to hakk høyere opp. Hadde jeg vært midtstopper i 4. divisjon hadde jeg gruet meg til å møte spesielt Kaba i høst, sier Bakkehaug, som skriver for norskfotball.com.

Får store summer

Dagsavisen har også fått opplyst at flere av spillerne som har blitt signert i forkant av denne sesongen, samt spillerne som har kommet i sommer, tjener flere tusen kroner i måneden for å spille i Heming. Dette til tross for at de står oppført på fotball.no som “Amatør u/kontrakt”. Den to eneste som står oppført som “Proff” er Thomas og Iqbal.

Klubben nærmer seg å ha mange hundre tusen i lønnsbudsjett, ifølge Dagsavisens opplysninger, for et lag som tidligere nevnt har skiftet ut samtlige spillere fra de lokale, lojale spillerne de hadde, som ikke krevde en eneste krone. Nå er det ikke en eneste lokal spiller igjen i klubben.

I tillegg har Dagsavisen fått opplysninger fra flere hold at flere av nysigneringene tjener opp mot 10.000 kroner i måneden – og enkelte mer. Det skal også være lovet 100.000 kroner i opprykksbonuser fordelt på laget, og enkelte spillere skal få opp mot 20.000 kroner hvis de rykker opp. Dette altså på et lag som spiller i 4. divisjon avdeling Oslo, noe som er svært, svært uvanlig.

– Generelt sett lar jeg meg alltid overraske når klubber i 4. divisjon betaler spillere. I Heming er det jo spesielt når mange som har vært med lenge, og som har vokst opp i klubben, føler seg skjøvet ut, mens store navn samtidig hentes inn, sier Tjærnås.

– Bør rykke opp

2-4-tapet for Ullern 2 gjør at det meget hardtsatsende laget er tre poeng bak direkte opprykk til 3. divisjon. Dagsavisen vet også at Ullern virkelig satser knallhardt på å rykke opp med sitt 2. lag, og det ble forsterket etter at Heming har hentet inn en rekke nye spillere den siste tiden.

– Denne satsingen kan gi opprykk på kort sikt, men skal en satsing være bærekraftig over tid tror jeg man bør sikte mot å holde på de lokale, gode spillerne som tross alt har gjort Heming til et topplag i flere år, sier Tjærnås og fortsetter:

– Og en slik satsing trenger vel egentlig at det blir opprykk på første forsøk. Jeg tror Heming greier det, men de har utvilsomt presset på seg nå etter tap tirsdag, og så toppoppgjør mot Årvoll til uka.

Ble skriverier etter Twitter-storm

Det skapte liv og røre i fotball-Norge da Anders Sterud la ut denne tweeten i starten av juli:

Oppsals daglige leder Jørgen Grydeland lurte på hva som skjedde og fikk et lengre svar fra Twitter-brukeren “BArtS”:

Jakob Schei startet årets sesong i Heming, men ga seg før sommeren. Han har 73 kamper for klubben og sier følgende i en uttalelse, og presiserer at han uttaler seg sammen med elleve andre som har sluttet.

“Vi har prøvd det vi kan i 8–9 måneder å vifte med røde flagg foran både sportslig ledelse og fotballstyret, men har dessverre ikke blitt møtt med forståelse. Gjennom hele perioden har vi opplevd lite og i beste fall svært dårlig kommunikasjon fra fotballavdelingen. Eksempelvis var det ingen kommunikasjon rundt ledelsens ambisjoner eller planer for seniorlaget utover den informasjonen som ble gitt rett før første seriekamp. Denne informasjonen kom svært overraskende på troppen.

Vi mener at Heming hadde en tropp bestående av mange lokale, enda flere lojale og noen nye spillere, som sportslig holdt mål for deres ambisjoner. Majoriteten av spillerne har spilt på et høyere nivå enn 4. divisjon, men opplevde at vi verken ble prioritert når de skulle betale lønninger eller når vi prøvde å ytre at dette ikke var veien å gå. Dette har vært svært skuffende.

Vi har hele tiden vært tydelige på at vi ikke krever noe økonomisk, men har kun ønsket rettferdig og lik behandling av spillerne. Når nye spillere kommer inn og regelrett forskjellsbehandles lønnsmessig, skaper det dermed selvsagt stor frustrasjon og forvirring, særlig når årsaken til denne forskjellsbehandlingen ikke begrunnes. Denne forvirringen og frustrasjonen forsterkes når meldinger om at spillere går til Heming for å trappe ned, samtidig som de i Heming vil tjene mer enn det de gjør på et høyere nivå enn 4. div.

Vår opplevelse er at dette først og fremst bare er fryktelig trist for en klubb der de yngre mister de kjente ansiktene de har hatt på seniorlaget over lang tid, og et helt miljø plutselig forsvinner rundt klubben.”

Kjenner seg ikke igjen i Scheis beskrivelser

IL Hemings daglig leder Einar Eide-Fredriksen sier at Heming ikke kjenner seg igjen i påstandene fra Schei.

«Det har vært mange møter med spillergruppen helt siden høsten 2021, så endringene burde være godt kjent. Heming Fotball ønsker at A-laget skal være en sportslig spydspiss i fotball, et forbilde for alle yngre årganger, både på holdninger, innsats og resultater. Det krevde en endring fra hvordan ting har vært gjort tidligere, og det er godt forankret i fotballs sportsplan, fotballs styre og i IL Hemings hovedstyre. Ikke alle ville bli med på denne endringen, og det er greit. Vi erkjenner også at kommunikasjonen kunne vært gjort annerledes og bedre, og det beklager vi, men det endrer ikke på beslutningen om endring. Slik er idrettsdemokratiet”, skriver han i et tilsvar til Dagsavisen.

Vil ha spørsmål skriftlig

Sportslig leder Julian Madsen sier følgende når Dagsavisen ringer og spør om de siste tilskuddene til troppen:

– Vi er jo konkurransedyktige. De spillerne som har kommet til oss i løpet av den siste tiden har selv tatt kontakt og vil spille for oss. Hvorfor de vil til Heming, må du spørre dem om, sier han, før han ber om å få videre spørsmål på e-post.

Les spørsmålene og svarene lenger ned.

– Pendler en del, så det hjelper

Ali Iqbal ble som nevnt signert før sesongen. Han mener det var kjennskapen til treneren som var hovedårsaken til at han valgte å gå fra Grorud til Heming.

– Jeg har fulgt med på lavere divisjoner i Oslo og liker fotballen de spiller. I tillegg til at jeg kjenner treneren var det et enkelt valg for meg å gå til Heming.

– Du er på proffkontrakt og får betalt for å spille i 4. divisjon? Hvor mye betyr det?

– Det er ikke det som betaler regningene mine, men det kommer godt med. Jeg pendler en del, så det hjelper.

– Hva med opprykksbonusen som skal være på rundt 100.000 kroner?

– Den har jeg ikke fått med meg.

– Hva tenker du om at flere av de du startet sesongen med nå er borte?

– Det vil jeg egentlig ikke uttale meg om. Jeg vet ikke helt hva som har skjedd der. Men det er synd at de er borte, for det er bra spillere som ikke er så enkle å erstatte.

– Dere har signert en rekke spillere som har spilt i 2. divisjon, senest Kaba og Cham fra Frigg. Hvorfor tror du de vil gå til Heming i 4. divisjon?

– Jeg er ikke så overrasket, egentlig. De kjempet jo ikke akkurat i toppen. Det kan ha stått på motivasjonen, at de vil trappe ned litt. Det er bra fasiliteter her i Heming. Vi skal kjempe om opprykk og trenger gode spillere som vil bli med.

Kombinere med jobb

En annen nysignering er Hallvard Håskjold, som sier at blandingen av å ha begynt i fast jobb og vanskeligheter med å spille på høyt nivå kombinert med jobb var hovedgrunnen til at det ble Heming.

– Jeg spilte med Mads Lyngen i Asker, og han fristet og lokket med muligheten for å spille på et relativt høyt nivå, samtidig som jeg kan kombinere det med å jobbe.

– Hva tenker du om at spillere som har spilt på høyt nivå kommer til klubben og får betalt?

– Det har jeg ingen kommentar til.

– Er det fristende å få betalt for å spille i 4. divisjon?

– Det vil jeg ikke kommentere.

– Hvorfor tror du spillere går til Heming?

– Det er relativt sentralt i Oslo og klubben holder et høyt nivå.

Prøvespill i Skeid og KFUM

En tredje nysignering er Cornelius Bencsik, som har spilt Eliteserie-fotball for Stabæk og en haug av kamper for Asker i PostNord-ligaen. De siste årene har han gått på Harvard og fått fullt scholarship der. Etter to prøvespill i KFUM og Skeid ble han klar for Ullern, der han startet tre kamper. Så kom skadeproblemene som gjør at han fortsatt er satt på sidelinjen.

Han kjenner også til Lyngen og ble signert av Heming mens han er på bedringens vei. Bencsik føler det passer fint å spille 4. divisjonsfotball ved siden av studiene, som han nå skal fortsette på i Norge.

– Heming fristet og det å spille i en såpass god klubb mens jeg studerer var noe jeg hadde lyst til.

– Hva tenker du om å få betalt og spille 4. divisjonsfotball?

– Det vil jeg ikke kommentere.

– Hva tenker du om opprykksbonusen?

– Jeg har egentlig ikke satt meg helt inn i det, så det vil jeg ikke kommentere.

Spørsmål og svar

Her er spørsmålene og svarene fra daglig leder Julian Madsen:

– Hvordan klarer Heming å tiltrekke seg spillere som har haugevis med 2.-divisjonserfaring, og der enkelte har spilt Eliteserie?

– Heming Fotball er en av byens største fotballklubber og svært få kan matche oss når det kommer til fasiliteter. Vi har ambisjoner om å være konkurransedyktig på tilbudet til alle våre spillere, enten de tilhører barn, ungdom eller voksen-fotballen og da uavhengig om man er super-ambisiøs på egen utvikling eller spiller fotball av sosiale årsaker. Vi har kommet langt i arbeidet med et konkurransedyktig tilbud i barn og ungdomsfotballen, og arbeidet med å løfte tilbudet til våre eldste spillere er i startgropen. Med en trygg og god økonomi i bunn, gode trenere, gode fasiliteter og et langsiktig prosjekt rundt våre seniorer er noe ambisiøse spillere ønsker være med på.

– Vi hører det er snakk om lønninger på rundt 10.000 kroner for enkelte av de nye spillerne. Hvor kommer pengene fra?

– All økonomi knyttet til vårt A-lag er midler som kommer fra sponsorer, og som er øremerket A-lag. Vi bruker altså ikke en eneste krone på våre eldste som går på bekostning av noen andre i klubben. I breddefotballen her til lands er det svært vanlig at A-lagene i stor grad er finansiert av treningskontingenter fra barn og ungdomsfotballen, og det ville vært helt uaktuelt i Heming.

– Det er også snakk om 100.000 kroner i bonus hvis man rykker opp. Stemmer dette? Og hvor kommer de pengene fra?

– Det er korrekt at en av våre hovedsponsorer har sagt seg villig til å legge inn 100.000 i opprykksbonus til A-laget. Om laget ønsker å benytte dette til treningsleir, sosiale tiltak eller annet er opp til spillergruppa.

– Hva tenker dere om at så mange av de lokale spillerne har sluttet, og at bare én som startet siste seriekamp i fjor er igjen nå?

– At spillere bytter klubb ligger dessverre litt i fotballens natur. Ingen klubber liker det, og det gjelder selvfølgelig Heming også. Vi ønsker nå å bygge en stamme i laget som sikrer oss kontinuitet i årene fremover, og som sammen med våre gode ungdomsspillere blir morsomme å følge for alle som er glade i Heming.

– Hvis man ikke rykker opp nå, er det krise? Er dette et langtidsprosjekt?

– Vi har aldri lagt skjul på at vi ønsker oss opp en divisjon, men om det skjer i år, neste år eller året etter det er ikke avgjørende. Det viktigste for Heming er at vi har et A-lag med den rette treningskulturen og sportslig nivå som gjør at vi har en sjans til å holde oss oppe når man først rykker opp. Vi har noen spennende årganger som kommer opp fra ungdomsfotballen de kommende årene, og det er for disse vi ønsker å lage en senioravdeling som er konkurransedyktig. Vi har mistet veldig mange unge, talentfulle spillere de siste årene, og da fordi man ikke har en god utviklingsarena for våre ivrigste og beste spillere etter aldersbestemt fotball.

Svar fra de tidligere spillerne

Schei har fått tilsendt svaret fra Madsen og har følgende respons, der han igjen uttaler seg på vegne av hele gruppen:

“Dette er litt kommunikasjonen vi har opplevd siden starten av året. Uttalelser som høres ryddig ut for de man prøver å overbevise, men vi som erfarer dette i praksis, har ikke en slik opplevelse. Det er vel knapt en av de som har sluttet som har byttet klubb, de håper på å kunne komme tilbake til Heming. Så dette er ikke fotballens natur.

Samtidig står uttalelsene seg om at de lokale og troppen i fjor ikke på noen måte ble prioritert eller ønsket. Det var ingen midler på dette tidspunktet, men nå lønner man flere spillere godt over 10 000 i måneden.

Og hvis det ligger i fotballens natur at folk bytter klubb, er det rart at mange spillere uten tilhørighet med gode lønninger skal bygge et fundament for en videre satsing. Det er mye mer man kunne kommentert om sine opplevelser, men situasjonen klubben er i og oppmerksomheten fra offentligheten sier vel sitt”.

Artikkel endret onsdag 24. august klokka 14.15:

Twittermelding fra Ullern om #ektefotball fjernet fordi den meldingen ikke var myntet på Heming.

Artikkel endet lørdag 27. august klokka 10.45:

Fjernet bisetningen: “Heming har heller ikke noe juniorlag.” Det riktige er at de har ett lag i 2. divisjon og ett lag i 3. divisjon G19.


Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra DagsavisenNyeste fra Dagsavisen.no: