Nyheter

Slik opprettholder brannvesenet bemanningen under korona-krisen

Oslo brann og redningsetat (Obre) har 34 brannfolk i hjemmekarantene, hvor to er blitt smittet. Nå vurderer de å bruke andre ansatte med nyttig kompetanse og ferske pensjonister for å styrke bemanningen.

Bilde 1 av 2

At Oslo nærmest er tømt for folk, betyr ikke at det er roligere dager for brannvesenet. De opprettholder sin normale beredskap, men har også sine utfordringer.

Les også: 9.000 unødvendige utrykninger i året

Oslo skal ha en beredskap som kan håndtere omfattende branner og ulykker. Over 50 brannkonstabler, 16 brannbiler og én brannbåt er til en hver tid på vakt i Oslo, klar til å rykke ut for å redde liv og verdier.

Brann- og redningsetaten har syv døgnbemannede brannstasjoner i hele Oslo: Hovedbrannstasjonen i sentrum, Briskeby, Smestad, Sagene, Grorud, Bryn og Kastellet. I tillegg har vi en havnebrannstasjon på Vippetangen og et kurs- og kompetansesenter på Lahaugmoen.

Samleside: Alt du trenger å vite om korona

Hjemmekarantene

– Per i dag har vi 34 personer i hjemmekarantene. To har fått påvist smitte etter utenlandsreise, men ingen av de har vært på jobb etter at de ble smittet, sier Sigurd Folgerø Dalen fungerende infosjef/ branninspektør i Obre til Dagsavisen.

Selv har han i likhet med mange av oss hjemmekontor i disse koronatider.

– Vår viktigste oppgave er å opprettholde beredskapen, og en så lenge greier vi det. Vi har totalt 320 personer i beredskap, og 30 på 110-sentralen, sier Folgerø Dalen.

Les også: 9.000 unødvendige utrykninger i året

– Vi tenker hele tiden «worst case», og vurderer å benytte andre ansatte som har kompetanse til å bidra med til andre oppgaver enn det de gjør i dag.  Ikke nødvendigvis til å kjøre brannbil eller slukke branner. Det er mange andre oppgaver i verdikjeden, som logistikk, kjøre og bringe, klargjøre utstyr og vask av utstyr, sier han.

Etaten vil snu alle stener, og kartlegger nå alle ansattes kompetanse ut over det de gjør i dag.

– Vi ser også på muligheten til å hente inn brannfolk som nylig er gått av med pensjon, hvis det skulle være nødvendig, sier han.

Ber folk om å ikke ringe nødnumre med koronaspørsmål – her er liste over numre du kan ringe

Lokale tilpasninger

Mannskaper på brannstasjonene følger de råd og henstillinger som er gitt av myndighetene. I tillegg er det lokale tilpasninger.

– Alle treningsrom er stengt for bruk og all felles gymnastikk er avlyst. All trening er nå utendørs, og på individuell basis, sier Folgerø Dalen.

– Vi ser også på alle felles aktiviteter og alt som har med nærhet å gjøre, og gjør endringer, som for eksempel med felles måltider. I en brannbil sitter vi tett, og det er vanskelig å komme unna alt. Men det gjelder å være smart og komme inn i gode vaner, og ha det i bakhodet at man skal holde avstand der det er mulig, sier han.

Ulykker skjer i hjemmet

De fleste ulykkene skjer i hjemme, og nå som flere er hjemme, henstiller brannvesenet folk til å være ekstra forsiktige.

– Jeg har ikke noe tall ennå på om det er flere eller færre utrykninger den siste uken. Men det viktigste kommuniasjonspunktet til folk er at alle tar ansvar, slik at de slipper å belaste nødetatene  mer enn strengt tatt nødvendig, sier han.

Råd fra Obre

På sine Facebook-sider har Obre lagt ut en liste med gode råd for å hindre ulykker og brann.

«Våre råd til dere som nå skal balansere den edle kunsten å jobbe hjemmefra samtidig som dere passer barn, lager mat, trøster og aktiviserer: Følg med på det du driver med på kokeplate og komfyr. Ikke forlat huset når vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskinen står og går. Gjør det du kan for å forhindre brann også».

I tillegg har de listet opp fem brannforebyggende tiltak du kan gjøre hjemme.

1. Sjekk at røykvarslerne fungerer. Støvsug dem gjerne også. Gi dem nytt batteri hvis de trenger det.

2. Sjekk at pila står i det grønne feltet på slokkeapparatet. Snu litt på pulverapparatet for å unngå at det klumper seg. Er i tillegg fin trening.

3. Er det lenge siden du vasket filteret i avtrekksvifta over komfyren? Det er en ganske ekkel, men enkel oppgave. De fleste kan vaskes i oppvaskmaskinen. Men sjekk bruksanvisningen for sikkerhets skyld.

4. Ha brannøvelse. En viktig, og artig aktivitet for hele familien. Det man øver på blir man god på. Her finner du gode tips om hvordan du kan holde en brannøvelse: https://brannbamsen.no/barnas-bjornis/brannovelse

5. Du finner også mange gode tips om hvordan du kan forebygge brann på www.sikkerhverdag.no/brann

Vil ansette flere hundre

Oslo Politidistrikt har folk i karantene, men alt går som normalt.

–  Beredskapen er i varetatt, sier kommniksjaosnrådgiver Eirik Willmann til Dagsavisen.

Brussel, Belgia 20200304. 
Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) deltar på ekstraordinært rådsmøte i EU.
Foto: Fredrik Ljone Holst / NTB scanpix

Justisminister Monica Mæland (H). Foto:  Fredrik Ljone Holst / NTB scanpix

Justisminister Monica Mæland (H) ber nå Politidirektoratet om å ansette 300–400 ekstra politifolk for å styrke bemanningen i tilknytning til koronautbruddet, skriver NTB.

Det er nødvendig fordi mange er syke eller sitter i karantene, samtidig som samfunnet er avhengig av at det gjøres en ekstra innsats, redegjorde hun for på en digital pressekonferanse mandag ettermiddag.

– Vi befinner oss nå i en situasjon som stiller samfunnet på ekstraordinære prøver. Det gjelder også politiet. Flere ansatte i politiet er nå i karantene, samtidig som etaten må håndtere svært viktige oppgaver, sa Mæland på pressekonferansen.

Hun ga derfor politidirektøren beskjed om å starte arbeidet med å ansette ferdigutdannede politifolk. De vil bli ansatt i en periode på seks måneder, med mulighet til å utvide dette til tolv måneder ved behov. Det vil også kunne bli ansatt flere dersom denne runden ikke er nok.

Mer fra Dagsavisen