Nyheter

Alvorlige feil på hvert tredje idrettsbygg

En fersk analyse gjort av Norsk Kommunalteknisk Forening (NKF) viser at hvert tredje idrettsbygg har alvorlige innvendige feil eller mangler.

– Det er en grunn til at vi tvinges til å bygge nytt. Det er at vedlikeholdet ikke er blitt prioritert.

Det sier Rune Aale-Hansen, administrerende direktør i NKF til Dagsavisen. Han mener det er mer populært hos politikerne å åpne nye anlegg fremfor å vedlikeholde de vi har i dag.

Den siste tida har Dagsavisen skrevet om mangelen på svømmeanlegg i byen, når både Bøler bad og Tøyenbadet skal pusses opp. Nå slår NKF alarm om tilstandene til idrettsbyggene både i Oslo og resten av landet.

NKF har gjort en helt fersk analyse av Tilstandsbarometeret for kommunale bygg. Analysen viser at en av tre kommunale idrettsbygg i Norge har feil eller alvorlige mangler innvendig. De største avvikene knytter seg til vann/avløp/sanitære forhold, samt varme/ventilasjon.

– Dette er urovekkende. Blir ikke vedlikehold tatt på alvor vil dette på sikt gå ut over idrettstilbudet, forteller Aale-Hansen.

Les også: Dælenenga idrettshall må bygges nå

Landsbasis

Tallene Aale-Hansen viser til er landsgjennomsnittet. Analysen  baserer seg på innrapportering fra idrettsbygg i 150 kommuner som bruker internkontrollsystemet IK-bygg som NKF har utviklet i samarbeid med aktuelle direktorater og tilsynsmyndigheter.

– Vi har ikke delt opp i enkeltkommuner. Men tallene er så store at vi kan anta at det også gjelder for Oslo, sier han.

Vi står utenfor det gamle klubbhuset på Dælenenga idrettsplass. Et klubbhus som bærer preg av år med manglende vedlikehold, og som nå skal rives til fordel for ny flerbrukshall.

Aale-Hansen trekker fram Tøyenbadet som et annet eksempel på anlegg som er blitt lappet på for lenge.

– Her har det nærmest vært lekkasjer siden dag en, og det er brukt mange hundre millioner kroner på å fikse. Nå skal det rives til fordel for et nytt, sier han.

Mange utsettelser på byggeprosjekter i Oslo. Tøyenbadet.

Tøyenbadet har vært et problembad i mange åg, er flere 100 millioner kroner er brukt til utbedringer uten at det er blitt bedre. Nå skal badet rives, og erstattes med et nytt. Foto: Erik Norrud

– Ofte er det slik at en liten sprekk og en liten lekkasje ikke er så farlig. Men over tid utvikler det seg til store og kostbare skader, sier han.

Han trekker fram kultur- og idrettsbygg som et godt eksempel på kommunale foretak som har en god vedlikeholdsplan.

– Men det forutsetter at politikerne sier at «dette skal vi følge». Det er de som bevilger pengene, sier han.

På Bøler bad har byrådet vært føre var, og har satt i gang en plan for å rehabilitere badet før det stopper seg selv.

Her stenger badet neste sommer for en totalrehabilitering til 60 millioner kroner.  Arbeidet starter neste sommer, og vil være ferdig i 20121.

Alternativt kunne de latt de skure og gå, til det hadde sagt stopp. Da hadde «nedetiden» blir mye lengre og kostnadene mye høyere.

Les også: Bygger ny flerbrukshall

Etterslep

Rune Aale-Hansen mener politikerne ikke er bevisst nok vedlikehold, og at dette er noe de «glemmer». Han oppfordrer politikerne til å sette av nok midler.

– Jeg tror ikke det er vond vilje fra politikernes side.  Det er derfor vi når går ut for å bevisstgjøre de som bestemmer, sier han.

– Analysen vår avdekker at denne sitasjonen dessverre har vært nokså stabil over mange år. På noen områder ser vi at tilstanden er i tråd med kvalitetskravene som stilles, men dessverre er det hull, sier NKF-direktøren:

– Det er til syvende og sist kommunestyrene som sitter med det øverste ansvaret for forvaltningen av kommunale bygg. Det første de bør gjøre nå, er å sette av nok penger til å sikre løpende drift og vedlikehold, og deretter midler til å ta igjen etterslepet, sier Rune Aale-Hansen.

– Hvor stort er vedlikeholdsetterslepet?

– De har vi ikke turt å regne på. Kommune-Norge bygger nytt for 35 milliarder kroner hvert år, men vi har ikke brutt det ned på enkeltbygg, sier Aale-Hansen.

– Mange steder er det slik at de har et bygg som brukes, og så klattes det her og der med de midlene man har. Dropper man et malingsstrøk et år så er det udramatisk, men på sikt er det ugreit, sier han.

Les også: Hit kommer kanskje NRK. Men først skal Økern få midlertidig bad

Behovsplan

Byråd for kultur, idrett og frivillighet, Rina Mariann Hansen (Ap) er klar over at det er et stort etterslep, og at mange anlegg er i dårlig forfatning.

–  Da jeg overtok som idrettsbyråd i 2015 hadde Oslo et stort etterslep på idrettsanlegg. Vi mangla 500 anlegg for å ligge på landsgjennomsnitt og mye av det vi hadde var i dårlig forfatning. I 2016 la vi fram den første idrettsbehovsplanen som er en investeringsplan for de neste årene. Denne oppdaterer vi annethvert år. Her legger vi til grunn hva vi trenger mest, dekningsgraden i byen, behov de ulike idrettene har og hvilke rehabiliteringsarbeider som er nødvendige, sier hun til Dagsavisen.

Rina Mariann Hansen lover bedring på Tøyen.

Foto: Lene Sørøy Neverdal 

Byrådet har satt av seks milliarder kroner til investeringer og rehabilitering av idrettsanlegg de neste fire årene.

– Jeg vet vi har mye dårlig og at vi mangler anlegg. Selv om vi nå får til store investeringer, så tar det tid å ta igjen et område som har vært forsømt i så mange år. Til nå har vi rehabilitert 26 kunstgressbaner, halvparten av badene og alle friidrettsarenaene og vi har gjort oppgraderinger på skianleggene og mange andre mindre anlegg. Når vi nå går i gang med nytt Tøyenbad vil vi få et mye bedre bad enn det gamle. Det er ikke bygget nye offentlige publikumsbad siden 1983. Vi har tatt igjen en del av etterslepet og anleggene som er oppgradert har blitt veldig bra, selv om det fortsatt er mye igjen, sier byråden.

Les også: Dælenenga og Grünerløkka får ny idrettshall etter 20 års kamp

Mer fra Dagsavisen