Nyheter

Redder restene av gratis kjernetid

Etter at regjeringen droppet satsingen på gratis kjernetid i barnehagen i Groruddalen, forsøker nå byrådet å redde stumpene av ordningen.

Skolebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl, var rasende etter at regjeringen droppet prosjektet med gratis kjernetid i barnehagen i revidert nasjonalbudsjett. Nå blar Oslopolitikerne opp egne midler for å forsøke å redde restene av gratis kjernetidordningen og øke minstesatsen for hvem som får tilbudet.

– Stortingets reviderte budsjett har ikke gått barnas vei, så vi snur oss rundt på kort varsel og forsøker å redde litt av stumpene, sier skolebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl.

Da revidert statsbudsjett kom tidligere i vår var det mange som satt kaffen i halsen. Regjeringen droppet nemlig prosjektet der man gir alle barn i Groruddalen gratis kjernetid i barnehagen. I stedet erstattet de det med en nasjonal ordning der alle barn fra lavinntektsfamilier får gratis kjernetid i barnehage.

Uavhengig av adressen får nå alle barn gratis kjernetid dersom foreldrene har en samlet inntekt under 417.000 i året.

Les også: – Regjeringen innfører en ny fattigdomsfelle

Fattigdomsfelle

– Regjeringen kommer med en fattigdomsfelle, var dommen fra Oslopolitikerne. Den nye ordningen førte til at så mange som 95 prosent av dem som i dag nyter godt av gratis kjernetid mister godet.

Nå forsøker byrådet i Oslo selv å bøte på bortfallet av ordningen, og betaler selv for å heve minstebeløpet fra 417.000 til 603.000.

Ifølge Tellevik Dahl betyr det at gratis kjernetid i Groruddalen går fra å gjelde 200 barn til å gjelde over 1000.

Følger nøye med

– Nå prøver vi å rette opp de verste konsekvensene av regjeringens forslag, men vi kommer også til å følge nøye med utover høsten. Hvis det er mange barn som tvinges ut av barnehagen på grunn av trang økonomi håper vi Venstre og KrF våkner opp og ser at den nye ordningen ikke treffer fattige familier. Kun 5 prosent av barna i Groruddalen blir truffet av den nye ordningen, sier Tellevik Dahl.

Gruppeleder i Oslo Ap og leder av finanskomiteen i bystyret, Frode Jacobsen, sier utvidelse av ordningen koster 3,5 millioner, og at de har klart å finne pengene uten å måtte kutte et annet sted.

Les også: Freder Grorud

Borgerlig motstand

– Innenfor rammene fra byrådets reviderte budsjett har vi funnet pengene. Vi har hatt litt høyere skatteinntekter enn budsjettert, så vi har funnet noen få millioner vi kan bruke ekstra i 2016, sier Jacobsen.

Han forteller at tilskuddet fikk stemmer fra Ap, MDG, SV og Rødt.

– De borgerlige støttet det ikke. Så de partiene som sørget for at dette ble kuttet i Stortinget vil heller ikke gi midler over kommunebudsjettet. Det er vi skuffet over, men det viser at det er noen tydelige politiske skillelinjer, sier Jacobsen.

Da Venstre-leder Trine Skei Grande i Dagsavisen forsvarte den nye kjernetid-ordningen kom hun samtidig med en oppfordring til Oslopolitikerne om å selv styrke ordningen dersom de syntes den var for dårlig. Det har de nå gjort, men mot Venstres stemmer.

– Det setter Venstre i et pussig lys, sier Jacobsen.

Les også: Horne: - Gratis kjernetid i barnehage gir bedre skoleresultater