Nyheter

Maktkamp i Oslo MDG

Torkil Vederhus utfordres om ledervervet i Oslo MDG. Det er en dum idé å samle flere verv hos én og samme person, mener partiveteran.

En enstemmig valgkomité i Oslo MDG har innstilt Torkil Vederhus (26) til leder. Men Vederhus, som i dag sitter med ledervervet, har fått en utfordrer: Partiveteran Hans Borgen (51) vil gi Vederhus kamp om vervet. På årsmøtet til MDG i Oslo er det altså duket for kampvotering mellom de to.

– Moro med utfordrer

– Jeg har alltid vært utfordrer selv, og trives egentlig best med å utfordre, så dette er en ny situasjon for meg. Det er litt gøy, sier Vederhus til Dagsavisen.

Som 24-åring stilte han til valg som rektor ved Universitetet i Oslo og utfordret den sittende rektoren, Ole Petter Ottersen. Vederhus vant studentenes stemmer, men det var ikke nok til å overta rektorvervet den gangen.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Fornøyd med resultatene

– Da jeg i fjor ble valg som leder i Oslo MDG var det ingen andre kandidater. Jeg setter pris på en diskusjon om årets som har gått og året som kommer. Det er greit at folk får høre hva de ulike kandidatene tenker. Jeg er trygg på at folk er fornøyd med året som har gått, sier Verderhus.

Man kan ikke si annet enn at 2015 var en opptur for Oslo MDG: Partiet gikk fra 2,5 til 8,1 prosent under kommunevalget. Det ga fem plasser i bystyret og sikret byrådsmakt til de grønne. Vederhus var leder av MDGs forhandlingsutvalg som landet en samarbeidsavtale med SV og Ap. I dag er Vederhus byrådssekretær for finansbyråd i Oslo, Robert Steen.

Annen retning

– Det er ulike miljøer internt i partiet som har utfordra meg til å stille. Jeg har et godt forhold til Torkil, så det er mer en prinsipiell debatt enn en persondebatt: Partiet har vokst veldig den siste tida og vi har fått flere posisjoner. Da mener jeg og andre at man ikke skal samle flere tunge verv hos én person. Torkil er ansatt av partiet og har to tunge verv. Dette bør partiet ta en debatt om, sier utfordrer Hans Borgen (51) til Dagsavisen.

Borgen var med å starte MDG både nasjonal og lokalt i 1986 og har hatt ulike partiverv i over 30 år. Ved sist ledervalg, var han selv i valgkomiteen som innstilte Vederhus, men nå mener Borgen han er en bedre egnet kandidat.

– Jeg ville ikke ha utfordret dersom jeg ikke hadde støtte. Hvor stor støtten er, er umulig å si før stemmene er telt opp. Oslolaget ta en avgjørelse på om det er greit å samle mange verv hos én eller ikke. Jeg har sagt tydelig ifra om at jeg ikke synes det er en god idé, her har jeg og Torkil ulike meninger, sier Borgen.

På årsmøtet 13. februar kan alle som møter opp og har betalt medlemskontingent, få være med å stemme fram den nye lederen.

LES OGSÅ: Tidligere SV-leder Erik Solheim gir heller råd til MDG

Hausmania-saken

Flere kilder i Oslo MDG peker på maktkampen henger sammen med en engstelse for at MDG man skal bli for «lite grønn». Det handler ikke om miljøpolitikk, men om å forlate et grønt prinsipp om grasrotinvolvering: Et eksempel som trekkes fram er salget av bygningene rundt Hausmania. Byrådet med MDGs Hanna Markussen i spissen har gått inn for å videreføre salget i tråd med planene fra det forrige byrådet. Enkelte lokallag mener man måtte rope varsku og mener Oslo MDG ikke lyttet til protestene. De som ønsker et lederskifte mener at en leder som ikke sitter på rådhuset og i byrådet, vil ha bedre kontakt med grasrota og vil tørre å si ifra tydeligere i lignende saker.

– Jeg mener det er viktig med en god kobling og balanse mellom Rådhuset og partiet, utover gruppeleder er jeg den eneste med tilknytning til Rådhuset som er innstilt i det nye styret. Men det vil alltid bli en maktdiskusjon i et parti som ønsker en så flat struktur som mulig, sier Vederhus.

LES OGSÅ: – Stakkars SV og MDG

Mer fra Dagsavisen