Nyheter

Rekordmange cruiser til øyene

Etter at øybåtene flyttet fra Vippetangen til Rådhusbrygga, har passasjertallet skutt i været. Øyene i Oslofjorden er mer populære enn noen gang.

I 98 år hadde øybåtene gått fra Vippetangen og ut til Hovedøya, Lindøya, Nakholmen, Gressholmen, Bleikøya og Langøyene.

For ett år siden ble det slutt på dette, og en ny terminal på Rådhusbrygga ble åpnet. Det ga umiddelbar effekt.

Les også: Siste båt fra Vippetangen

Vekst

Bare i juli reiste 190.523 passasjerer ut til øyene i Oslofjorden. En økning på 13.854 i forhold til juli for ett år siden. Men 20.542 færre enn godværssommeren 2014. I august i fjor, tok over 200.000 passasjerer båtene ut til indre Oslofjords perler.

I 2014 reiste totalt 702.303 passasjer med båtene. I fjor hadde dette økt med nesten fem prosent til 736.046.

Mimretur

På Rådhusbrygga sitter Berit Bjørnetun (54), Cecilie Bjørnetun Stillerud (25) og Ronny Skogstad (47) og venter på båten til Nakholmen.

– Oldemor hadde hytte der ute i mange år. Helt til den ble solgt ut av familien for rundt fem år siden, sier Cecilie Bjørnetun Stillerud til Dagsavisen.

– Jeg har ikke vært her ute på minst 15 år, sier moren Berit Bjørnetun.

Hun er oppvokst på Rødtvet, men bor nå i Valdres sammen med Ronny Skogstad.

– Vi er på dagstur til Oslo, og tenkte at dette var en god anledning til å besøke Nakholmen igjen. Jeg var her alltid om sommeren da jeg var yngre, sier hun.

– Jeg aner ikke om det er gjort noe med hytta, siden den gikk ut av familien. Det skal bli spennende å se, sier hun.

Les også: Ny start for Osloferjene

Førstereis

For Ronny Skogstad er dette hans første besøk til en av øynene i Oslofjorden.

De synes det er helt greit å kunne ta båten fra Rådhusbrygga.

– Det er flott at terminalen er flyttet. Nå er den mye mer tilgjengelig for alle. Men det må være en utfordring å finne parkering for dem som har hytte på øyene. Da båtene gikk fra Vippetangen, var det alltid mulig å stå hele helgen oppe ved Festningen, sier Berit Bjørnetun.

Også Ruter er fornøyd med flyttingen og veksten.

– Generelt så langt i 2016 ser vi at det er langt flere reisende i de «stille periodene». Vi ser at Rådhusbrygge 4 er mer tilgjengelig for Oslofolk og turister enn det Vippetangen var. Og naturligvis har været alltid innvirkning på antall passasjerer, sier kommunikasjonsleder Eirik Andersen.

Les også: Jentene tok roret

Flere turister

– Det er vekst i sommermånedene fra 2015 til 2016 til tross for at været så lang har vært middels bra. Flere turister besøker Oslo i år, og statistikken viser at de bruker Oslofergene også på dager det er dårligere vær. Men det svinger – dårligste dag i juli var 1. juli med 1.683 passasjerer og beste dag var 24. juli med 15.665 passasjerer, sier Eirik Andersen.

Byhistorie: Badeperler på ei snor