Nyheter

Den legendariske Trasophallen har gjenoppstått i ny drakt

Trasopphallen var arenaen da Oppsal-gutta herjet på håndballbanen tidlig på 70-tallet. Men i likhet med laget forfalt hallen gradvis. Nå er hallen oppgradert, og har gjenoppstått i ny drakt.

Mye håndballhistorie sitter fortsatti veggene på gamle Trasophallen. Herrelaget tok seks serietitler på 10 år fra 1970, og spillere som Pål Bye, Allan Gjerde Roger Hverven, Thorstein Hansen, Kristen «Cash» Grislingås og Geir Røse var stjerner langt utenfor nærmiljøet.

Les også: Da terroren kom til OL

Klubbens mest fantastiske sesong i seriesammenheng var 1975/76, da klubben vant 19 kamper og spilte tre uavgjort - tap ble det aldri.

Ute i Europa var Oppsalgutta en «stormakt»,  og høydepunktet var da de slo Vesttyske Gummersbach, håndballens Manchester United på den tiden, 18-13, i kvartfinalen, og riktignok i Njårdhallen.

Les også: Lover ferdig bad på Stovner innen 2023

I returoppgjøret, foran 12.000 fanatiske hjemmefans, tapte Oppsal 19-13, i det som betegnes som en skandalekamp, hvor Oppsal ble fradømt en scoring signert Allan Gjerde i sluttsekundene, og som ville sendt Oppsal til semifinale.

I dag spiller herrelaget i fjerdedivisjon, mens kvinnelaget, som har hatt spillere som Hanne Hegh og Amanda Kurtovic i laget, spiller i eliteserien.

Les også: Historien stopper aldri på nye Jordal Amfi

Fra 1969

Trasopphallen sto ferdig i 1969. På 1980-tallet ble bygget utvidet med én etasje og et større inngangsparti. I årene etter ble det gjort enkelte utbedringer og etter 50 års bruk var det betydelige behov for oppgradering både innvendig og utvendig.

Les også: Alvorlige feil på hvert tredje idrettsbygg

Nå er hallen oppgradert for 82 millioner kroner.

– Vi har sammen med KID levert et flott anlegg som vi er veldig stolte av å vise frem. Prosjektet har i perioder vært krevende på grunn av flere uforutsette forhold, men vi har sammen løst utfordringene på en meget gode måte,» sier Erlend Wegger, daglig leder i WK Entreprenør AS i en pressemelding.

Anlegget har fått et nytt aktivitetsrom, funksjonelle garderober og kontorer i tillegg til vesentlig oppgradering av hallen.
– Rehabilitering av Trasopphallen betyr et bedre tilbud til idretten, skoler og nærmiljøet. Byrådet satser på idrettsanlegg og vi øker bevilgningene. Ni av ti barn og unge er innom idrett, men flere faller fra i ungdomstida. Idrett er mer enn sport, det er folkehelse og forebygging, sa byrådsleder Raymond Johansen, da han var på omvising i hallen torsdag.

Les også: Bruker taket på Tøyenbadet som turområde
Arealeffektiv utnyttelse av bygningsmassen har gitt 80 kvadratmeter ekstra gulvflate og gode næringsareal for fysioterapeut. Et aktivitetsrom på 150 kvadratmeter til for eksempel yoga, boksing, dans og andre aktiviteter er noe av det brukerne kan glede seg til.

Avdelingsdirektør for Plan og prosjekt i Kultur- og idrettsbygg, Merete Hoff orienterer byrådsleder Raymond Johansen (Ap) (fra venstre), idrettsbyråd Omar Samy Gamal (SV) og prosjektleder Espen Foss Johansen, om hallens funksjonalititeter. Foto: Kultur og Idrettsbygg Oslo KF.

Les også: Vått farvel med Tøyenbadet

Bygget er utvidet med rundt 300 kvadratmeter og har blitt tilleggsisolert. Et nytt teknisk tilbygg på over 200 kvadratmeter har frigjort lagringsplass i hallen og bidrar til bedre inneklima. Fasaden har også fått en visuell oppgradering.
– Vi er veldig fornøyd med sluttresultatet der Trasophallen fremstår som ny både utvendig og innvendig. Gulvet i hallen, den opprinnelige planløsningen og eksisterende himlinger er beholdt, men vi har bygget inn alt av teknisk utstyr og har utnyttet arealene mer effektivt. Vi har brukt hvitpigmenterte furuspiler inne i både hallen og aktivitetsromet for å bedre akustikken. Disse spileveggene i tre blir også visuelle elementer i rommet som kombinert med eksisterende konstruksjoner gir et fint arkitektonisk uttrykk vi er veldig fornøyde med, sier Merete Hoff, avdelingsdirektør for Plan og prosjekt i Kultur- og idrettsbygg.

Forlenget levetid

Oppgraderingen har forlenget levetiden på bygget og gitt anlegget et visuelt løft.

– Oppsal arena er ett av byens mest besøkte anlegg og anlegget er nå hyggelig å besøke og enkelt å orientere seg i og rundt. Dette er viktige mål både når vi bygger nytt og rehabiliterer og et resultat av byrådets satsning på området», sier byråd Victoria Marie Evensen, byråd for næring og eierskap i en pressemelding.
Tribunen har opptil 300 tribuneplasser. Gjennomgående galleri og tribune gjør det enkelt for alle brukere og besøkende å bevege seg rundt i hallanlegget.

Mer fra Dagsavisen