– Jeg hadde fordommer selv. Men de ble kjapt revet i filler, sier Christine Hammer Krokstrand.
En ny undersøkelse Norstat og Burson-Marsteller gjennomførte på oppdrag fra bydelene Grorud, Bjerke og Alna i fjor høst, viser at over 82 prosent av befolkningen trives i bydelene. 69 prosent ser for seg at de fortsatt bor i bydelene om fem til ti år, og hele 87 prosent vil anbefale andre å flytte dit.
Les også: Raymond Johansen: – Gjengene skal knuses og oppløses
Føler seg mer utrygg i sentrum
– Disse tallene stemmer godt med hvordan vi opplever det. Vi trives godt, vil bli boende her, og anbefaler andre barnefamilier å flytte hit til Groruddalen, sier Christine Hammer Krokstrand.
Selv ikke den siste tidens hendelser med vold og skyting, særlig på Vestli, har fått familien til å føle seg utrygge.
– Jeg føler meg mer utrygg i sentrum, sier 39-åringen, som venter familiens barn nummer tre i slutten av mai.
– Det som beskrives er ikke synlig i hverdagen. Problemer er det i alle bydeler, sier hun.
Hammer Krokstrand mener det er viktig å aktivisere barn og unge.
– Det gjøres mye bra gjennom groruddalssatsingen, men mye kan gjøres bedre. Det er viktig med eksisterende tiltak som gratis kjernetid i barnehagen, lengre åpningstider i fritidsklubbene og gratis idrettstilbud til barn i fattige familier. Det er vel og bra med mer politi, men det viktigste er tiltak som hindrer de unge å drive rundt. Det handler mye om å bygge relasjoner, sier hun.
For deg med ♥ for Oslo: Følg oss på Facebook!
Var utenkelig å flytte østover
Før hun flyttet var det utenkelig å skulle bo i Groruddalen, forteller Hammer Krokstrand.
– Jeg var på Ammerud og utenfor atriumhusene en gang i forbindelse med et jobbprosjekt. Da sa jeg at jeg aldri kunne tenke meg å bo her. Jeg syntes det var lukket her. Men da vi var her på visning, ble vi solgt, sier hun.
I dag driver Hammer Krokstrand Lille Tøyen kolonial, i nærheten av bydelen hun bodde i før – Kampen.
– Da vi ventet barn nummer to trengte vi bedre plass og kikket mye rundt. Blant annet på Lillestrøm og på Ski. Vi ønsket noe med hage, og egen parkeringsplass. Ting som er med på å gjøre hverdagen enklere. Vi følte også at Ammerud og Groruddalen var mer en del av byen Oslo. Det har nærhet til marka, og det er bare en kort T-banetur til sentrum. Og ikke minst ble vi overrasket over hva vi fikk for pengene, sier hun.
Les også: Han kom til et Norge med fellesdo og fellesskap (DA+)
Hadde fordommer
Hammer Krokstrand innrømmer at hun hadde bange anelser før hun flyttet til Ammerud i desember 2011.
– Som så mange andre hadde jeg hørt mye negativt om Groruddalen. Jeg hadde skapt meg mitt eget inntrykk og hadde mange fordommer. Vi hadde venner som var skeptiske til at vi skulle flytte dit. Jeg grudde meg på mange måter til å flytte, og det var mange som hadde meninger om hvor lurt det var å flytte dit. Det stigma som Groruddalen hadde var ikke godt, sier hun.
– Nå blir venner som kommer på besøk overrasket over hvor flott det er her. Og vi har ingen problemer med å anbefale Ammerud og Groruddalen til andre. Vi føler oss trygge her, og synes at dalen har fått et ufortjent dårlig rykte, sier hun.
Mannen hennes, Brynjulf Hammer Krokstrand, er oppvokst på Furuset, men flyttet som 10-åring til Kjelsås.
– Det var faktisk faren hans som anbefalte oss å se til Ammerud, smiler hun.
Selv sjekket hun Ammerud skole før de bestemte seg.
– Jeg har en venninne som hadde jobbet der, og hun anbefalte skolen varmt. Det stemte. Vi er kjempefornøyde med skolen. Det er barn fra mange nasjoner på skolen, noe som er positivt. Det er en veldig god miks av etnisk norske og minoritetselever, sier Hammer Krokstrand.
Les også: – Det skal ikke mer enn ti minutter på T-banen, før forskjellene er store
– Positive tall
Bydelsdirektør i Grorud Bydel, Øystein Eriksen Søreide, er glad for at folk trives i bydelen.
– Vi visste at folk trives i bydelen, men vi er positivt overrasket over at trivselsresultatene er så gode. Det er veldig gledelig at trivselen er like god i alle de tre bydelene som har deltatt i undersøkelsen, sier bydelsdirektøren til Dagsavisen.
– Groruddalen er like variert som hvilken som helst annen bydel i Oslo. Den er mye mer variert både når det gjelder boforhold og bosammensetning, enn mange er klar over, sier han.
Selv om folk trives, har bydelen sine utfordringer.
– Vi har hatt en del problemer når det gjelder lokalmiljøet på Romsås. Men her har bydelen satt inn tiltak, og politiet er oppmerksomme, sier Eriksen Søreide.
Bydelsdirektøren tror heller ikke gjengbråket merkes i det daglige.
– Jeg tror ikke folk i det daglige opplever disse problemene som har vært den siste tida, og jeg tror ikke dette ville slått inn på undersøkelsen om den hadde vært gjort i dag. Det er noen få som ødelegger for mange, sier han.
Les også: SV vil hjelpe vestkantskolene