Nyheter

– Nå må vi slutte med å kutte i støtten

At Evangeliesenteret år etter år får foreslått kutt i støtten liker leder av Helse- og sosialutvalget i bystyret Aina Stenersen (Frp) og Oslo Høyres fraksjonsleder i helse- og sosialutvalget i bystyret, James Stove Lorentzen, dårlig. Nå tar de igjen initiativ overfor bystyret til å gi dem det de ber om.

I oktober i fjor fortalte Dagsavisen om Evangeliesenterets matvareutdeling. Og Velferdsetatens planer om å kutte støtten, noe som ville rasere tilbudet til flere hundre rusmisbrukere.

Men etter byrådets budsjettforhandlinger med Rødt, ble kuttet reversert, og de får for 2020 1,1 millioner kroner i støtte for å videreføre tilbudet. For neste års budsjett gjentar historien seg.

Evangeliesenteret står igjen i fare for å miste støtte etter at Velferdsetaten foreslår å kutte med en halv million kroner på neste års budsjett.

– Vi har søkt om 1,3 millioner kroner, så det reelle nedgangen blir på 800.000 kroner, sier bestyrer ved Stian Ludvigsen.

Les også: Sp vil ta «Exit-gutta» – foreslår narkobøter etter inntekt

Kuttet irriterer opposisjonen i bystyret.

– Nå må Velferdsetaten slutte med de årlige kuttene. Det virker som om noen i administrasjonen eller politisk ikke liker Evangeliesenteret. De kutter hvert år, og like ofte vedtar bystyret å gi dem det de søker om, sier Stove Lorentzen (H) til Dagsavisen.

– Evangeliesenteret  er en viktig aktør, og gir de svakeste mat, varme og sosial tilhørighet. I tillegg kommer miljøaspektet, hvor mat som ellers ville blitt kastet kommer til nytte, sier han.

Byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester, Rina Mariann Hansen (Ap), forklarte kuttet slik overfor Dagsavisen.

– Vi har i år et stramt budsjett. Byrådet har måttet sette av to milliarder kroner til å dekke ekstraordinære kostnader i helsetjenester som en følge av koronapandemien. Når vi nå må prioritere med de økonomiske rammene vi har, er vi glade for at vi har klart å finne midler også til Evangeliesenteret, skrev byråden i en epost til Dagsavisen.

Byrådet innstiller for 2021 på en tilskuddsramme på drøyt 123 millioner kroner. 125 søknader er innstilt til tilskudd, og 65 søknader er innstilt på avslag.

Les også: Kutter matposestøtte til rusmisbrukere

Kjøper ikke argumentasjonen

Byrådets begrunnelse er en argumentasjon Stove Lorentzen ikke kjøper.

– De har budsjettert med to milliarder ekstra fra staten, så i prinsippet går det i null, sier han.

– Byråden sier også at det er mange andre som driver med det samme, det stemmer, men Evangeliesenteret er størst og viktigst. Det er jo bare å se på antallet brukere. Det er et svært viktig tilbud som vi må opprettholde.

Budsjettet for 2021 skal behandles i bystyret i desember, og der vil Stove Lorentzen foreslå å øke støtten til de 1,3 millionene det er søkt om.

Oslo  20180618.
Komiteleder James Stove Lorentzen under høring om ungdomskriminalitet i Oslo Rådhus.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

James Stove Lorentzen. Foto: Terje Pedersen/NTB

– Dette er et godt prosjekt, og det skal ikke være nødvendig med denne kampen hvert år, sier han.

Les også: Kutter i tilbudet til rusavhengige

Skal dele ut mat

Også leder av helse- og sosialutvalget i Oslo bystyre, Aina Stenersen (Frp), er lite glad for kuttet.

– Vi har engasjert oss mye i Evangeliesenteret og jeg skal selv være med og dele ut mat senere i oktober, sier Aina Stenersen til Dagsavisen.

– Det tilbudet de har er livsviktig for byens svakeste, og mange overlever på grunn av tilbudet. De deler hvert år ut flere tonn mat, som ellers ville blitt kastet, og er et viktig supplement til kommunens tjenester, sier Stenersen.

Aina Stenersen , frp. 
Bjerke. I sosialboligene i Refstadveien 100 må to kvinner dele bad med 12 fremmede menn.

Leder av helse- og sosialutvalget i bystyret  Aina Stenersen (Frp). Foto: Amanda Orlich Iversen

Nå vil også Frp legge inn ekstra midler når budsjettet skal behandles.

– De har søkt om 1,3 millioner, mens det er foreslått 500.000 kroner. Vi vil legge inn de ekstra  800.000 kronene slik at de får det de har søkt om sier Frp-representanten.

– Jeg håper byrådet ser verdien i det arbeidet de gjør, og at de ser fremover, slik at de hvert år slipper å bekymre seg for om de får midler eller ikke, sier hun.

Les også: Om helter og heroin

– Ikke tatt stilling

Rødt «reddet» full støtte for 2020, men har ennå ikke tatt stilling til hva som skjer med neste års støtte.

– Vi har ikke tenkt så langt ennå, og har ikke tatt stilling til tilskuddene. Det er mange som gjør mye bra, og det er lite penger i år, så alle kan ikke få. Men vi klarer å prioritere, og Evangeliesenteret er et viktig område, så døra står åpen, sier Rødts medlem av helse- og sosialutvalget, Maren Rismyhr, til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Nyeste fra Dagsavisen.no: