Nyheter

Hva vil de ha? Ei framtid på jorda!

– Dette er akkurat det vi trenger. En massebevegelse ledet av de unge, konstaterer 73 år gamle Bodvar Sonstad.

Bilde 1 av 8

Se bildene fra skolestreiken i Oslo i bildekarusellen over.

Pensjonist Bodvar Sonstad står i Spikersuppa og ser utover Eidsvolls plass og opp mot Stortinget. Der står en horde av ungdommer. Plakater på plakater mot den grå himmelen. Unge, sterke røster som roper. Det har strømmet inn fra alle kanter av byen denne morgenen. Bodvar Sonstad er litt rørt. I hånda holder han en button. Det er bilde av Greta Tunberg.

– Greta er min helt.

###

Streik over hele landet

Streiken er inspirert av den svenske skoleeleven, som startet den første klimastreiken under det svenske valget i fjor høst. Greta Thunberg begynte å skulke skolen hver fredag for å demonstrerer med krav om mer effektive tiltak mot klimaendringene. Og fredag var streiken kommet til Norge. Det var, ifølge NTB, varslet streik 70 steder i landet, og minst 36.000 elever streiket. Forrige fredag streiket anslagsavis 1,6 millioner i om lag 123 land.

Les også: 40.000 klimastreikende ungdommer: – Vi vil ha en framtid

– Må tenke langsiktig

«Hva vil vi ha? Klimahandling! Når vil vi ha det? Nå!»

– Holder ikke å sykle til jobb: Anine Teigen (16), Frøya Mostue (16) og Georg Lovric (17) mener det må mere til enn en bilfri by.

I mengden av de anslagsvis 15.000 skoleelevene som streiket i Oslo i går, sto Fanny Berntsen (17), Anine Teigen (16), Frøya Mostue (16) og Georg Lovric (17).

Elevene ved Oslo International School synes politikerne bare gjør småting, og ikke tar på alvor hvor stor klimakrisen egentlig er.

– Å sykle til jobben, eller et bilfritt Oslo, redder ikke verden, mener de.

– Det må investeres i store prosjekter. Klima må prioriteres over økonomien, og det må tenkes langsiktig, ikke bare her og nå. Det viktigste er elbiler og fornybar energi.

Les også: Regjeringen vil holde «toppmøter» med klimastreikende ungdom

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Er bekymra

Klokka 10 fikk klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) overlevert kravene fra de streikende ungdommene. De tre hovedkravene var å kutte 65 prosent av norske utslipp innen 2030, å gi 65 milliarder kroner årlig til klimafinansiering i u-land, og ingen flere oljelisenser.

Men det siste ville ikke klimaministeren love, noe som ble møtt med høylytt buing og taktfast roping av slagordet «norsk olje koker kloden, la olja ligge».

drøbak: 11 år gamle Kristoffer Randall er bekymra. Derfor tok han bussen fra Drøbak til Oslo i går for å delta i klimastreiken.

– De voksne må skjerpe seg, sier 11 år gamle Kristoffer Randall. Han hadde stilt seg helt inntil sperringene ved Løvebakken, med plakaten «make earth cool again» høyt hevet. I går morges hadde tatt bussen inn fra Drøbak for å delta i streiken.

– Jeg blir bekymra for hvordan det blir her når jeg blir voksen, sier 11-åringen.

Bekymra er også 73 år gamle Bodvar Sonstad, der han står på en plakatvest med påskriften «stans klima-ranet fra de unge». Han er den del av besteforeldrenes klimaaksjon. Men når han ser seg rundt, sier han at han får håp.

– Dette er en dag uten sidestykke. Denne dagen har jeg venta på.

Les også: Lærer sa opp jobben i streikeprotest

Mer fra Dagsavisen