Nyheter

– Trist for oss hundeeiere

Ved politistasjonen på Grønland ligger Gamle Oslos eneste inngjerdede hundeluftegård. Enn så lenge.

Bilde 1 av 2

Av David Stenerud

Øverst på Grønland, ved politistasjonen, rett ved Enerhaugen, ligger en av Oslo få inngjerdede hundeluftegårder. På hele Oslo indre øst er det bare i denne og et mindre område i Torshovparken hunder kan løpe uten bånd hele året.

Nå skal hundeluftegården i Åkerbergveien legges ned. Eller som det heter i Byrådssak 238/16:

«Grøntområdet vil fortsatt kunne brukes til hundelufting, men vil miste sin funksjon som et inngjerdet område hvor hunder kan løpe fritt. Parken blir derimot mer tilgjengelig for beboere og besøkende i området. Hundeeiere kan benytte friområdet for hunder på Ola Narr (ikke inngjerdet, journ.anm), ca. 2 kilometer unna».

Her skal nemlig parkeringsplasser fjernes og Åkebergveien gjøres til pilotprosjekt for opphøyde sykkelfelt, etter dansk modell. Så skal det anlegges en gangvei langs veien, og det betyr at gjerdet må tas ned, og det blir et åpent grøntområde – ikke inngjerdet hundelufting.

Les også: Slik vil hun ha «nye Oslo»

Trenger området

Øystein Ericson bor rett i nærheten av Åkebergveien og fikk lille Billie (13 uker) for bare en måned siden. Han kjente ikke til at luftegården skal legges ned.

– Syklister og færre parkeringsplasser er jo jeg for. Men rent personlig synes jeg dette er synd. Det er få grøntflekker i området, og jeg hadde planer om å bruke luftegården framover, sier han.

– Jeg tror flertallet setter pris på at det blir lagt til rette for sykkel, men som hundeeier synes jeg det er trist. Det er mange med hund i dette området, og vi har behov for et friområde, sier Iben Syvertsen (28).

Hun er i gården sammen med kjæresten Endre Gløtvold (32) og hunden Louie, som er halvt vorsteher og halvt blanding engelsk og amerikansk bulldog.

– Det er en bred vei, og det burde gå an å få til begge deler, både sykkel og hundegård, mener Endre.

Paret bruker gården hyppig, og forteller at det er «som en barnehage» for hunder her, en gjeng med mennesker og hunder som etterhvert kjenner hverandre godt.

– Det er mer sosialt å ha hund enn å sykle, det bør også veie tungt, sier Iben, litt humoristisk og litt alvorlig.

For deg med ♥ for Oslo: Følg oss på Facebook!

Erstattes ikke

I byrådet har de imidlertid bestemt seg.

– Vi skal få et flott nytt sykkelfelt og det skal bli park og grøntdrag. For å få plass til dette har hundeluftegården måttet vike for et parkdrag og gangvei som kan brukes av alle. Dette blir et mer attraktivt område og vi mener det er riktig å prioritere et åpent grøntanlegg her for mange brukergrupper, sier byråd for byutvikling Hanna E. Marcussen.

Hun presiserer samtidig at hun synes det er fint med dyrehold i byen og at det gir livskvalitet.

– Hva har du å si til hundeeiere som er avhengig av et inngjerdet område for at hundene skal kunne løpe fritt, og som nå mister den muligheten?

– Man kan heldigvis fortsatt lufte hund med line i parken, svarer hun.

Byrådet opplyser til Dags­avisen at det ligger an til at arbeidene i Åkebergveien skal starte våren 2018. Nøyaktig når hundeluftegården legges ned er ikke bestemt ennå.

Det eksisterer ingen planer om å etablere noe nytt inngjerdet område for hundelufting på Oslos østkant.

Les også: Her begynner bilfritt byliv

Nyeste fra Dagsavisen.no: