Nyheter

SIAN fikk avslag fra Oslo kommune

SIANs klage til kommunen i saken om leie av Deichmans lokaler på Majorstua er blitt avvist.

Oslo 20200829. 
Sian-leder Lars Thorsen med arr i hodet etter markeringen i Bergen forrige helg. Stopp Islamiseringen av Norge-  SIAN - avholdt markering på Eidsvolls plass foran Stortinget.  Et massivt politioppbud sørger for å stagge motdemonstranter og SIAN tilhengere.
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Jeg mener dette er grov forskjellsbehandling. Jeg forstår at bibliotekene også kan bruke skjønn, men jeg er generelt ikke fornøyd med at biblioteksjefer forskjellbehandler leietakere, sier  Lars Thorsen til Dagsavisen. Han er talsperson for Stopp Islamiseringen AV Norge (SIAN).

–  Biblioteksjefene kan ikke bruke bibliotekene som en ideologisk og politisk tumleplass for dem de liker og er enige med, og utelukke annerledes tenkende. Det er både lite sjarmerende og grunnlovsstridig, sier Thorsen til Dagsavisen.

Det er hans kommentar til at Oslo kommune onsdag ga SIAN avslag på en klage de hadde inne. SIAN fikk kansellert en leieavtale med Deichman, og mente at biblioteket ikke hadde lov til dette.

Les også: Deichman snur: SIAN får ikke ha møte på Oslo-bibliotek

Lov med skjønn

Torsdag kveld skal det pågå en debatt på Deichman om hvem som skal få bruke bibliotekets lokaler. Thorsen skal ikke delta, men han utelukker ikke at han kommer til å å forfølge saken om leieavtalen «på et høyere nivå». Han sendte en klage til kommunen 6. mars, etter at SIAN fikk nei av Deichmans avdeling på Majorstua til å holde årsmøte i deres lokaler.

Nå er altså klagen behandlet og svaret kommet fra byrådsavdelingen for kultur, frivillighet og idrett. Der slås det fast at kommunen avviser klagen. Kommunens syn er at selv om Deichman har plikt til å leie ut sine lokaler til alle, også til SIAN, så har biblioteket også lov til å bruke skjønn på hvilken måte et arrangement skal foregå.

Da avtalen ble kansellert, skrev Deichman til SIAN: «De siste dagers offentlige diskusjon om et internt arrangement i deres regi på Deichman Majorstuen har ført til at Deichman har måtte ta en ny vurdering av sikkerheten og bibliotekdriften. De sikkerhetsmessige hensyn, både for lånerne og for SIAN, tilsier at det ikke er forsvarlig å opprettholde møtet hos oss».

Les også: Erna Solberg etter Sians krenkefest: – Ytringsfriheten har en kostnad

Må leie ut til alle

Noen dager senere sendte altså SIAN klagen til Oslo kommune. I svaret står det om saken: «Her ble det gjort en helhetlig skjønnsmessig vurdering der Deichman fant at det ble for krevende å ivareta normal bibliotekdrift for øvrige lånere og brukere av bibliotekrommet», skriver byrådsavdelingen, og legger til: «Byrådsavdelingen finner ikke grunnlag for at det har skjedd en usaklig forskjellsbehandling av SIAN i dette tilfellet».

Samtidig slår byrådsavdelingen fast at biblioteket i utgangspunktet har en plikt til å gi alle tilgang til bibliotekets lokaler, men at adgang til å bruke lokalene likevel ikke gjelder uinnskrenket. De siterer Sivilombudsmannen: «Når det gjelder på hvilken måte leietaker skal bruke lokalene, må derimot biblioteket ha et betydelig rom for skjønn».

I debatten på Deichman i kveld skal et panel diskutere følgende tema: «Bør biblioteket si nei til organisasjoner som SIAN? Skal folkebiblioteket være en møteplass for spredning av hatefulle og rasistiske ytringer?». I panelet sitter også byråd for kultur, idrett og frivillighet, Omar Samy Gamal.

Les også: Oslos nye kulturbyråd om SIAN-debatten: – Dette er en lovlig organisasjon

Hanne  Mauno

Hanne Mauno

Journalist i Dagsavisen