Nyheter

Kutter i tilbudet til rusavhengige

Aldri før, som nå under koronaepidemien, har rusavhengige i hovedstaden trengt mer hjelp. Likevel foreslår Velferdsetaten å kutte over en halv million kroner på neste års budsjett til Evangeliesenteret.

I oktober i fjor fortalte Dagsavisen om Evangeliesenterets matvareudeling. Og Velferdsetatens planer om å kutte støtten, noe som ville rasere tilbudet til flere hundre rusmisbrukere.
Men etter byrådets budsjettforhandlinger med Rødt, ble kuttet reversert, og de får for 2020 1.1 millioner kroner i støtte for å videreføre tilbudet.

Lukket ikke dørene

Nå står Evangeliesenteret igjen i fare for å miste over halv million i støtte, etter at Velferdsetaten foreslår å kutte støtten med en halv million kroner på neste års budsjett.
– Vi har søkt om 1,3 millioner kroner, så det reelle nedgangen blir på 800.000 kroner, sier Stian Ludviksen.

Evangeliesenterets kontaktsenter i Oslo er den aktøren som har hentet desidert mest returmat fra Matsentralen i hele Norge. Maten som ellers ville bli kastet blir benyttet til et gatenært tilbud for rusavhengige og uteliggere.  Da koronapandemien i mars måned stengte ned Norge, lukket ikke kontaktsenteret dørene. Etter råd fra smittevernslegen i Oslo fant Evangeliesenteret løsninger hvor smittevern ble ivaretatt, og arbeidet ble flyttet utenfor bygget.

Les også: Rusmisbrukere, et glemt folk.

Lang kø

Mandag var det lang kø av rusavhengige for å få en pose mat og et måltid varm mat. For mange er dette et av få lyspunkt i en ellers rusfyllt hverdag.

Under åpningstiden serverte de to måltider per minutt, og delte ut 315 poser med mat på litt under to og en halv time.

– Vi holder McDonalds-tempo, sier Ludvigsen med et smil, før han igjen blir alvorlig.

– Vi har hatt en markant økning i rusmisbrukere som trenger hjelp.  Det er ikke uvanlig at det er 500-600 personer innom på tirsdager og torsdager. På mandager har vi kortere åpningstid, da er det rundt rundt 350, og det er en kamp for å få nok til alle, sier han.

Før koronaen var det mange tilreisende fra EØS-området som fikk hjelp, men på grunn av innreiserestriksjoner er det nå nesten fraværende. Likevel er det flere som trenger hjelp.

– Vi ser at rusmisbrukere er mer uønsket nå enn før koronaen. For dem gjelder det bare å komme og hente mat, og gå videre, sier Ludvigsen.

Les også: Behandlingskøen lenger for rusmisbrukere

God politikk

Han er bekymret for tilbudet til de svakeste i samfunnet, og Ludvigsen vil nå invitere Oslo-politikere til Evangeliesenteret, for å selv kunne se det viktige arbeidet de gjør.

– En ting er at vi gjør nytte av mat som ellers ville blitt kastet.  I denne koronaperioden har vi hentet ut flere misbrukere fra Brugata, som er vårt område, og sendt dem på avrusning og rehabilitering. For hver person vi får vekk fra gata, betyr det mindre utgifter for det offentlige.  De skal ikke være så lenge ute av miljøet før man tjener inn den skarve summen vi søker om støtte til, sier han.

Men han hadde helst sett at det ikke var så mange som ønsker deres hjelp.

– Rusmisbrukerne opplever stor nød i disse dager. Det henger med at mange tilbudene er blitt stengt ned under koronaen, og også værestedene er blitt begrenset. De blir jaget fra plass til plass, sier bestyrer ved Evangeliesenteret i Oslo, Stian Ludvigsen til Dagsavisen.

Unntakstilstand

– Vi står midt oppi en unntakstilstand, og jeg har aldri opplevd maken til utfordrende situasjon. Og midt oppi all nøden foreslår Velferdsetaten å kutte en halv million kroner av støtten, sier han oppgitt.

Kuttet tilsvarer  600.000 av årets bevilgning.

– Søknadssummen på 1.3 millioner kroner er svært beskjedent i forhold til det store arbeidet som drives. Evangeliesenterets tiltak gir en enorm miljøgevinst, men viktigst er tilbakemeldingene fra alle rusavhengige som beskriver hvor livsviktig tilbudet er for dem. 500.000 kroner vil på ingen måte kunne drifte et så stort og viktig arbeid. Dette er et brutalt forslag midt i en av Norges største kriseperioder, og vil ramme landets mest sårbare og utsatte, sier Ludvigsen.

###

Bestyrer ved Evangeliesenteret Oslo, Stian Ludvigsen. Foto: Evangeliesenteret.

500 middager

Gjennom hele pandemiperioden har Evangeliesenterets kontaktsenter servert over 500 middagsporsjoner hver tirsdag og torsdag, samt delt ut omfangsrike matposer fulle av nødvendige dagligvarer. Informasjonsmateriell fra Oslo kommune om smitteverns anbefalinger, ble hentet fra Velferdsetaten og fulgte med i hver pose.  60 frivillige og en liten fast stab har hittil i år hentet ut over 220 tonn mat fra Matsentralen. I tillegg henter kontaktsenteret returmat fra andre leverandører og det vil i dette året totalt bli hentet ut i overkant av 400 tonn.

– Vi greier ikke å opprettholde det tilbudet vi har i dag med det foreslåtte kuttet. Selv om vi får maten gratis, er det ikke slik at den bare daler ned i bakgården her. Det koster å få den hit, sier Ludvigsen.

Forklarer kuttet

Byråd for for arbeid, integrering og sosiale tjenester, Rina Mariann Hansen (Ap) forklarer kuttet slik ovenfor Dagsavisen.

– Vi har i år et stramt budsjett, byrådet har måttet sette av to milliarder kroner til å dekke ekstraordinære kostnader i helsetjenester som en følge av koronapandemien. Når vi nå må prioritere med de økonomiske rammene vi har, er vi glade for at vi har klart å finne midler også til Evangeliesenteret, skriver hun i en epost.

Rina Mariann Hansen , AP
i forbindelse med; Nytt aktivitetshus for rusavhengige på Bjerke. Samarbeid mellom Kirkens Bymisjon og bydel Bjerke

Byråd for for arbeid, integrering og sosiale tjenester, Rina Mariann Hansen (Ap). Foto: Amanda Iversen Orlich.

I byrådsavdelingens «Fordeling av tilskudd til frivillige og ideelle organisasjoner på helse og sosialområdet og integrerings og mangfoldsområdet for 2021», forklares avslaget og kuttet slik:

«Evangeliesenteret søker driftsmidler til et kontaktsenter for rusavhengige der det tilbys matservering og sosionom for henvisning videre i hjelpeapparatet. Tiltaket har mye frivillighet og flere av de frivillige har brukererfaring. Det finnes flere ideelle aktører som driver tilsvarende tilbud. Oslo kommune gir allerede betydelig tilskudd til lignende tiltak, og Velferdsetaten har innstilt tidligere års søknader fra Evangeliesenterets kontaktsenter på avslag med den begrunnelse at det ikke kan prioriteres ytterligere midler til samme målgruppe i Oslo sentrum innenfor en begrenset tilskuddsramme. Velferdsetaten opprettholder tidligere vurderinger og innstiller søknaden på avslag.»

– Tilskuddsnivået til Evangeliesenteret ligger i forslaget på samme nivå som det bystyret vedtok i både 2018 og 2019. Byrådet er ikke kjent med hvorfor bystyret valgte å doble beløpet i 2020. Selv om Velferdsetaten ikke har innstilt Evangeliesenteret til tilskudd, så ser byrådet at bystyret mener tilbudet er viktig. Byrådet mener imidlertid at bystyrets tidligere tilskuddsnivå på 500 000 kroner er rimelig sett opp mot den situasjonen Oslo kommunes økonomi er i, kvaliteten på søknaden og tilbudet, skriver Hansen i e-posten til Dagsavisen.

Mer fra Dagsavisen