Nyheter

Oslo Frp svarer ikke om utkastelse av Tøyen-familien etter faktabråk

I helga var Oslo Frp kritiske til Oslo kommunes håndtering av barnefamilien på Tøyen. Tirsdag snudde de etter at de hadde fått «fakta på bordet». Men hvilke fakta som var utslagsgivende, svarer ikke leder Aina Stenersen på.

Gardermoen, NORGE 20201017. 
Aina Stenersen, leder for Helse- og sosialutvalget i Oslo kommune, på talerstolen under Fremskrittspartiets landsmøte på Gardermoen.
Foto: Berit Roald / NTB

Oslo Frp var raskt ute med å reagere på at barnefamilien Jama på Tøyen ble kastet ut av den kommunale leiligheten de hadde bodd i i ti år. Bakgrunnen er at familiefaren har tjent 15.000 kroner mer enn grensen for å ha rett på slik bolig.

I helgen ba Oslo Frp om svar fra byrådet på hva som hadde skjedd.

– Vi reagerer sterkt på den fryktelige hendelsen som barnefamilien på Tøyen er utsatt for, sa leder Aina Stenersen til NTB sist søndag.

Men tirsdag besluttet Oslo Frp å ikke støtte forslaget fra Rødt og SV om å stoppe utkastelsen av familien. Ifølge uttalelser som leder Aina Stenersen sendte på e-post til Dagsavisen var dette fordi bystyret hadde fått «fakta på bordet».

– Tilfredstiller ikke kravene

Leder Aina Stenersen, som leder kommunens helse- og sosialutvalg, begrunner beslutningen om å ikke støtte forslaget med at det er flere forhold ved saken enn det enkelte mediekanaler har vektlagt.

– Familien tilfredsstiller ikke kravene til kommunal bolig, skrev Stenersen i en epost til Dagsavisen tirsdag.

Les også: Venstre og Rødt vil oppheve omstridt utkastelsessak i Oslo

Denne beslutningen kom etter den mye omtalte svertekampanjen mot familien, som Christian Tybring-Gjedde (Frp) sluttet seg til i et Facebook-innlegg. Det var VG som først omtalte Facebook-innlegget, som inneholdt påstander om at familien hadde betydelig høyere inntekt enn det som ble oppgitt i de første sakene om utkastelsen.

Innlegget til Christian Tybring-Gjedde har i skrivende stund 1.000 delinger og 1.700 kommentarer.

Disse påstandene er onsdag blitt tilbakevist i saker både hos TV 2 og VG. På spørsmål om feilinformasjon i Facebook-innlegget skriver Tybring-Gjedde i en sms til Dagsavisen onsdag at vi heller må kontakte TV 2.

Rødt er ikke overrasket 

Dagsavisen har ikke lykkes i å komme i kontakt med Stenersen om hvilke forhold som har fått dem til å snu i saken, som ikke var kjent i helga. Avisa har henvendt seg til Stenersen gjentatte ganger onsdag på e-post og telefon og sms. Samme dag deltok hun i bystyremøte der utkastelsessaken skulle behandles.

Leder av Rødt Oslo, Siavash Mobasheri, anser det som alvorlig at Christian Tybring-Gjedde sprer feilinformasjon i sitt facebook-innlegg.

– Jeg er ikke overrasket over at Frp sprer falske nyheter, men synes det er alvorlig at vi har en slik Donald Trump-aktig oppførsel i Norge, sier han.

Les også: Samler inn penger for å støtte familien Jama

Hvorfor Oslo Frp snudde, og valgte å ikke støtte forslaget om å stoppe utkastelsen, synes midlertid Mobasheri det er vanskelig å si noe om, men innlegget til Tybring-Gjedde har fått ham til å spekulere.

– Det virker som toppolitikerne i Frp har tatt seg en telefon til ledelsen i Oslo Frp og bedt dem snu i saken, sier han.

Tybring-Gjedde har ingen kommentar til Mobasheris spekulasjon.

– Jeg kjenner ikke til bystyregruppas vurderinger i saken, skriver han i en sms til Dagsavisen.

Selv synes Rødt det er tragisk at barnefamilien ble kastet ut på gaten i «vinter og pandemi», og at det rammer folk med minoritetsbakgrunn og andre som ikke har et nettverk eller ressurser til å stå mot dem som har makta.

Les også: Tragedien på Tøyen

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Thale Engelsen

Thale Engelsen

Journalist