Vålerenga slet seg videre i cupen – klar for kvartfinale

(Amazon Grimstad - Vålerenga 0-1). Vålerenga imponerte ikke stort i cupoppgjøret mot Amazon Grimstad borte onsdag, men gjorde jobben og vant 1-0. Dermed er de videre til kvartfinale.

Og det var faktisk et hodestøt fra en av banens minste i Stine Brekken etter 73 minutter som gjorde at VIF kunne gå seirende ut av det tette og jevne oppgjøret med 1. divisjonslaget Amazon Grimstad.

Topplaget fra nivå to gjorde livet surt for Vålerenga på Levermyr stadion onsdag, men det var topplaget fra Oslo som til slutt trakk det lengste strået. Og det så ut som om VIF fikk en vitamininnsprøytning av de fire byttene utover i den andre omgangen.

– Den satt litt lenger inne enn vi hadde sett oss på forhånd, men vi er i kvartfinale, og det er det viktigste. Jeg sa til spillerne i garderoben etter kampen at vi er videre og at det var derfor vi reiste hit. Nå bruker vi ikke så mye mer tid på denne kampen mer, sier trener Nils Lexerød til Dagsavisen og fortsetter:

– Nå skal vi rette blikket frem mot Rosenborg-kampen på lørdag.

– Hva sitter du igjen med etter de 90 minuttene på Levermyr?

– At Amazon ga oss bra motstand og at de klarte å holde laget kompakt gjennom hele kampen. Vi skaper ikke veldig mange store målsjanser. Det er mange situasjoner ved og inne i deres 16 meter, men vi skaper ikke så store sjanser. Så føler jeg at vi har god kontroll etter 1-0, jeg får ikke følelsen av at de kan klare å komme seg tilbake i kampen da. Derfra og ut har vi kontroll, sier han.

Han var også fornøyd med at han fikk brukt troppen på riktig måte og at han fikk brukt flere spillere inn mot lørdagens toppkamp mot RBK.

Gigantisk Amazon-mulighet

Selv om Vålerenga tok initiativet fra start i cupoppgjøret onsdag, var det hjemmelaget som skapte kampens første farlighet.

Ti minutter var spilt da det var smått utrolig at det ikke sto 1-0 til Amazon Grimstad. Jalen Tompkins fikk ball fra Camilla Huseby, men begynte å drible som bakerste mann. Keeperen fikk et horribelt førstetouch og mistet ballen på åtte meter, og da Amazons Emma Pettersen dro av målvakten like etter, var målet åpent.

Pettersen spilte ut 45 til Marina Jensen, som bare skulle sette ballen i mål. Men i grevens tid kom Stine Ballisager Pedersen til unnsetning og fikk blokkert forsøket. Dermed slapp VIF med skrekken tidlig i oppgjøret.

Flere gode Amazon-sjanser

Omgangen nærmet seg halvspilt da Amazon fikk nok en mulighet. Hjemmelaget kontret etter at VIF hadde hatt et vedvarende press over en lengre periode. Martine Fenger fikk en hel banehalvdel å løpe på etter å ha fått pasning fra Jensen, men Ballisager Pedersen gjorde nok en god jobb og fikk forstyrret Fenger såpass at det bare ble corner ut av kontringen.

Og Amazon fortsatte å kjøre på. Halvtimen var unnagjort da Fenger fikk nok en god mulighet. Hun startet på rett side av offsidelinja til Vålerenga og kom alene med Tompkins, men avslutningen var av det svakere slaget. Dermed hadde VIF-målvakten få problemer med å avverge faren.

Vålerenga hadde mye ball på gressmatta på Levermyr stadion, som til vanlig brukes av eliteserielaget Jerv, det siste kvarteret av det første omgangen, men skapte ikke det helt store. Dermed sto det 0-0 til pause.

Farlig fra Tvedten x 3

Faktisk tok det nesten 64 minutter før Vålerenga skapte sin første gode mulighet. Den kom etter et frispark – Olaug Tvedten ble felt og tok frisparket fra 16 meter selv. Innbytteren skjøt like over målet til Amazon.

Tre minutter senere var Tvedten på farta igjen. Dejana Stefanovic slo en herlig pasning til Tvedten, som hadde lurt seg mellom to Amazon-stoppere. Vålerengas nummer 10 tok ballen ned på brystet og skjøt upresset med høyrefoten fra åtte-ni meter. Ballen gikk via gresset og like utenfor. Enorm mulighet!

Og angrepsspilleren fortsatte å vise seg frem. Etter 71 minutter vendte Tvedten bort Jensen på lekkert vis før hun skjøt mot nærmeste kryss. Marie Aspenes i Amazon-buret reddet, men måtte gi retur. Ballen lå nærmest og danset på streken i et par sekunder før hjemmelaget til slutt fikk klarert.

Endelig scoring!

Men til slutt klarte ikke Amazon å stå imot lenger. Etter en VIF-corner ble ballen slått inn igjen i feltet. Stine Brekken, som scoret to mål i 4-0-seieren over Røa, frigjorde seg fra sin oppasser på innlegget fra Agnete Nielsen og stusset ballen lekkert i mål til 1-0.

– Det var et fint mål. Stine er i god form, og som jeg har sagt tidligere, har vi god tro på henne. Hun kommer til å bli noe stort, sier Lexerød.

VIF hadde god kontroll etter målet og kunne lagt på til 2-0 etter 89 minutter da Nielsen ble spilt gjennom av Stefanovic. Dansken kom helt alene med keeper, men bommet alene med keeper etter en meget svak avslutning.

Likevel – det endte 1-0 og med det videre avansement for VIF.

---

NM kvinner, 3. runde onsdag:

Amazon Grimstad-Vålerenga 0-1 (0-0)

Levermyr stadion

Mål: 0-1 Stine Brekken (73)

Gule kort: Kamilla Aabel, Amazon

Vålerenga: Jalen Tompkins – Camilla Huseby, Ingibjörg Sigurdardottir, Stine Ballisager Pedersen, Ally Green (Dejana Stefanovic etter 63) – Rikke Nygard (Thea Bjelde etter 63), Ylinn Tennebø, Mari Nyhagen (Andrine Tomter etter 72), Stine Brekken – Elise Thorsnes (Olaug Tvedten etter 46), Agnete Nielsen

Øvrige resultater onsdag: Avaldsnes – Klepp 7-0, Medkila – Kolbotn 1-2, Stabæk – Røa 1-0, AaFK Fortuna – Rosenborg 1-2.

Senere kampstart (19.00): Brann – Arna-Bjørnar, LSK Kvinner – Øvrevoll Hosle, Tromsø – Lyn.