Nyheter

Badeperler på ei snor

Fra slutten av 1820-tallet ble det etablert en rekke sjøbad langs Kristianias strandlinje fra øst til vest.

Bilde 1 av 40

Rundt Akershus festning ble konsentrasjonen av landfaste badeinnretninger spesielt høy. På Vippetangen lå den kommunale Svømmeanstalten, damebadehuset Iduna og herrebadet Hygea. På Festningsstranda lå studentbadet Sølyst og festningens militære badeanlegg «7-øringen», «5-øringen» og «Hjælpa». Ifølge lokalhistorikeren Erik Melvold var 7-øringen for offiserer og 5-øringen for menige. Straffangene på festningen, waisenhusgutter og enkelte folkeskolegutter hadde også anledning til å avkjøle seg her.

Nærmere Pipervika lå det kommunale Aamots badehus, på Tjuvholmen kommunalt fribad for kvinner og for menn, ved Filipstad damebadet Eyr og Hasvold bad.

Veien rundt festningen og havneutvidelsene i 1890-åra samt anleggelsen av havnebanen i 1907 fortrengte badehusene ved Akershus. At kloakken gikk rett i fjorden uten rensing, bidro til å skyve de badeglade lenger utover i fjorden. Flere finere badeanlegg ble etablert: Bygdøynes og Bygdøy Sjøbad i vest og Kongshavn og Nordstrand bad i øst. I tillegg kom blant annet kommunale bad ved Grønlia og i 1914 på Hovedøya.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Tryggve B. Steen (1892–1970) forteller i «Det var en annen tid» at han foretrakk de naturlige strendene med sand og svaberg, men da måtte han helt til Bygdøy: «Ikke til Bygdøynæs, som var blitt et nesten mondent badested og med et damebad som var så dydig at seilerne nesten ikke turde runde pynten, enda nymfene var kledd i badedrakter fra halsen til nedenfor knærne! Nei, det var særlig den bratte solstranden rett overfor Killingen i Bestumkilen vi søkte til. Den het ’Humla’ i dagligtale. Her var det bading hele sommeren igjennom, men svabergene liknet ikke fugleberg som nå, det var stor og god plass. Også her var det bare mannfolk som badet, fremdeles uten badebukser.»

Mer fra Dagsavisen