Nyheter

Historien stopper aldri på nye Jordal Amfi

I høst åpner endelig nye Jordal Amfi etter flere år med forsinkelser og kostnadssprekker. Og like attraktivt som det som vil foregå på isen, er den østerrikske kunstneren Katrin Plavčaks 55 meter lange veggmaleri.

Bilde 1 av 5

– Jeg ble invitert til å være med i en konkurranse for tre år siden. Da begynte jeg å lære meg historien til Jordal Amfi gjennom bøker, bilder, lete i arkiver og ikke minst google, sier kunstner Katrin Plavčaks til Dagsavisen.

Vi møter henne i nye Jordal Amfi, som straks er ferdig. For undertegnede som vokste opp, og spilte hockey, og til og med scoret mål, på Jordal før det ble tak, er det stort å endelig komme inn i den nye hallen.

Les også: Siste isdans for Jordal Amfi

Katrin Plavcak
Historien stopper aldri av Katrin Plavcak. Et 55 meter langt veggmaleri nye Jordal Amfi.

Kunstner Katrin Plavčak (i midten) sammen med den ene av sine to assistenter Ulrika Segerberg og byråd Omar Samy Gamal. Alle foto: Amanda Iversen Orlic  

Et sted å være

Jordal Amfi er blitt en moderne, og tidsmessig hall uten rotter i gangene, mugg på veggene, og forhåpentligvis mer enn kalde pølser og lunken kaffe i kiosken.

Så selv en Furusetgutt skjønner godt at Vålerenga gleder seg til å bytte ut Furuset Forum med nye Jordal Amfi.

Mens gamle Jordal Amfi kun var et sted man gikk for å se hockey, og så dro hjem igjen, blir nye Amfi ‘n et sted å være. Både før, under og etter kampen.

Les også: Vemodig teppefall for Jordal Amfi

For publikum vil Katrin  Plavčaks 55 meter lange veggmaleri,  «Historien slutter aldri», bli et høydepunkt mellom scoringene på isen og munnfullene med pølse og kaffe i pausene.

Mytologi og hendelser

Veggmaleriet er en tolkning av den historiske utviklingen fra tidenes morgen frem til Jordal Amfi i dag. Veggmaleriet beskriver mytologi så vel som historiske hendelser knyttet til Jordal Amfi. Kunstnerens ønske har vært å skape en opplevelse av å bevege seg gjennom Jordals historie når betrakteren passerer det 55 meter lange maleriet.

Les også: Mannen og mytene: Bottas reise

Historien starter med Fenrisulven, går via Midgardsormen, arbeiderbevegelsen, OL i 1952, Sonja Henie og Pussycats, til dagens helter.

Bildet er malt rett på murveggen med mineralfarger som trekker inn i betongen, og er lysresistent, noe som gjør at fargene ikke vil falme over tid.

Katrin Plavcak
Historien stopper aldri av Katrin Plavcak. Et 55 meter langt veggmaleri nye Jordal Amfi.

Kunstner Katrin

Plavčak

.

I to måneder har Plavčak og hennes assistenter Letizia Werth og Ulrika Segerberg jobbet med verket. Nå er hun inne i sin siste uke i prosessen.

– Det er bare finpussen igjen, sier hun og kikker over en del av verket, før hun med et forsiktig penselstrøk justerer på en detalj.

Les også: Slutten har startet for Jordal Amfi

Katrin Plavčak er født i Tysland, men vokste opp i Østerrike, og bor nå i Wien, hvor hun er en anerkjent og prisbelønt kunstner.

Hun er også skulptør, og har hatt flere separatutstillinger rundt om i Europa. Blant annet har hun lagd en fire meter høy skulptur av den østerrikske poplegenden Falco, som i 1985 hadde en one-hit wonder med «Rock med Amadeus».  Skulpturen som er i svart metall ble avduket på det som nå er Falco-Platz i den lille byen Gansbach i den østerrikske delstaten Niederösterreich, hvor Falco bodde i siste siste år.

– Jeg har malt flere store maleriet tidligere, vanligvis i olje. Men dette her i Oslo er det lengste sier hun med et smil.

Hjemme i Wien lagde hun tegninger av historien som hun tok med seg til Oslo.

Les også: Siste reis for gamle Jordal Amfi

– På Jordal jobbet vi i tre uker med å skisse opp strekene på veggen, før vi begynte med selve malingen, sier hun.

Hva tror du publikum vil synes om veggmaleriet?

– Et godt kunstverk skal være slik at når man ser på det, skal man kunne lage sin egen historie ut i fra det man ser, sier hun.

Hennes signatur på verket er «gjemt» inne i en forsterker, på et bilde av en av de mange rockekonsertene som var på Amfi ‘n da rocken var ung og håret langt.

###

Plavčaks signatur er gjemt oppe i høyre hjørne av forsterkeren. Foto: Tom Vestreng

Midt i hjertet

Mandag var Dagsavisen med da byråd for idrett, kultur og frivillighet, Omar Samy Gamal (SV) besøkte Jordal for første gang, og fikk et innblikk i både hallen og kunsten.

– Dette treffer meg veldig, sier Omar Samy Gamal, og studerer detaljene i veggmaleriet.

– Dette maleriet kan jeg studere mange ganger, og hver gang oppdage nye detaljer, sier han imponert.

Omar Samy Gamal bodde noen år i Fredrikstad som liten, og var ofte og så hockey i Stjernehallen med kompiser.

Men han innrømmer at Vålerenga er laget, både i fotball og hockey.

Les også: Krever nesten dobbel betaling for nye Jordal Amfi

– Det som er så fint med dette veggmaleriet er at det vil treffe alle. Kunst er et demokratiprosjekt og skal ut i samfunnet. Ikke bare i gallerier, sier byråden.

– Det som treffer meg mest med dette bildet er hvordan det trekker frem kampen mot nazismen, arbeiderhistorien, de skeives rettigheter og ikke minst viktigheten med mangfold i idretten, sier byråd Omar Samy Gamal.

Katrin Plavcak
Historien stopper aldri av Katrin Plavcak. Et 55 meter langt veggmaleri nye Jordal Amfi.

Katrin Plavčak har brukt små pensler til det store veggmaleriet.

Detaljer

Meter for meter, bruker han god tid på å studere detaljene i bildet. Fra tidens morgen til morgendagens helter på isen.

– Da den gamle hallen ble revet, var mange redde for at historien også ville forsvinne. Men her er historien bevart, mye i dette kunstverket. Det tror jeg folk vil sette pris på, sier Omar Samy Gamal.

Les også: Hockey-mesternes brutale fall

–  Jeg håper dette bygget vil skape glede og begeistring, og bli et sted hvor ikke bare de som er interessert i hockey kommer.  En slik hall fører mye positivitet med seg. Og kanskje blir vår neste «Shampo» en  gutt eller jente med minoritetsbakgrunn, sier han.

Mer fra Dagsavisen