Nyheter

Fraråder bading i sjøen i Oslo etter utslipp av urenset avløpsvann

130 millioner liter urenset avløpsvann har rent ut i Oslofjorden etter at et avløpsrør ble ødelagt sist helg. Nå fraråder Oslo kommune bading i helgen.

Saken er utvidet

– I forbindelse med regnværet forrige helg, har det vært et utslipp av urenset avløpsvann fra Alnaelva. Det frarådes derfor bading i sjøen innerst i Oslofjorden og på øyene denne helgen, sier kommunikasjonssjef Jean-Yves Manum Gallardo i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune til NTB.

Han sier at det er kommuneoverlegen i Oslo som har frarådet bading på grunn av utslippet. Frarådingen gjelder blant annet populære badesteder som Sørenga, Operastranda, Hovedøya, Lindøya og Bleikøya. I tillegg er badstuene på Langkaia varslet.

Utslippet har skjedd etter at et avløpsrør ble ødelagt under det kraftige regnværet forrige helg. Siden har 130 millioner liter urenset avløpsvann gått ut i Alnaelva og videre ut i Oslofjorden.

– Det er ganske heftig. Vi har aldri opplevd maken i vann og avløpsetaten til det som skjedde på systemet, sier beredskapsleder Frode Hult i Vann- og avløpsetaten i Oslo til NRK.

I en pressemelding forteller etaten at lekkasjen er reparert, men at det fortsatt er noe utslipp til elva og fjorden. Anbefalingen om å ikke bade gjelder derfor til onsdag på det tidligste. Det er satt opp skilting som fraråder bading på de aktuelle stedene.

Det var TV 2 som omtalte saken først.

Hans Kristian Daviknes, overingeniør i Oslo kommune, sier at det er gjort vannmålinger, men at de ikke har fått resultatene ennå.

Nyeste fra Dagsavisen.no: