Nyheter

Miljøpartiet De Grønne stemte for salg av Hauskvartalet

Å stemme imot salget av Hauskvartalet ville vært tom symbolpolitikk, mener Miljøpartiet De Grønnes Shoaib Sultan.

I mai skal saken endelig behandles i bystyret, men i går vedtok finanskomiteen sin innstilling: Et enstemmig flertall ønsket salg av kvartalet som rommer Kulturhuset Hausmania og en bygård med husokkupanter.

Selv Miljøpartiet De Grønne, som senest i januar markerte sin motstand mot salget, stemte for.

Les også: Hausmannsgate 40 rives ved salg

– Hadde ønsket annen løsning

– Utfallet av denne saken ble noe annet enn vårt primærstandpunkt. En del av årsaken er at prosessen allerede var ferdig i byrådsavdelingen da vi overtok. Vi har prøvd å finne beste mulige løsning på dette, med oppussing av Hausmania og med å få Vega Scene inn. Vi vet at mange ønsket en annen løsning, men vi har måttet manøvrere i det handlingsrommet vi hadde, sier Shoaib Sultan (MDG), medlem av finanskomiteen i Oslo bystyre.

Kunne dere stemt imot for å markere deres standpunkt? Salget ville trolig fått flertall uansett.

Jeg tror ikke nødvendigvis at man ville fått gjennom det samme da. Dette er en samlet sak, og å stemme imot ville vært markeringspolitikk.

Ville andre partier endret mening hvis dere gikk imot, mener du?

– Jeg vet ikke. Men å stemme imot hadde blitt en tom symbolpolitikk. Vi er i et byrådssamarbeid og jobber for beste løsning. Pengene til Hausmania er et resultat av at vår byråd gikk inn i denne saken, sier Sultan, som sikter til at pengene kommunen får fra kjøperen Urbanium skal gå til en oppussing av Kulturhuset Hausmania.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Kamp i partiet

Årsmøtet i Oslo MDG i februar vedtok både en resolusjon om å stoppe salget av Hauskvartalet, og en resolusjon om å utrede kostnadene ved et eventuelt nytt Munchmuseum på Tøyen. I begge sakene har partiet tapt.

I et åpent brev til partiet, som Sultan og gruppeleder for MDGs bystyregruppe, Harald Nissen, la ut 27. april, skriver de:

«Resolusjonen fra årsmøtet viste klart at partiet står samlet bak kravet om at kommunen skal beholde Hausmannskvartalet. Oslo MDG har fått makt i Oslo, men vi kan likevel ikke bestemme alt, og vi kan ikke trylle. Da vi gikk inn i byrådsforhandlinger hadde vi en prosess på å få fram de absolutte hovedsakene våre: De vi løftet frem i valgprogrammet, prioriterte høyest i valgkampen og som vi mener er mest kritiske. Det var disse sakene forhandlingsutvalget la mest vekt på i forhandlingene.»

Vega Scene

Tidligere denne uka kunne Dagsavisen melde at Vega Scene, et planlagt kino- og teaterhus, har skrevet kontrakt med Urbanium om å bygge på Sirkustomta. Både det nåværende og det tidligere byrådet støttet dette initiativet.

Les debatt: Det oppleves som skuffende og absurd

Mer fra Dagsavisen