Tenner spratt og intensiteten var høy da VIF tok første sluttspill-stikk

(Vålerenga - Storhamar 5-2). Tobias Lindström scoret etter at Storhamars keeper slo hjelmen i isen. Burde den vært annullert? Svaret fra dommerne var nei og VIF fikk en knallstart i sluttspillet i ishockey.

Den omstridte situasjonen oppsto midtveis i siste periode. Kampen sto og vippet. Vålerenga presset på, Martin Røymark dundret inn i Storhamars keeper Evan Buitenhuis som falt bakover og slo hjelmen i isen. Pucken spratt videre og til slutt kunne Tobias Lindström feie inn den viktige 4–2 scoringen.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Storhamars benk protesterte, men dommerne valgte ikke å sjekke scoringen på video. En viktig avgjørelse i VIFs favør.

– Ingen grunn til å annullere den. Det var jeg som ble crossjekka først, sier Martin Røymark til TV2.

Mistet tenner

Det er forskjell på serie og sluttspill. Det så vi fra første dropp i denne første kvartfinalen mellom to erkerivaler. Etter to minutter fikk Storhamars Martin Rønnild en puck midt i ansiktet og blod og tenner fløt på Jordal.

Det var et hendelig uhell etter blokkering av et skudd, men etter at en tann eller to var funnet på isen og Rønnild var hjulpet i garderoben, kunne matchen fortsette. Han ble sendt videre til legevakta.

VIF mest aggressive

Og det var Vålerenga som hadde mest energi og sluttspillvilje i åpningen. Det førte også til kveldens første scoring i kampens sjette minutt:

Storhamar mistet pucken i egen sone, VIF-spillerne reagerte lynraskt og kom tre mot en. Og etter to skuddforsøk og retur fra keeper Evan Buitenhuis, var det Martin Røymark som fikk feid den første pucken i mål.

Storhamar kom seg etter hvert, men det var VIF som var det førende laget. Og i overtallet rett før første pause var Tobias Lindstrøm veldig nær å doble ledelsen.

Og Martin Røymark, som har kjempet mye av sesongen med skader, fikk uttelling umiddelbart også etter hvilen da VIF fortsatt var i overtall. Her var det VF i etablert angrep vi fikk se og Røymark fikk tid til å sikte etter pasningen fra Mathis Olimb. Da hadde vi spilt 27 sekunder av midtperioden.

Kom tilbake to ganger

Skulle det bli overkjørsel?

Nei da. Reduseringen kom nesten umiddelbart da Josh Nicholls holdt og holdt i pucken før han fyrte av. VIF-spillerne ville ha utvisning før skuddet kom, men det brød ikke dommerne seg om.

Vålerengas tredje mål ble kreditert Mathis Olimb etter at dommerne hadde studert video. Det var ingen tvil om scoringen, men hvordan kom den? For pucken spratt både i tverrligger og keeper før den gikk i mål.

Dermed så det ut til at VIF hadde festet grepet. Men slik kan man ikke tenke mot Storhamar.

25 sekunder før andre periode var over kom den andre reduseringen. Storhamar vant droppen i VIFs sone og Josh Nicholls agerte raskt og banken pucken bak VIF-keeper Tobias Breivold, som fikk tilliten i denne kampen.

I åpent mål

Og det var kanskje riktig for Breivold tok fram noen klasseredninger da Storhamar prøvde å kjempe seg inn i kampen igjen. De prøvde å få pucken kjappere inn i VIFs sone for å øke trykket, men VIF-spillere hang med.

Og den omtalte episoden midtveis i perioden ble avgjørende. Kaptein Tobias Lindström ble en slags matchvinner, men like etter 4–2 scoringen pådro han seg en unødvendig utvisning som ga Storhamar en siste mulighet. Den fikk de ikke utnyttet. Og Tobias Lindström ble kåret til kampens beste spiller.

– Vi jobber hardt sammen og viser styrke, sier en av VIFs viktigste spillere, David Booth.

I stedet fikk Sebastian Johansen gleden av å punktere kampen halvannet minutt før slutt da han kunne kontre inn den femte VIF-scoringen i åpent bur etter at Storhamar hadde tatt ut keeper.

Andre kamp spilles i Hamar kommende tirsdag.

---

Kvartfinale sluttspillet søndag, 1. kamp:

Vålerenga – Storhamar 5–2 (1-0, 2-2, 2-0)

Jordal Amfi: 3248 tilskuere.

1. periode: 1–0 Martin Røymark (5.47)

2. periode: 2–0 Martin Røymark (0.27), 2–1 Josh Nicholls (2.08), 3–1 Mathis Olimb (9.45), 3–2 Josh Nicholls (19.35)

3. periode: 4–2 Tobias Lindström (9.39), 5–2 Sebastian Johansen (18.21)

Utvisninger: VIF 3x2, Storhamar 5x2 min.

Skuddstatistikk: 38–32 (13-8, 13-10, 12-14)