Nyheter

Sjelden i rute

Hver eneste dag er det avvik på linje 5. Reisende kommer stadig for sent på jobb.

Bilde 1 av 2

Anders (30) er oppgitt. Han reiser fra Carl Berners plass ned til sentrum hver dag. T-banen er igjen forsinket, noe den er ofte. Tabellen på veggen stemmer sjelden med når T-banen faktisk ankommer perrongen.

– Jeg kommer ofte for sent til Jernbanetorget og må ta et senere tog til Asker, hvor jeg jobber, sier han til Dagsavisen.

Han tror ikke det vil bli bedre med det første.

– Nei, det har vært forsinkelser her lenge, sier han.

Les også: Fornyet linjenett

Frustrasjon

Andre på perrongen ønsker ikke å intervjues, men er tydelig oppgitte. Flere ringer arbeidsgivere og forteller om sene ankomster og bekrefter at det er slik hver dag. Særlig at rutetabellen ikke stemmer, skaper sinne.

Uke 21 og 22 har vært de verste for T-banen i år med kun 53 prosent av avgangene på alle linjer i rute.

Hittil i år har 71 prosent av linjene i Oslo vært i rute, mye på grunn av enkelthendelser, opplyser Sporveien. I 2015 var 82,7 prosent i rute.

En ny sporveksler på Majorstuen ventes å bedre hverdagen til de reisende på vei ned til byen og sentrumstunnelen.

– Det er på linje 5 vi har hatt de største utfordringene, sier kommunikasjonssjef Cato Asperud i Sporveien til Dagsavisen.

Twitter

Etter å ha tvitret Ruter, fikk vi svar: «Vi regner med at nytt kjøremønster går seg til snart, og beklager forsinkelser på linje 5 for tida.» På telefon utdypes det.

– Hele hensikten med ruteomleggingen var å få maksimal kapasitet på T-banenettet. Det har aldri vært kjørt flere T-baner samtidig, sier Asperud

– I tillegg åpnet vi Lørenbanen, legger han til.

Les også: Sparer to millioner kroner i uka

Tøyen

Dagsavisens egen uhøytidelige kontroll viser avvik på rute 5 over Tøyen hver eneste morgen, siden åpningen av Lørenbanen 3. april. Det er to linjer som betjener Carl Berners plass. Avvikene har vært så store at det ikke er antall minutter til avgang som kommer opp på infoskiltet på perrongen, men klokkeslettet.

Maksimal

Asperud forteller at 100 millioner reiser med T-banen hvert år. Flere problemer har skapt avvik, men det vil bli bedre, mener han. Ny linje med Lørenbanen, men også omleggingen av rutenettet og strømproblemer har skapt avvik.

– Sentrumstunnelen kan også være utfordrende. Alle linjene skal gjennom den. Blir det en liten forsinkelse da, forplanter det seg over hele nettet. Strømdelen er løst, det ble gjort en omfattende jobb der, sier han.

Les også: Ruter skremte vekk passasjerene: Byttet fra bane til buss

Mer fra Dagsavisen